Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сектор „Тютюн“ изпраща ползотворна година

Въпреки всички предизвикателства през изминалата година, Сектор „Тютюн“ изпраща една ползотворна 2022. Такава е оценката, която направи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн, ELTI.

„Бих казал, че Секторът стои стабилно, дори в контекста на изкупната  кампания, която върви усилено. Към момента, близо 70 % от тютюневата реколта от черитите сортови групи, отглеждани в страната, вече е реализирана и според климатичната обстановка, смятам, че до края на месец февруари 2023 г., тя ще приключи на 100%“ – съобщи още Цветан Филев.

По традиция, през последните няколко стопански години, първи се реализираха малки пилотни количества тютюнева суровина от първата едролистна сортова група тютюн “Бърлей”. До моментаот нея са продадени около 260 тона или близо 51% от произведените 515 тона. Средната изкупна цена варира между 4,20-5,10 лв/кг. От втората едролистна сортова група “Виржиния”, на която производството е около 1195 тона, също има реализирани значителни количества.

При дребнолистната сортова група ориенталски тютюн “Каба Кулак” са продадени около 357 тона, или приблизително 65% от произведените 550 тона. Средната изкупна цена е между 6,20-6,70 лв/кг. От втората ориенталска сортова група дребнолистен тютюн “Басми” са реализирани около 2520 тона, или близо 73% от произведените 3450 тона. Средната изкупна цена при нея е между 8,05-9,00 лв/кг., тоест тя е с около 10% по-висока, в сравнение с миналата година.

По данни на “Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010” (НАТ-2010), в страната през 2022 година са произведени общо 5710 тона тютюнева суровина. За сравнение през 2021 година, общите обеми са били 6935 тона, а през 2020 година – 7508 тона. През настоящата изкупна кампания реализираният тютюн се изплаща в определеният 30 дневен срок, съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

„Отминаващата година е добра за тютюнопроизводителите и по отношение на финансовите интрументи. За 11 поредна година, през месец март, тютюнопроизводителите получиха около 70 милиона лева по финансовата схема Преходна национална помощ за тютюн, неовързана с производството върху старите референтни години 2007, 2008 и 2009. За пръви път се получиха средства по Схемата de minimis за компенсиране на повишаващите се цени на консумативни и енергоносители. Бяха компенсирани и тютюнопроизводителите, които първоначално не отговаряха на изискванията. Освен това, Секторът беше подпомогнат и с трети финансов инструмент през месец септември и това е Националната схема за подпомагане на всички земеделски производители за преодоляване на последствията от войната в Украйна. Така че, в това отношение, тютюнът беше равнопоставен на останалите сектори и се надяваме, това да продължи и през новата година“ , уточни председателят на НАТ-2010.

Надеждите на бранша са, че и през новата 2023 г., ще има още един такъв пакет за подпомагане на тютюнопроизводителите. Това ще бъде обсъдено на предстоящия, през месец януари, Консултативен съвет по тютюна.

„Важно е да се знае, че през новата година тютюнопроизводителите ще подават заявления за кандидастване по бъдещата Схема Преходната национална помощ за тютюн през новия Програмен период 2023-2027 г., с нови условия и нови референтни години, в случая 2016, 2017 и 2018 г. Наредбата се изготвя в момента и на нея трябва да отговарят бъдещите бенефициенти“, допълни Цветан Филев.

Той бе катерогичен, че новият финансонв инструмент вече е одобрен категорично на европейско ниво на 200%. Целта на бранша е да се усвои целият пакет от мерки, които могат да се договорят.

Припомняме, че това бе една от основните теми коментирани в ефира на Радио Благоевград през годината с ръководството на НАТ- 2010, което работи усилено през последните години това да се случи. Предложението за новата Референтна рамка за тютюна бе направено от България и одобрено от eвропейските институции.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев 


Галерия

Вижте още

Васиел - музикантът, който кара такси

Музикант, фотограф, педагог, земеделец, шофьор на такси. Всичко това е  благоевградчанинът Васил Янкулски с артистичен псевдоним Васиел. От 6-годишен се занимава с музика. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка...

публикувано на 20.03.23 в 16:04

WWF се стреми да върне риса обратно в българската гора

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята Кампания „Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дивите животни в България. Фокусът на нейното тазгодишно издание е възстановяването на местообитания, осигуряващи дом и храна на различни  популации на ключови за екосистемата видове. Чрез нея, WWF се стреми да спомогне за..

публикувано на 20.03.23 в 13:28

По-скъпо агнешко за Великден

Около 12 лева ще струва килограм живо тегло агнешко за предстоящите великденски празници, директно от фермата. Но, все още няма наредба, която да позволява да си купим агнешко директно от производителя. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Бойко Синапов, председател на Обединения съюз на животновъдите. Според него, правителството трябва..

публикувано на 20.03.23 в 13:16

Диана Радославова: Миграционният натиск е отдавна

Групи от Африка и Азия доста отдавна атакуват границите на България. Основно от Афганистан и Либия. В тези страни отдавна има инциденти. Там на практика войната не е спряла, само че нашето внимание е насочено напоследък към Украйна и то е обяснимо, но конфликтите и в тези страни не спират. И пак за съжаление направената ограда на границата към..

публикувано на 20.03.23 в 10:45

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков.Това е предложението на Инициативен комитет, който събира подписи в петиция в интернет. Става дума за безименния връх, който е четвърти по височина в Рила планина и е съвсем близо до връх Мусала. Височината е 2792 метра. Това е скалист връх, достъпен е за изкачване от хора със средни..

публикувано на 20.03.23 в 10:14

Държавата не е във фалит

Държавата не е във фалит. Докторът по икономика доц. Йосиф Аврамов заяви в интервю за Радо Благоевград , че икономическите показатели на страната ни доказват, че България има много по-добри данни от онова, което заяви служебният министър на финансите Росица Велкова. Това е и една от причините за заявеното пак от нея на следващия ден, което..

публикувано на 20.03.23 в 09:30

Проф. Магдалена Панайотова: Филологическият факултет изпраща 122 възпитаници, 15 от тях са отличници

Тържествената церемония за дипломирането на абсолвентите, завършили Филологическия факултет на ЮЗУ-Благоевград, е насрочена за 24 март (петък) от 11.00 часа в Аулата на висшето училище. „ Филологическият факултет изпраща тази година 122 възпитаници, като 15 души от тях са отличници, т.с. малко над 10 - 12% са отличниците, които ще получат и..

публикувано на 19.03.23 в 15:21