Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова година: 365 бурканчета пълни мечтания и вълшебства

Обикновено краят на годината е време за равносметка, а началото на новата стартира новите ни надежди, мечти и очаквания.

2023 вече е факт. Да си пожелаем да е здрава, щастлива и изпълнена с много осъществени мечти, които можем да започнем за сбъдваме още от днес –  като си представим всичките 365 дни в годината, като 365 бурканчета пълни с мечтания или 365 възможности пълни с усмивка! Да напълним бурканчетата с нови вълшебства, за да провокираме доброто през новата година“ – това ни посъветва  психотерапевтът от Благоевград Любомира Димитрова.

Да напълним годината с мечтания в бурканчета

„Нека мир, любов и светлина да има в пътя, живота и делата ни през новата година! Нека всичко лошо е гръмнало с шампанското в полунощ, нека всичко хубаво да бъде приветствано! Да, 365 дни с мечтания ни предстоят и ако си представим, че затваряме това вълшебство в едни бурканчета, можем много лесно да извършим този процес на целеполагане и на избиране, какво е важно за нас да свършим“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.

Празниците са „емоционална бомба“

В последно време, празниците по-скоро ни насищат с напрежение. Стресът по избирането на подаръци и пазаруването на храна за празничната трапеза често ни изморяват, след което се появява парадоксалното състояние „почивка след почивката“.

„Най-малкото, което можем  да направим след тази „емоционална бомба“ през декември месец е да отделим поне 30 минутки в ежедневието си за тишина и възможност със затворени очи да визуализираме приятни преживявания и спомени, които са се случили през изминалата година. Но е хубаво да отделим и 5 минутки на онова, което искаме да ни се случи през новата година. В този ред на мисли, техниката „бурканчета с желания“, е сред най-продуктивните, която предлагам на всички, които се допитват до мен“ – сподели още Любомира Димитрова.

Според нея, новата година е една книжка с 365 страници, върху които ние ще пишем цялата година. И колкото по-хубаво напишем тази книжка, в накрая на годината, когато я прочетем или когато отворим тези „бурканчета с мечтания“, толкова по-удовлетворени ще бъдем от себе си и това приключение, наречено живот, да бъде едно от най-хубавите, които сме преживели.

Силата на думата „благодаря“

„Искам да обърна специално внимание на думичката „благодаря“. Вече е научно доказано, че дори водата променя своята структура, когато изричаме думата „благодаря“. Ето защо, не е лошо в тези бурканчета всеки ден да слагаме по едно цветно листче, с което да ознаменуваме своята благодарност към Господ, защото сме се събудили днес и сме видяли светлината, затова, че сме срещнали добър човек и топло отношение, затова, че се радваме на нашите близки и роднини, затова, че ние сме тук и сега. Всеки ден има за какво да благодарим и в края на годината, отваряйки тези бурканчета и листчета, ние ще знаем, колко щастливи всъщност сме и колко важно е да бъдем тук и сега, а не, дали ще има нещо просто под елхата“ -  обясни още психотерапевтът.

Здравето е „монета с две страни“

Затова трябва да се грижим както за психиката, така и за физиката си, защото те са взаимно свързани. А по празниците прекаляваме с похапването, затова е добре да се погрижим за тялото си в началото на новата година и да го разтоварим. Това не означава да гладуваме, напротив, във всяко едно хранене трябва да има от всичко, но по малко и в правилната комбинация.

Психотерапевтът Любомира Димитрова, която е и експерт по спортно хранене, препоръчва в разтоварващия ни режим да включим повече плодове и зеленчуци, полезни мазнини, които можем да си набавим от ядките и маслините, например, нетлъсто месо, бобови и зърнени култури. И разбира се, да пием много вода, плюс останалите течности, които приемаме под формата на сокове или кафе.

