Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фермерът Десислава Кабурова: Чувствам се щастлива и удовлетворена

Първата дама-фермер, участвала на Осмия конгрес на младите фермери, който се проведе в Брюксел – Десислава Кабурова, спечели награда за „Най-добър проект за подобряване на селските райони". За Радио Благоевград тя сподели, че се чувства щастлива и удовлетворена от признанието, което е получила на европейски ниво и победата дължи на труда и усилията, които полага вече 15 години в сферата на земеделието. За втори път наградата се печели от български фермер, като през 2021г. това е Димитър Станчев.

Десислава Кабурова и нейният съпруг – Иван са трето поколение земеделски производители. От 15 години двамата управляват своето стопанство, което се разпростира на 8,5 дка и е изградено през 2019 г. със средства по Програмата за развитие на селските райони. В него са внедрени най-новите технологии за производство на оранжерийни зеленчуци, а основен продукт е българският розов, оранжериен домат. В стопанството целогодишно са заети 21 работници. 

„Имах за да покажа себе си като личност и като жена пред Европа. Не показвам някакъв бизнес модел, който съм развила в България или някакъв бранд. Аз просто показвам една социална дейност, която развивам в нашето село, към региона, защото чрез нас и нашата дейност много хора намират препитание“, споделя Десислава Кабурова. Тя е категорична, че когато човек иска да върви напред, трябва да се развива постоянно.

„Доставя ми удоволствие да работа, обичам земята, обичам растенията и най-вече искам децата ми да останат в България. Искам със семейството ми да останем тук, да сме щастливи тук, в България“, допълва още Десислава Кабурова. 

Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Увеличават се болните с COVID-19 в Пиринско

„Увеличават се случаите с COVID-19 в област Благоевград, през изминалата седмица са потвърдени 45 случая, спрямо 13 отпреди 2 седмици. За Благоевград са 15, Сандански – 14“ -  каза в интервю за БНР-Радио Благоедград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград. По думите и до хоспитализации в..

публикувано на 03.10.23 в 14:34
Снимката и илюстративна -

Енергийният преход – справедлив или не

Днес премиерът Николай Денков се среща с представители на протестиращите енергетици и миньори. В разговорите ще участват и министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и индустрията, както и представители на политически партии.  Припомняме, че вчера протестиращите работници във въглищните..

публикувано на 03.10.23 в 10:09

Повишава се интересът към доброволчеството в Благоевград

16 нови доброволци вече са част от Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград. 8 от тях са жени, а отрядът вече наброява 32 души. Изборът на новите членове премина през два етапа – по документи и събеседване, след това одобрените членове бяха представени официално на общинското ръководство. Това са хора с..

публикувано на 02.10.23 в 13:44

Пряка е връзката между климатичните промени и домашното насилие

Изменението на климата все повече и по-често  води до редица физически и психични промени на индивидуално ниво. Икономическият стрес, породен от загубата на работа или финансова нестабилност отключва несигурност и гняв, увеличава риска от домашно насилие. „ Вече чрез много качествени изследвания се вижда как жени споделят, че мъжете им, останали..

публикувано на 02.10.23 в 10:25

Приключиха разкопките край село Брежани

В рамките на месец се състоя вторият етап от проучванията на едно от най-старите ранни неолитни селища в България в местността Равен край симитлийското село Брежани. Експедицията е дело на Регионалния исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова,  с участието на студенти и научни ръководители от специалност..

публикувано на 02.10.23 в 10:23

Октомври ще бъде по-топъл, есента – с наднормени валежи

Лятото на 2023 година е най-горещият сезон на Земята, поне откакто се правят метеорологични измервания, а в България - третото най-горещо лято за последните 44 години. „ Септември тази година си е типично летен месец и за много места в страната е по-топъл, отколкото беше месец юни – тоест есенният месец е по-топъл  от летния месец, което не се..

публикувано на 02.10.23 в 10:00

Българинът е в най-свободния си период

Не приемам твърденията за това, че българинът днес не е толкова свободен, колкото може да бъде. Днес имаме възможности да пътуваме в чужбина без ограничения. Не беше такова положението преди 10-ти ноември 1989 година. Тогава, за да отидеш до Петрич бе нужен открит лист. Наистина, нещата много се промениха през последните години – това заяви в..

публикувано на 02.10.23 в 09:34