Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова година: 365 бурканчета пълни мечтания и вълшебства

Обикновено краят на годината е време за равносметка, а началото на новата стартира новите ни надежди, мечти и очаквания.

2023 вече е факт. Да си пожелаем да е здрава, щастлива и изпълнена с много осъществени мечти, които можем да започнем за сбъдваме още от днес –  като си представим всичките 365 дни в годината, като 365 бурканчета пълни с мечтания или 365 възможности пълни с усмивка! Да напълним бурканчетата с нови вълшебства, за да провокираме доброто през новата година“ – това ни посъветва  психотерапевтът от Благоевград Любомира Димитрова.

Да напълним годината с мечтания в бурканчета

„Нека мир, любов и светлина да има в пътя, живота и делата ни през новата година! Нека всичко лошо е гръмнало с шампанското в полунощ, нека всичко хубаво да бъде приветствано! Да, 365 дни с мечтания ни предстоят и ако си представим, че затваряме това вълшебство в едни бурканчета, можем много лесно да извършим този процес на целеполагане и на избиране, какво е важно за нас да свършим“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.

Празниците са „емоционална бомба“

В последно време, празниците по-скоро ни насищат с напрежение. Стресът по избирането на подаръци и пазаруването на храна за празничната трапеза често ни изморяват, след което се появява парадоксалното състояние „почивка след почивката“.

„Най-малкото, което можем  да направим след тази „емоционална бомба“ през декември месец е да отделим поне 30 минутки в ежедневието си за тишина и възможност със затворени очи да визуализираме приятни преживявания и спомени, които са се случили през изминалата година. Но е хубаво да отделим и 5 минутки на онова, което искаме да ни се случи през новата година. В този ред на мисли, техниката „бурканчета с желания“, е сред най-продуктивните, която предлагам на всички, които се допитват до мен“ – сподели още Любомира Димитрова.

Според нея, новата година е една книжка с 365 страници, върху които ние ще пишем цялата година. И колкото по-хубаво напишем тази книжка, в накрая на годината, когато я прочетем или когато отворим тези „бурканчета с мечтания“, толкова по-удовлетворени ще бъдем от себе си и това приключение, наречено живот, да бъде едно от най-хубавите, които сме преживели.

Силата на думата „благодаря“

„Искам да обърна специално внимание на думичката „благодаря“. Вече е научно доказано, че дори водата променя своята структура, когато изричаме думата „благодаря“. Ето защо, не е лошо в тези бурканчета всеки ден да слагаме по едно цветно листче, с което да ознаменуваме своята благодарност към Господ, защото сме се събудили днес и сме видяли светлината, затова, че сме срещнали добър човек и топло отношение, затова, че се радваме на нашите близки и роднини, затова, че ние сме тук и сега. Всеки ден има за какво да благодарим и в края на годината, отваряйки тези бурканчета и листчета, ние ще знаем, колко щастливи всъщност сме и колко важно е да бъдем тук и сега, а не, дали ще има нещо просто под елхата“ -  обясни още психотерапевтът.

Здравето е „монета с две страни“

Затова трябва да се грижим както за психиката, така и за физиката си, защото те са взаимно свързани. А по празниците прекаляваме с похапването, затова е добре да се погрижим за тялото си в началото на новата година и да го разтоварим. Това не означава да гладуваме, напротив, във всяко едно хранене трябва да има от всичко, но по малко и в правилната комбинация.

Психотерапевтът Любомира Димитрова, която е и експерт по спортно хранене, препоръчва в разтоварващия ни режим да включим повече плодове и зеленчуци, полезни мазнини, които можем да си набавим от ядките и маслините, например, нетлъсто месо, бобови и зърнени култури. И разбира се, да пием много вода, плюс останалите течности, които приемаме под формата на сокове или кафе.

Най-хубавият новогодишен късмет

 „Новогодишен късмет е не да изтеглиш паричката, а да има с кого да я споделиш“ – тази мисъл, която стана особено популярна в социалната мрежа през последните дни, е едно от най-хубавите пожелания, които можем да реализираме през новата година. В това е убедена и Любомира Димитрова:

„Точно така, човекът е "социално животно" и имаме нужда да бъдем обградени от други хора или от други същества, може и да са домашни любимци, с които можем дори само да си помълчим. Щастливи са тези, които имат някого до себе си, с когото да гледат в една точка, да си помълчат и да се разбират, дори и без думи. Затова, нека си пожелаем повече заедност, повече топлота, повече смиреност. Нека се опитаме да видим доброто във всеки, защото за всичко си има причина. Не трябва да класифицираме нещата на добри и лоши, защото, дори и най-лошото на пръв поглед нещо, което ни се е случило, може да се окаже впоследствие, че е било за добро. Трябва да дадем време на времето, за да преценим, че лошото е било за добро. Да търсим доброто и в лошото, защото, когато някой е постъпил лошо с нас, а ние го обезоръжим с доброта и с усмивка, тогава си мисля, че светът ще бъде с една идея по-добър“  - категорична е Любомира Димитрова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:

Любомира Димитрова 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45