Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова технология за възстановяване на зрението при катаракта бе приложена в Благоевград

Нова технология за възстановяване на зрението при катаракта бе приложена в Благоевград от офталмолога д-р Йордан Тумбев. При нея се използва вътреочен имплант – вградена леща с удължен фокус. Той осигурява добро зрение плавно преминаване към различни дистанции – нещо, което е трудно постижимо при други импланти. Последното поколение леща Vivity e лещата с удължен фокус, която дава независимост от очила на средно и далечно разстояние, както и функционално зрение за близо.

 Разработката е на американска компания и вече е представена на световните конгреси по очни болести. Медицински център „Визио“ и д-р Тумбев са партньори на Националната кампания „Право на зрение“ на Института за здравно образование, чиято цел е да популяризира постиженията на българските офталмолози сред обществеността.

„Тази технология е от около година в световен мащаб тъй като технологично се подбират възможни места за имплантиране и бяхме избрани от фирмата-производител, сред които и клиники в София и Пловдив. Това е особен вид леща, която не за пръв път се предлага на световния пазар. Но тук вече производителят стига до съвършенство в технологиите, което позволява едновременно виждане на средни разстояния, както и за по-далечни. За съвсем близко разстояние и тестове с дребен шрифт – да, естествено трябва да се носят очила при тази технология, но това е голямо улеснение, особено за активно работещи хора. Затова е много важно да подберем пациентите да е удобно за тях, разпитвайки ги какво е естеството на ежедневието им и колко са активни – при деца, таксиметрови и международни шофьори. За хора, които работят с компютри в офиси, това е изключително добро решение“ – каза д-р Йордан Тумбев в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград. По думите му и до момента са работили с подобни лещи, но при част от тях са наблюдавани странични особености, които създават дискомфорт и пациентите не могат да свикнат с тях.


Манипулацията за премахване на перде спада към т.нар. еднодневна хирургия. Тя се извършва безкръвно, безшевно, с местна упойка, като пациентът си е вкъщи още на същия ден.  До момента са оперирани 40 пациенти -  български и чуждестранни граждани. Всички наблюдавани пациентите се чувстват отлично и споделят, че без проблеми изпълняват ежедневните си задължения. „Това зависи от методиката, с която се работи, затова е препоръчително  методиката и апаратурата, с която се имплантира тази леща, да бъдат на най-високо съвременно техническо ниво. Нашата клиника, както и още няколко клиники, отговаряме на този критерии. По принцип след 2-3 ден след операцията всичко е наред. Резултатите при имплантираните пациенти са много добри.“

За добрия резултат на операцията е изключително важно лещата да бъде  изчислена правилно, според индивидуалните особености на пациента, настоящите диоптри и очакванията. За целта се използва безконтактен биометър – апарат, който прецизно измерва окото, отчита индивидуалните му особености и планира подходящата леща. Пациентът първо се поставя на този апараат, а след изчислението на лещата се преминава и към самата процедура. Засега единственият за Благоевград апарат, считан за златен стандарт при катаракталната хирургия – очният робот Centurion се намира в операционнната на д-р Тумбев. Апаратът принадлежи към серията „операционна на бъдещето”, защото напълно се интегрира с други компоненти, използвани от хирурга – системи за диагностика, микроскоп и др. При разработката му са участвали хирурзи отцял свят, с фокус върху неговата ефективност и безопасност за пациента. Процедурата е кратка и максимално щадяща. „Когато правех клиниката преди 12-13 години бях решил да не купувам нови апарати от финансово естество, но за 13 години около 3-4 пъти съм сменявал апаратура заради новите технологии. Изключително бързи са темповете, с които се развива апаратурата” -  връща се назад във времето д-р Тумбев. 

  Операцията за премахване на перде е най-често извършваната не само в офталмологията, а и в хирургията като цяло. Годишно в Благоевград се извършват над 1000 подобни процедури.

  Катарактата, наречена още старческо перде е водеща причина за загуба на зрение в световен мащаб. Тя не подлежи на профилактика и предотвратяване, но за сметка на това е лечима. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото и до влошаване на зрението. В повечето случаи катаракта се развива с напредване на възрастта, поради което се нарича „старческо перде”. Развива се над 55-60-годишна възраст. Заболяването може да засегне както само едното око, така и двете очи едновременно. Симптомите са замъглено или двойно виждане, помътняване на цветовете, честа смяна на очилата.

