Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Арт сезони” на 24 декември 2022г. с Любима Бучинска

Сюжети от Кюстендил и Перник: Ангел Павлов за нов проект "Изкуствобез въглероден отпечатък", вдъхновен от динамиката на климатичните промени и подготвян от художника Евгени Серафимов от Кюстендил; Eлена Тамакярска с актуална информация от Перник.

Нови фестивални успехи през годината за представлението „Фолклорна магия от Пирин” на Кукления театър в Благоевград, очаровало публиката в Билбао и Толоса, Испания, и с нови покани за следващата – режисьорът проф. Боньо Лунгов.

Избрани моменти от 2022 година, така, както тя звучеше в „Арт сезони” – с гласовете на театралния режисьор Василена Радева, автора на документална проза проф. Ева Соколава, галериста Росица Гецова, скулптора Павел Койчев, изявения барабанист, композитор и продуцент Константин Кацарски, джаз пианиста Живко Петров, художниците Николай Панайотов и Петър Чиновски...

 „Алиса в страната на...” – минутите на Таня Спасова.

В памет на авторитетния български изкуствовед, художествен критик, преподавател и бивш директор на Националната художествена галерия – проф. Ружа Маринска, която ни напусна внезапно тази седмица – част от последното й интервю в „Арт сезони” за забележителното й двутомно издание „За изкуството”, събиращо нейни текстове, писани в продължение на половин век, безценно свидетелство за художествените процеси и стойности в едно противоречиво и същевременно интересно време, буквално разполовено от датата 10 ноември в най-новата ни история.


Вижте още

„Събуди деня“ на 31 март 2023 г. с Давид Калпачки

Бомбените заплахи в училищата – защо и докога? За единен протокол за училищата в случаи на бомбени заплахи настояват от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". „Дигитално“: Изкуственият интелект и употребата му в образованието  – д-р Вероника Преждарова от Пловдивския университет и Иван Господинов от Образование без раници. Анкета с..

публикувано на 31.03.23 в 06:00

"Сюжети от деня“ на 30 март 2023 г. с Биляна Славчева

Затягат контрола при вноса на агнешко месо. Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, за последствията за родните животнвовъди от вноса на евтино агнешко за Великден. Без вода няма реколта. Как се справят с напояването в Петричко и как ще се отрази на цената на подовете и зеленчуците рекордното..

публикувано на 30.03.23 в 08:30

„Приемна в ефир“ на 30 март 2023 г. с Райна Ванчева

"Наркотиците - нови предизвикателства, лечение и превенция" . Дискусия в студиото с Магделена Рахова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград и с Лилия Ангелска, майка на дете в 4 клас, където темата е коментирана. В разговора ще се включи и отец Георги Фотакиев, ръководител на православната терапевтична общност "Св. Боян..

публикувано на 30.03.23 в 06:15

"Събуди деня“ на 30 март 2023 г. с Мария Благоева

В Струмяни се готвят за празника на общината. Интервю с Фиданка Котева, заместник-кмет. Александър Александров от Сандански с успешно представяне на Световния турнир за хора със синдром на Даув, който се проведе в Буенос Айрес. За емоциите и успехите разказва Зоя Тодорова, треньор на атлета. Общинският съвет в Благоевград ще обсъди..

публикувано на 30.03.23 в 06:00

„Сюжети от деня“ на 29 март 2023 г. с Агнес Манова

Колко средства ще отделят от семейния бюджет благоевградчани за великденските празниците? Питаме в анкета. В Бобов дол ще сменят горивото нафта с водородно-кислородна смес за сградата на общината и две училища – Елза Величкова, кмет. Пътят до световната сцена. Среща с примабалерината Вера Кирова - потомка на бежанци от Егейска..

публикувано на 29.03.23 в 08:30

„Събуди деня“ на 29 март 2023 г. с Елизабет Александрова

„Дъга в зелено“ и „Екопосланици“ са проекти, по които ученици от Банско опознават и опазват природните дадености не само в България, но и в чужбина. Разговор с Елена Хаджипопова, зам.-директор на ПЛТГ „Н. Вапцаров“ гр. Банско. ХХХ кариерен форум в Американския университет в България свързва студентите с бизнеса. Разговор с Румяна Христова,..

публикувано на 29.03.23 в 06:00

„Сюжети от деня“ на 28 март 2023 г. с Иван Лазов

Кои са основните въпроси, които вълнуват българина днес? – Тони Николов, главен редактор на портал „Култура“. Ще се решат ли скоро проблемите в отношенията между България и Северна Македония? – Д-р Войн Божинов от Института по история на БАН. В търсене на решенията на икономическите проблеми на страната. Разговор с доц. Григор..

публикувано на 28.03.23 в 08:20