Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Събуди деня“ на 26 декември 2022 г. с Биляна Славчева

Какви са традициите и поверията за дните между Коледа и Йордановден, наречени „некръстени дни“? Петя Банкова, доктор по етнология и доцент в Института за етнология и фолклористика към БАН. 

Коледно пътуване по теснолинейката Септември-Добринище в първия ден след Рождество. Какви изнанади да очакват пътуващите? Репортаж.

За  християнската символика на сурвачката, чиито елементи можем да открием в римската и античната култура – разказва историкът от Регионалния исторически музей в Благоевград, д-р Малина Стаматова.

Фондация „Четири лапи“ с послание към любителите на пиротехническите изделия. Деница Славова за алтернативите начини, с които можем да посрещнем празниците атрактивно, без да причиняваме стрес у животните и хората.

Какви вреди нанасят на животните пиротехническите изделия и как да ги предпазим от последствията? Ще припомним съветите на ветеринарния лекар д-р Марина Иванова.

Български научно изследователски кораб пътува за първи път до ледения континент Антарктида. Какво означава това събитие за българските антарктици? Припомняме изреченото от д-р Атанас Пелтеков, който в момента е на българската база на остров Ливингстън.

Каква бе отминаващата година за благоевградския музикант Константин Кацарски и какви изненади да очакват почитателите на музиката му? Интервю. 


Вижте още

„Сюжети от деня“ на 28 март 2023 г. с Иван Лазов

Кои са основните въпроси, които вълнуват българина днес? – Тони Николов, главен редактор на портал „Култура“. Ще се решат ли скоро проблемите в отношенията между България и Северна Македония? – Д-р Войн Божинов от Института по история на БАН. В търсене на решенията на икономическите проблеми на страната. Разговор с доц. Григор..

публикувано на 28.03.23 в 08:20

„Здравен компас“ на 28 март 2023 г. с Лалка Радкова

Пролетните алергии – симптоми, диагностика, лечение – д-р Надежда Таковска, специалист клинична алергология. Първи студентски форум на Алианса на българските акушерки – Павлина Герина, председател. Слушателски сигнал на Магдалена Николова, свързан с издаването на електронни рецепти в празнични дни. Отговор от Константин Качулев,..

публикувано на 28.03.23 в 08:00

„Събуди деня“ на 28 март 2023 г. с Мария Благоева

Министерският съвет обяв и за национален обект бъдещото  Г КПП Струмяни - Берово, което свързва България и Северна Македония.  Какво означава това и на какъв етап е изграждането, коментира Стоян Христов, областен управител на Благоевград. 90 години от рождението на проф. Кирил Стефанов, интервю с проф. Илия Ганев, концерт-майстор на..

публикувано на 28.03.23 в 06:00

“По първи петли“ на 28 март 2023 г. с Елизабет Александрова

В РИМ Благоевград е открита постерната изложба „Еврейската общност в Горна Джумая – житейски хоризонти“. Поводът е 80 години от спасяването на българските евреи. Разговор с д-р Биляна Карадакова, уредник в отдел „Нова и най-нова история“. От Пробищип  до благоевградското село Лешко – Силвия Михова, секретар на ТД “Осогово“ – град Кюстендил..

публикувано на 28.03.23 в 02:15

„Сюжети от деня“ на 27 март 2023 г. с Агнес Манова

В рубриката „Трудова борса“ със Станислава Поповска, директор на „Регионалната служба по заетостта“, ще представим новите проекти „Родители в заетост“ и „Започвам работа“. Съвременните българските имена или как се казват младите българи днес? Разговор с доц. д-р Мая Влахова, която ще представи изследването си пред студенти в Югозападния..

публикувано на 27.03.23 в 08:30

„Идеи, интереси, бизнес“ на 27 март с Бойка Браткова

За професиите на бъдещето ще говорим с благоевградския общински съветник, Кирил Илиев, в качеството му на преподавател във Висшето училище по телекомуникации и пощи. Трима абсолвенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ ще разкажат какво според тях представлява професията „учител по химия“. За актьорската професия ще стане дума в Международния ден..

публикувано на 27.03.23 в 08:20

„Събуди деня“ на 27 март 2023 г. с Биляна Славчева

„Актуално“ Ще оцелеят ли българските клубове в Северна Македония? Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“, с коментар за последствията след затворения български клуб в Битоля.  „Живей на чисто“ Обновяват детските площадки в Благоевград. Мая Костадинова, главен експерт „Инвестиционна дейност“ в Община Благоевград,..

публикувано на 27.03.23 в 06:00