🎉 9 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Събуди деня“ на 26 декември 2022 г. с Биляна Славчева

Какви са традициите и поверията за дните между Коледа и Йордановден, наречени „некръстени дни“? Петя Банкова, доктор по етнология и доцент в Института за етнология и фолклористика към БАН. 

Коледно пътуване по теснолинейката Септември-Добринище в първия ден след Рождество. Какви изнанади да очакват пътуващите? Репортаж.

За  християнската символика на сурвачката, чиито елементи можем да открием в римската и античната култура – разказва историкът от Регионалния исторически музей в Благоевград, д-р Малина Стаматова.

Фондация „Четири лапи“ с послание към любителите на пиротехническите изделия. Деница Славова за алтернативите начини, с които можем да посрещнем празниците атрактивно, без да причиняваме стрес у животните и хората.

Какви вреди нанасят на животните пиротехническите изделия и как да ги предпазим от последствията? Ще припомним съветите на ветеринарния лекар д-р Марина Иванова.

Български научно изследователски кораб пътува за първи път до ледения континент Антарктида. Какво означава това събитие за българските антарктици? Припомняме изреченото от д-р Атанас Пелтеков, който в момента е на българската база на остров Ливингстън.

Каква бе отминаващата година за благоевградския музикант Константин Кацарски и какви изненади да очакват почитателите на музиката му? Интервю. 


Вижте още

„Студио спорт“ на 2 декември 2023 г. с Петрана Кимчева

Пореден успех за България в спорта, но този път в кикбокса. Кирил Илиев от Благоевград стана световен шампион – разговор за медалите и конкуренцията в този вид спорт. Отлично представяне на плувците на ПК "Пирин" на държавния шампионат в Бургас – коментираме темата с Валентина Атанасова, старши треньор. Христо Михалчев от СК „Гладиатор“..

публикувано на 02.12.23 в 08:15

"Сюжети от деня" на 1 декември 2023 г. с Иван Лазов

Учим ли се от уроците, които ни поднася историята? Разговор с историка проф. д-р Милко Палангурски след 104-тата годишнина от Ньойския договор. Какво предлага 11-тият алтернативен държавен бюджет, предложен от екип на Института за пазарна икономика – Лъчезар Богданов, главен икономист на института. С писмо до държавния секретар на САЩ Антъни..

публикувано на 01.12.23 в 08:30

"Сюжети от деня" на 30 ноември 2023 г. с Бойка Браткова

Какво представлява новата енергийна стратегия; и какви са основните точки в Плана „Климат и енергетика 2020 – 2030“ . Това ще попитаме енергийния експерт, Георги Стефанов. В Скопие се провежда срещата на министрите на външните работи на ОССЕ. Темата ще коментираме с преподавателя по международни отношения, доц. Димитър Тюлеков. Ще продължим..

публикувано на 30.11.23 в 08:25

„Приемна в ефир“ на 30 ноември 2023 г. с Райна Ванчева

      За общите духовни търсения и за дългогодишното сътрудничество между Българската православна църква и Радио Благоевград ще разговаряме в студиото с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, с епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир и с Емилия Дафкова, ръководител на Православния информационен център в Благоевград. Ще ви..

публикувано на 30.11.23 в 08:15

"Събуди деня" на 30 ноември 2023 г. с Лалка Радкова

Пета научна конференция „Общество, култура, образование“ събира в гр. Брезник научни работници, историци, етнографи от България и гр. Пирот, Република Северна Македония – интервю с Емилия Велинова, директор на общинския исторически музей. Зимното поддържане на пътищата в община Кюстендил – интервю с Огнян Атанасов, кмет на общината...

публикувано на 30.11.23 в 06:00

"Сюжети от деня" на 29 ноември 2023 г. с Биляна Славчева

„Потребителска кошница“ Истинско мляко от автомат. За полезността на нововъведението разказва животновъдът Антон Тодоровски, който зарежда млекомата с мляко, собствено производство от фермата му в село Падеж. Автентичната Огледна баница от село Баничан получи отличие в първите кулинарни тв награди „Гозбата на България“ в категория..

публикувано на 29.11.23 в 08:30

„Аз, Буки, Веди“ на 29 ноември 2023 г. с Елизабет Александрова

Предложения за държавен план-прием за учебната 2024-2025 година в професионалните гимназии в община Банско. Разговор с инж. Антоанета Николова, ст. експерт по професионалното образование и обучение в РУО Благоевград. Професионалната гимназия по транспорт в Дупница подготвя специалисти по професиите „Техник на транспортна техника“ и..

публикувано на 29.11.23 в 08:10