Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зов за помощ!

30-годишният Стойчо Кръстев от Благоевград е с диагноза латерална амиотрофична склероза. Той е баща на 8-месечно момиченце – Ана-Мария. За лечението му е необходима голяма сума пари, която е непосилна за семейството му. Сестра му Александра Кръстева е подела кампания за набиране на средства и чрез фондацията на Павел Андреев. Нужно е да се направи трансплантация със стволови клетки.

Към момента състоянието на Стойчо не е много добро. На корема са му поставили гастростома, за да може да приема храна, тъй като е загубил способността да се храни сам. На гърлото му е поставена трахеостома, за да може да диша. Симптомите му започнаха от май месец тази година, разказва Александра. Започнал е да усеща слабост в крайниците и обхванала цялото му тяло за много кратък срок, засегнато е и дишането му. Стойчо е лежал в неврологичната клиника „Св. Наум“ в София. От там са казали, че не могат да направят нищо и са го пренасочили към Александровска болница. Там са му поставили диагнозата  латерална амиотрофична склероза, а през юли е бил пациент на клиника „Аджибадем“. Лекарите са го диагностицирали с множествен мононеврит. Така Стойчо се е оказал с две диагнози от две различни болници в София.

В момента Стойчо се намира в болница в Истанбул, Турция. На 1 декември той е заминал с майка си с частна линейка за Турция. Лекарите полагат много добри грижи за него. Сестра му Александра всеки ден говори с майка си по Интернет и се осведомява за състоянието на Стойчо. За момента няма подобрение. Правят се изследвания,  и когато станат готови, ще му бъде приложена трансплантация със стволови клетки. Лечението е много скъпо. Едно вливане струва около 20 хил. евро. Хората са загрижени за Стойчо и даряват средства за неговото лечение, защото го познават като добър човек. Организират се благотворителни футболни турнири. Семейството му се надява Стойчо да се оправи и да се върне към нормалния живот. 

Нека да помогнем на Стойчо!

 Желаещите да дарят средства могат да го направят, като се информират от линка:

https://pavelandreev.bg/campaign/da-pomognem-na-stoicho

Вижте още

Васиел - музикантът, който кара такси

Музикант, фотограф, педагог, земеделец, шофьор на такси. Всичко това е  благоевградчанинът Васил Янкулски с артистичен псевдоним Васиел. От 6-годишен се занимава с музика. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка...

публикувано на 20.03.23 в 16:04

WWF се стреми да върне риса обратно в българската гора

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята Кампания „Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дивите животни в България. Фокусът на нейното тазгодишно издание е възстановяването на местообитания, осигуряващи дом и храна на различни  популации на ключови за екосистемата видове. Чрез нея, WWF се стреми да спомогне за..

публикувано на 20.03.23 в 13:28

По-скъпо агнешко за Великден

Около 12 лева ще струва килограм живо тегло агнешко за предстоящите великденски празници, директно от фермата. Но, все още няма наредба, която да позволява да си купим агнешко директно от производителя. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Бойко Синапов, председател на Обединения съюз на животновъдите. Според него, правителството трябва..

публикувано на 20.03.23 в 13:16

Диана Радославова: Миграционният натиск е отдавна

Групи от Африка и Азия доста отдавна атакуват границите на България. Основно от Афганистан и Либия. В тези страни отдавна има инциденти. Там на практика войната не е спряла, само че нашето внимание е насочено напоследък към Украйна и то е обяснимо, но конфликтите и в тези страни не спират. И пак за съжаление направената ограда на границата към..

публикувано на 20.03.23 в 10:45

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков.Това е предложението на Инициативен комитет, който събира подписи в петиция в интернет. Става дума за безименния връх, който е четвърти по височина в Рила планина и е съвсем близо до връх Мусала. Височината е 2792 метра. Това е скалист връх, достъпен е за изкачване от хора със средни..

публикувано на 20.03.23 в 10:14

Държавата не е във фалит

Държавата не е във фалит. Докторът по икономика доц. Йосиф Аврамов заяви в интервю за Радо Благоевград , че икономическите показатели на страната ни доказват, че България има много по-добри данни от онова, което заяви служебният министър на финансите Росица Велкова. Това е и една от причините за заявеното пак от нея на следващия ден, което..

публикувано на 20.03.23 в 09:30

Проф. Магдалена Панайотова: Филологическият факултет изпраща 122 възпитаници, 15 от тях са отличници

Тържествената церемония за дипломирането на абсолвентите, завършили Филологическия факултет на ЮЗУ-Благоевград, е насрочена за 24 март (петък) от 11.00 часа в Аулата на висшето училище. „ Филологическият факултет изпраща тази година 122 възпитаници, като 15 души от тях са отличници, т.с. малко над 10 - 12% са отличниците, които ще получат и..

публикувано на 19.03.23 в 15:21