Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Документалният филм „Теодор Ушев: Невидими връзки“ вече в кината – един по-интимен и топъл портрет на художника

  Във фокуса на вниманието ни е документалният филм „Теодор Ушев: Невидими връзки” на режисьора Борислав Колев, копродукция на Канада и България, който от 9 декември е в кината.Той навлиза във вътрешния свят на световноизвестния автор на анимационно кино и визуален артист, проследявайки пътешествието му през времето и пространството - от родния Кюстендил до космополитния Монреал, където живее и създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет, а също преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и в рамките на различни фестивали.

  Впечатляващите и оригинални творби на Теодор Ушев, определян като най-влиятелния аниматор в света през последния четвърт век, са с над 200 награди и отличия и са показвани в редица ретроспективи, включително на фестивала Клермон-Феран, Франция. Сред най-популярните му произведения са визуалните шедьоври „Сляпата Вайша” (с номинация за „Оскар” през 2017 г.), „Физика на тъгата” (отличен с над 30 международни награди и номинации), а вече и първият му пълнометражен игрален филм – "φ1.618".

  В звуковия файл можете да чуете разговора на Любима Бучинска в предаването за изкуство и култура „Арт сезони“ с режисьора Борислав Колев:


  Борислав Колев е роден през 1965 г. във Варна. Завършил е кинознание и е специализирал режисура в НАТФИЗ. През 90-те е работил като журналист или е оглавявал отделите за култура в “Стандарт”, “Сега”, “24 часа”, “Култура”. По-късно е от създателите на “КапитЕл” и “Капитал Light” – приложенията за изкуство и свободно време на вестник „Капитал”. Автор е на най-гледания документален филм в страната – „Стоичков“ (2012), „Салто мортале“ (2015), „Окото на Минотавъра“ (2017), „Джем сешън“ (2018), „Рокендрол”, „Свещеникът”, „Чакащи артисти”, както и на игралната новела „Коледа”.  Филмите му са участвали в множество национални и международни фестивали. С национални и международни награди, те се разпространяват в 20 страни.

  Трейлър на филма:


Галерия

Вижте още

Васиел - музикантът, който кара такси

Музикант, фотограф, педагог, земеделец, шофьор на такси. Всичко това е  благоевградчанинът Васил Янкулски с артистичен псевдоним Васиел. От 6-годишен се занимава с музика. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка...

публикувано на 20.03.23 в 16:04

WWF се стреми да върне риса обратно в българската гора

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята Кампания „Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дивите животни в България. Фокусът на нейното тазгодишно издание е възстановяването на местообитания, осигуряващи дом и храна на различни  популации на ключови за екосистемата видове. Чрез нея, WWF се стреми да спомогне за..

публикувано на 20.03.23 в 13:28

По-скъпо агнешко за Великден

Около 12 лева ще струва килограм живо тегло агнешко за предстоящите великденски празници, директно от фермата. Но, все още няма наредба, която да позволява да си купим агнешко директно от производителя. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Бойко Синапов, председател на Обединения съюз на животновъдите. Според него, правителството трябва..

публикувано на 20.03.23 в 13:16

Диана Радославова: Миграционният натиск е отдавна

Групи от Африка и Азия доста отдавна атакуват границите на България. Основно от Афганистан и Либия. В тези страни отдавна има инциденти. Там на практика войната не е спряла, само че нашето внимание е насочено напоследък към Украйна и то е обяснимо, но конфликтите и в тези страни не спират. И пак за съжаление направената ограда на границата към..

публикувано на 20.03.23 в 10:45

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков.Това е предложението на Инициативен комитет, който събира подписи в петиция в интернет. Става дума за безименния връх, който е четвърти по височина в Рила планина и е съвсем близо до връх Мусала. Височината е 2792 метра. Това е скалист връх, достъпен е за изкачване от хора със средни..

публикувано на 20.03.23 в 10:14

Държавата не е във фалит

Държавата не е във фалит. Докторът по икономика доц. Йосиф Аврамов заяви в интервю за Радо Благоевград , че икономическите показатели на страната ни доказват, че България има много по-добри данни от онова, което заяви служебният министър на финансите Росица Велкова. Това е и една от причините за заявеното пак от нея на следващия ден, което..

публикувано на 20.03.23 в 09:30

Проф. Магдалена Панайотова: Филологическият факултет изпраща 122 възпитаници, 15 от тях са отличници

Тържествената церемония за дипломирането на абсолвентите, завършили Филологическия факултет на ЮЗУ-Благоевград, е насрочена за 24 март (петък) от 11.00 часа в Аулата на висшето училище. „ Филологическият факултет изпраща тази година 122 възпитаници, като 15 души от тях са отличници, т.с. малко над 10 - 12% са отличниците, които ще получат и..

публикувано на 19.03.23 в 15:21