Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талант в изкуствата демонстрират ученици от Второ ОУ „Димитър Благоев” в Благоевград

От началото на тази учебна година Второ ОУ „Димитър Благоев” в Благоевград работи по Националната програма на МОН „Заедно в изкуствата и спорта”. На Коледно тържество учениците показаха наученото пред своите съученици, учители и родители.

По Националната програма в училището са сформирани три групи. Първата е свързана с вокални умения. Това е вокалната група „Гласът на Второ”. Следващата група демонстрира танцови умения. Нарича се „Магията на танца”. Третата група е театрална и се нарича „Жар птица”. Това разказа Десислава Александрова, учител по български език и литература, ръководител на една от групите. „Представяме един спектакъл, празничен, който е посветен както на българските традиции в началото, така и ще преминем към нещо по-ново, към нещо по-модерно. Накрая ще завършим с едно много хубаво заключение, което гласи, че приятелството е изключително важно и по Коледа се случват чудеса” – сподели Александрова.

Много гости присъстваха на Коледното тържество на Второ ОУ „Димитър Благоев” в Благоевград – учители, ученици, родители, баби и дядовци. Второкласниците от групата „Магията на танца” заслужиха бурни аплодисменти. Ръководи ги началния учител Ваня Георгиева. „Нашата група е за народни танци. Работим от месец октомври. Децата с много желание идват. За кратко време направихме един танц. След Нова година продължаваме да работим. Идеята е да научим децата да играят хора, каквито могат да играят, когато се събират със семействата си, на семейни празници. Поръчали сме костюми. Надяваме се на следващата изява децата да са с нашите костюми, които са много красиви. Това е много важно, не само да учим, а и да танцуваме, да пеем, да сме артисти и ние, учителите да помагаме”, коментира тя.

И какво е Коледа без „Тиха нощ”? С тази песен и още изпълнения поздравиха гостите на Коледното тържество на Второ ОУ „Димитър Благоев” в Благоевград  момичетата от група „Гласът на Второ”.

Пожелаваме им здраве и много творчески успехи през Новата 2023 година!

Репортаж на Елизабет Александрова 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Таня Борисова

Помощ за българското образование в селските райони

Асоциацията на българските села започва програма „Ново възраждане за българското образование в селските райони" с „Озарена педагогика“. Идеята е да бъдат обучени в едногодишен курс учители в детски градини, като за тях ще бъдат отпуснати стипендии. Това обясни за Радио Благоевград Таня Борисова, координатор на Асоциацията на българските села...

публикувано на 29.03.24 в 11:59

Смехът като лекарство

В стресовото и динамично ежедневие все по-трудно е да внесем повече позитивни емоции, смях и радост в живота си. Но има практика, наречена йога на смеха, която може да подобри физическото здраве, да ни освободи от негативните чувства  и да ни помогне да поддържаме връзка с духовната ни природа. Помага ни да развием способността си да..

публикувано на 29.03.24 в 11:26
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22

Местна власт и бизнес ще развиват селски туризъм в село Ключ

Петричкото село Ключ има потенциал за развитието на селски туризим. В това са убедени кметът Македонка Иванова и представителите на местния туристически бизнес, които вече реализират различни идеи това да се  случи. Красивата природа, на скътаното в полите на планина Беласица населено място, богатата история на околността, свързана с цар Самуил и..

публикувано на 25.03.24 в 11:19