Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фермерът Десислава Кабурова: Чувствам се щастлива и удовлетворена

Първата дама-фермер, участвала на Осмия конгрес на младите фермери, който се проведе в Брюксел – Десислава Кабурова, спечели награда за „Най-добър проект за подобряване на селските райони". За Радио Благоевград тя сподели, че се чувства щастлива и удовлетворена от признанието, което е получила на европейски ниво и победата дължи на труда и усилията, които полага вече 15 години в сферата на земеделието. За втори път наградата се печели от български фермер, като през 2021г. това е Димитър Станчев.

Десислава Кабурова и нейният съпруг – Иван са трето поколение земеделски производители. От 15 години двамата управляват своето стопанство, което се разпростира на 8,5 дка и е изградено през 2019 г. със средства по Програмата за развитие на селските райони. В него са внедрени най-новите технологии за производство на оранжерийни зеленчуци, а основен продукт е българският розов, оранжериен домат. В стопанството целогодишно са заети 21 работници. 

„Имах за да покажа себе си като личност и като жена пред Европа. Не показвам някакъв бизнес модел, който съм развила в България или някакъв бранд. Аз просто показвам една социална дейност, която развивам в нашето село, към региона, защото чрез нас и нашата дейност много хора намират препитание“, споделя Десислава Кабурова. Тя е категорична, че когато човек иска да върви напред, трябва да се развива постоянно.

„Доставя ми удоволствие да работа, обичам земята, обичам растенията и най-вече искам децата ми да останат в България. Искам със семейството ми да останем тук, да сме щастливи тук, в България“, допълва още Десислава Кабурова. 

Вижте още

Васиел - музикантът, който кара такси

Музикант, фотограф, педаго