  Единственото лечение на катаракта е хирургичното. Методът се нарича факоемулсификация, при него се използва ултразвуков наконечник, който раздробява естествената леща на окото и аспирира /премахва/. На нейно място се поставя изкуствен имплант, който възстановява зрението. Съвременните импланти са изработени от материя, която е биосъвместима – наподобява 99% естествената леща, защото остава в окото до живот. Изкуствената леща гарантира дори и по-добро зрение, отколкото пациентът е имал на младини. Всичко това се извършва под строг компютърен контрол с предварително зададени параметри.

  Операцията за премахване на перде се поема от НЗОК, но касата засега не поема стойността на импланта.

Интервю на Лалка Радкова с д-р Йордан Тумбев 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С програма „Еразъм“ ставаме посланици на ЮЗУ и Благоевград по света

Доктор Яна Манова е преподавател в Катедрата по романистика и германистика в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и е един от много посланици на благоевградския университет по света. Наскоро тя се завърна от международен академичен обмен по програма „Еразъм“ в университета в град Ризе, Турция. „ЮЗУ „Неофит Рилски“ има договори за партньорство по програма „Еразъм“ с..

публикувано на 02.05.24 в 14:44

Концерт под надслов "Нашият Великден" в село Баня

Кметство село Баня и НЧ "Просвета-1908" канят на празничен концерт под надслов "Нашият Великден". Баня е единственото населено място, в което Великден се е празнувал цели четири дни. „Заедно ще се върнем в спомените си, пред нас ще "изплуват" картини от местностите "Силевица" , "Аранджела" , "Дабето" и "Варвара". Места, които хората от..

публикувано на 30.04.24 в 15:07
Злата Ризова

Дневният ред на омбудсмана ще бъде определен от благоевградчани

Дневният ред на Злата Ризова в ролята й на омбудсман ще бъде определян от благоевградчани. Аз ще застана зад всеки един, който аргументирано и последователно защитава обществени въпроси и дори самия себе си. Това заяви в предаването „Сюжети от деня“ новоизбраният обществен посредник в община Благоевград. Тя коментира и отхвърленото предложение за..

публикувано на 30.04.24 в 12:28

„Празник на пчелата“ организират в Благоевград

Защо е важно да ги има пчелите? Как всички ние можем да им помогнем да не изчезнат? Защо трябва да го има пчеларството като поминък и как да се храним здравословно, използвайки повече мед и пчелни продукти? Това са част от въпросите, на които ще бъде намерен отговорът в редица интересни събития, които ще се случат в Благоевград, по повод..

публикувано на 29.04.24 в 13:32

Радостина Славкова: Сега беше моментът за освобождаване на цените на тока за домакинствата

Интегрираният план за енергия и климат (ИНПЕК) е стратегически документ , който разглежда всички сектори на икономиката, така че да отговарят на повишената европейска амбиция във всички сектори да бъде постигната климатична неутралност или нулеви въглеродни емисии. На всеки две години се прави обзор на изпълнението на плана и се набелязват..

публикувано на 29.04.24 в 10:31

Първи май – празник на село Кочан

Село Кочан е едно от най-големите села в община Сатовча, област Благоевград. То попада в историко-географската област Чеч и се намира на около 10 км от границата с Гърция в Западните Родопи. Гордост на селото са брезовите гори, които оформят един от най-големите естествени брезови масиви на Балканите. Жителите на Кочан са близо 3 000, а..

публикувано на 29.04.24 в 10:04

105 години ПГ „П. Яворов“ – Петрич

   105 години чества Профилираната гимназия „Пейо Яворов“ гр. Петрич. По този повод БНР Радио Благоевград  гостува в гимназията чрез едночасово изнесено студио. 105 години по-късно, каква е равносметката за една от най-предпочитаните гимназии за обучение и възпитание от ученици, родители и учители разказа директорът Кристина Касабова...

публикувано на 29.04.24 в 09:50