Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сектор „Тютюн“ изпраща ползотворна година

Въпреки всички предизвикателства през изминалата година, Сектор „Тютюн“ изпраща една ползотворна 2022. Такава е оценката, която направи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн, ELTI.

„Бих казал, че Секторът стои стабилно, дори в контекста на изкупната  кампания, която върви усилено. Към момента, близо 70 % от тютюневата реколта от черитите сортови групи, отглеждани в страната, вече е реализирана и според климатичната обстановка, смятам, че до края на месец февруари 2023 г., тя ще приключи на 100%“ – съобщи още Цветан Филев.

По традиция, през последните няколко стопански години, първи се реализираха малки пилотни количества тютюнева суровина от първата едролистна сортова група тютюн “Бърлей”. До моментаот нея са продадени около 260 тона или близо 51% от произведените 515 тона. Средната изкупна цена варира между 4,20-5,10 лв/кг. От втората едролистна сортова група “Виржиния”, на която производството е около 1195 тона, също има реализирани значителни количества.

При дребнолистната сортова група ориенталски тютюн “Каба Кулак” са продадени около 357 тона, или приблизително 65% от произведените 550 тона. Средната изкупна цена е между 6,20-6,70 лв/кг. От втората ориенталска сортова група дребнолистен тютюн “Басми” са реализирани около 2520 тона, или близо 73% от произведените 3450 тона. Средната изкупна цена при нея е между 8,05-9,00 лв/кг., тоест тя е с около 10% по-висока, в сравнение с миналата година.

По данни на “Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010” (НАТ-2010), в страната през 2022 година са произведени общо 5710 тона тютюнева суровина. За сравнение през 2021 година, общите обеми са били 6935 тона, а през 2020 година – 7508 тона. През настоящата изкупна кампания реализираният тютюн се изплаща в определеният 30 дневен срок, съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

„Отминаващата година е добра за тютюнопроизводителите и по отношение на финансовите интрументи. За 11 поредна година, през месец март, тютюнопроизводителите получиха около 70 милиона лева по финансовата схема Преходна национална помощ за тютюн, неовързана с производството върху старите референтни години 2007, 2008 и 2009. За пръви път се получиха средства по Схемата de minimis за компенсиране на повишаващите се цени на консумативни и енергоносители. Бяха компенсирани и тютюнопроизводителите, които първоначално не отговаряха на изискванията. Освен това, Секторът беше подпомогнат и с трети финансов инструмент през месец септември и това е Националната схема за подпомагане на всички земеделски производители за преодоляване на последствията от войната в Украйна. Така че, в това отношение, тютюнът беше равнопоставен на останалите сектори и се надяваме, това да продължи и през новата година“ , уточни председателят на НАТ-2010.

Надеждите на бранша са, че и през новата 2023 г., ще има още един такъв пакет за подпомагане на тютюнопроизводителите. Това ще бъде обсъдено на предстоящия, през месец януари, Консултативен съвет по тютюна.

„Важно е да се знае, че през новата година тютюнопроизводителите ще подават заявления за кандидастване по бъдещата Схема Преходната национална помощ за тютюн през новия Програмен период 2023-2027 г., с нови условия и нови референтни години, в случая 2016, 2017 и 2018 г. Наредбата се изготвя в момента и на нея трябва да отговарят бъдещите бенефициенти“, допълни Цветан Филев.

Той бе катерогичен, че новият финансонв инструмент вече е одобрен категорично на европейско ниво на 200%. Целта на бранша е да се усвои целият пакет от мерки, които могат да се договорят.

Припомняме, че това бе една от основните теми коментирани в ефира на Радио Благоевград през годината с ръководството на НАТ- 2010, което работи усилено през последните години това да се случи. Предложението за новата Референтна рамка за тютюна бе направено от България и одобрено от eвропейските институции.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37