Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Сюжети от деня“ на 28 декември 2022г. с Биляна Славчева

„Потребителска кошница“

Как се отрази инфлацията на цени на храните през 2022 г.? Кои продукти от първа необходимост поскъпнаха най-много и каква пазарна тенденция да очакваме през новата година? Ще чуем пазарния анализ на Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

„Купи подарък от майка на дете с увреждния“ – благотворителната  инициатива събира на едно място таланта на хора с увреждания. За тазгодишната кампания, разкава инициаторът Петя Колева.

 „Земеделска рубрика“

Жителите и гостите на петричкото село Коларово се събират на обща „Коледна трапеза“, за да споделят коледния дух, представяйки местни специалитети и продукти, произведени в района. За интересната инициатива ще разкаже кметът на селото Величка Спасова.

За уникалните качества на смилянския фасул като земеделска култура и продукт, развиващ кулинарния туризъм в района, разказва Илия Тодев, секретар на читалището в смолянското село Смилян.

 „НИЕ И ЖИВОТНИТЕ“

С 80% са намалели сигналите за пострадали щъркели през тази година -това е една от добрите тенденции, с които БДЗП в Гоце Делчев изпраща 2022г. Димитър Попов, председател на дружеството, за по-важните инициативи на природозащитниците през изминалите 365 дни.

Как да посрещнем новогодишните празници безопасно в планината и за какво да внимаваме, когато сме сред природата през зимата? Ще чуем съветите на планинския водач Климент Гигов.


Вижте още

„Сюжети от деня“ на 28 март 2023 г. с Иван Лазов

Кои са основните въпроси, които вълнуват българина днес? – Тони Николов, главен редактор на портал „Култура“. Ще се решат ли скоро проблемите в отношенията между България и Северна Македония? – Д-р Войн Божинов от Института по история на БАН. В търсене на решенията на икономическите проблеми на страната. Разговор с доц. Григор..

публикувано на 28.03.23 в 08:20

„Здравен компас“ на 28 март 2023 г. с Лалка Радкова

Пролетните алергии – симптоми, диагностика, лечение – д-р Надежда Таковска, специалист клинична алергология. Първи студентски форум на Алианса на българските акушерки – Павлина Герина, председател. Слушателски сигнал на Магдалена Николова, свързан с издаването на електронни рецепти в празнични дни. Отговор от Константин Качулев,..

публикувано на 28.03.23 в 08:00

„Събуди деня“ на 28 март 2023 г. с Мария Благоева

Министерският съвет обяв и за национален обект бъдещото  Г КПП Струмяни - Берово, което свързва България и Северна Македония.  Какво означава това и на какъв етап е изграждането, коментира Стоян Христов, областен управител на Благоевград. 90 години от рождението на проф. Кирил Стефанов, интервю с проф. Илия Ганев, концерт-майстор на..

публикувано на 28.03.23 в 06:00

“По първи петли“ на 28 март 2023 г. с Елизабет Александрова

В РИМ Благоевград е открита постерната изложба „Еврейската общност в Горна Джумая – житейски хоризонти“. Поводът е 80 години от спасяването на българските евреи. Разговор с д-р Биляна Карадакова, уредник в отдел „Нова и най-нова история“. От Пробищип  до благоевградското село Лешко – Силвия Михова, секретар на ТД “Осогово“ – град Кюстендил..

публикувано на 28.03.23 в 02:15

„Сюжети от деня“ на 27 март 2023 г. с Агнес Манова

В рубриката „Трудова борса“ със Станислава Поповска, директор на „Регионалната служба по заетостта“, ще представим новите проекти „Родители в заетост“ и „Започвам работа“. Съвременните българските имена или как се казват младите българи днес? Разговор с доц. д-р Мая Влахова, която ще представи изследването си пред студенти в Югозападния..

публикувано на 27.03.23 в 08:30

„Идеи, интереси, бизнес“ на 27 март с Бойка Браткова

За професиите на бъдещето ще говорим с благоевградския общински съветник, Кирил Илиев, в качеството му на преподавател във Висшето училище по телекомуникации и пощи. Трима абсолвенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ ще разкажат какво според тях представлява професията „учител по химия“. За актьорската професия ще стане дума в Международния ден..

публикувано на 27.03.23 в 08:20

„Събуди деня“ на 27 март 2023 г. с Биляна Славчева

„Актуално“ Ще оцелеят ли българските клубове в Северна Македония? Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“, с коментар за последствията след затворения български клуб в Битоля.  „Живей на чисто“ Обновяват детските площадки в Благоевград. Мая Костадинова, главен експерт „Инвестиционна дейност“ в Община Благоевград,..

публикувано на 27.03.23 в 06:00