Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Радио Благоевград - част от проекта “Наука и журналистика за климата”

Радио Благоевград  е част от проекта „Лаборатория: Наука и журналистика за климата“. Поканата за участие в него дойде от екипа на платформата „Климатека“, която разказва за природата и климатичните промени на популярен, разбираем език и която е един от активните партньори на медията в екологичната неделна рубрика  „Премини на зелено“ .„Това, че я нарекохме лаборатория подсказва, че беше малко експериментателска инициатива. В нея решихме да поканим  учени и журналисти, които да работят заедно по създаване на  материал,  насочен към климатичните промени и с фокус към България“, поясни в специално интервю за Радио Благоевград Пламена Маринова, създател на „Килматека“.  

Проектът е международен и в него,  освен България,  участват Сърбия, Унгария и Румъния. Сформираните  екипи избраха разнообразни  теми. Предстои слушателите на РадиоБлагоевград да чуят резултата от съвместната ни работа  с  д – р Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи,  автор в “Климатека” по непознатата, но твърде интересна и важна за здравето ни тема: Козметичната индустрия и климатичните промени. „Вярваме, че тези две групи: учени и журналисти държат важно знание, експертиза, за да може обществото да получава  качествена информация по темата за климатичните промени. Темата често е много научна, малко техническа, дори неразбираема. Това е много важно - от една страна, учените, експертите, които имат задълбочените знания да ги представят на обществото. А журналистите имат изключително важната роля в този процес, защото те знаят как да  представят тази информация по много по-достъпен начини имат усещането за актуалност на темите. Вярвам, че колаборацията между тези две групи крие решението за качествената и достъпна информация  за обществото“ поясни  още Пламена Маринова.

И нейният  поздрав за 49-тия рожден ден на Радио Благоевград:  „Честит рожден ден на екипа  и на всички слушатели. Поздравления за значимата дейност толкова дълги години. Благодарим Ви, че Ви има и че поднасяте винаги толкова интересно съдържание за нас слушателите“.

Интервюто с Пламена Маринова чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Васиел - музикантът, който кара такси

Музикант, фотограф, педагог, земеделец, шофьор на такси. Всичко това е  благоевградчанинът Васил Янкулски с артистичен псевдоним Васиел. От 6-годишен се занимава с музика. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка...

публикувано на 20.03.23 в 16:04

WWF се стреми да върне риса обратно в българската гора

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята Кампания „Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дивите животни в България. Фокусът на нейното тазгодишно издание е възстановяването на местообитания, осигуряващи дом и храна на различни  популации на ключови за екосистемата видове. Чрез нея, WWF се стреми да спомогне за..

публикувано на 20.03.23 в 13:28

По-скъпо агнешко за Великден

Около 12 лева ще струва килограм живо тегло агнешко за предстоящите великденски празници, директно от фермата. Но, все още няма наредба, която да позволява да си купим агнешко директно от производителя. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Бойко Синапов, председател на Обединения съюз на животновъдите. Според него, правителството трябва..

публикувано на 20.03.23 в 13:16

Диана Радославова: Миграционният натиск е отдавна

Групи от Африка и Азия доста отдавна атакуват границите на България. Основно от Афганистан и Либия. В тези страни отдавна има инциденти. Там на практика войната не е спряла, само че нашето внимание е насочено напоследък към Украйна и то е обяснимо, но конфликтите и в тези страни не спират. И пак за съжаление направената ограда на границата към..

публикувано на 20.03.23 в 10:45

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков.Това е предложението на Инициативен комитет, който събира подписи в петиция в интернет. Става дума за безименния връх, който е четвърти по височина в Рила планина и е съвсем близо до връх Мусала. Височината е 2792 метра. Това е скалист връх, достъпен е за изкачване от хора със средни..

публикувано на 20.03.23 в 10:14

Държавата не е във фалит

Държавата не е във фалит. Докторът по икономика доц. Йосиф Аврамов заяви в интервю за Радо Благоевград , че икономическите показатели на страната ни доказват, че България има много по-добри данни от онова, което заяви служебният министър на финансите Росица Велкова. Това е и една от причините за заявеното пак от нея на следващия ден, което..

публикувано на 20.03.23 в 09:30

Проф. Магдалена Панайотова: Филологическият факултет изпраща 122 възпитаници, 15 от тях са отличници

Тържествената церемония за дипломирането на абсолвентите, завършили Филологическия факултет на ЮЗУ-Благоевград, е насрочена за 24 март (петък) от 11.00 часа в Аулата на висшето училище. „ Филологическият факултет изпраща тази година 122 възпитаници, като 15 души от тях са отличници, т.с. малко над 10 - 12% са отличниците, които ще получат и..

публикувано на 19.03.23 в 15:21