Най-хубавият новогодишен късмет

 „Новогодишен късмет е не да изтеглиш паричката, а да има с кого да я споделиш“ – тази мисъл, която стана особено популярна в социалната мрежа през последните дни, е едно от най-хубавите пожелания, които можем да реализираме през новата година. В това е убедена и Любомира Димитрова:

„Точно така, човекът е "социално животно" и имаме нужда да бъдем обградени от други хора или от други същества, може и да са домашни любимци, с които можем дори само да си помълчим. Щастливи са тези, които имат някого до себе си, с когото да гледат в една точка, да си помълчат и да се разбират, дори и без думи. Затова, нека си пожелаем повече заедност, повече топлота, повече смиреност. Нека се опитаме да видим доброто във всеки, защото за всичко си има причина. Не трябва да класифицираме нещата на добри и лоши, защото, дори и най-лошото на пръв поглед нещо, което ни се е случило, може да се окаже впоследствие, че е било за добро. Трябва да дадем време на времето, за да преценим, че лошото е било за добро. Да търсим доброто и в лошото, защото, когато някой е постъпил лошо с нас, а ние го обезоръжим с доброта и с усмивка, тогава си мисля, че светът ще бъде с една идея по-добър“  - категорична е Любомира Димитрова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:

Любомира Димитрова 
Галерия

Вижте още

Как да използваме разумно изкуствения интелект?

Изкуственият интелект може да бъде един добър помощник при разумното му използване. Това каза проф. д-р Анна Лекова, дългогодишен изследовател в областта на човеко-машинния интерфейс на науките в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ на Радио Благоевград. По време на интервюто проф. д-р Анна Лекова разговаря за работата с роботите, прилагането..

публикувано на 01.03.24 в 11:28
С директора на Центъра за високи постижения проф. Танев и с представител на МОН - Недялко Ташев

Ще заменят ли роботите човека?

Специалисти от различни области и студенти ще изследват изкуствения интелект и роботите. Това коментира професор Майяна Митевска в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ на Радио Благоевград .  В отговор на въпросите свързани с технологиите, изкуствения интелект и роботите се създава психологически Център за иновативни интегративни модели на..

публикувано на 01.03.24 в 11:16

WWF посвещава кампанията си за Часа на Земята на хората и природата

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята кампания  „Подари природа. За нашето бъдеще“ . Тя е посветена на Часа на Земята, който тази година ще настъпи точно в 20:30 на 23-и март. Фокусът на кампанията е опазената околна среда и нейната основополагаща роля в нашия живот, благоденствие и икономика. Всяка секунда природата ни..

публикувано на 29.02.24 в 13:54

Още един ден повече …

Февруари е най-късият месец от годината, има 28 дни през обикновена година и 29 дни през високосната година, каквато е 2024-та. Февруари е единственият месец с по-малко от 30 дни. Но, има държави, в които е използвана датата 30 февруари.  Д-р Ирина Йовчева, председател на НЧ „Пробуждане-2022“ село Шипочано, общ. Кюстендил от името на читалището..

публикувано на 29.02.24 в 11:26

Съдебната система у нас се нуждае от промяна

На Общото събрание на адвокатурата в България е обсъждано състоянието на съдебната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса . Голяма част от представителите на съдебната система в България работят спазвайки законите и Конституцията на страната. Това заяви в интервю за Радио Благоевград Мария Георгиева – председател на..

публикувано на 28.02.24 в 09:29

Мартеници с български шевици майсторят в Белица

Сръчните ръце на майстори от Белица изработват уникални мартенички в Традиционната работилница за занаяти „Планински знаци“. Припомняме, че това е едно творческо място, в което хората създават различни сувенири. Ръчно се произвеждат артикули, които са предимно от естествени материали, с дизайн, който е по-различен от масовото предлагане. В момента..

публикувано на 27.02.24 в 16:20

Наградата е плод на целия ми труд в гимназията

Милен Златев от кв. “Ораново” на грaд Симитли е сред тримата заслужили приз “Ученик на годината” в Годишните награди за образование по икономика в средните училища за 2023. Наградите бяха раздадени преди дни, като министърът на образованието проф. Галин Цоков ги връчи. Милен Златев е ученик 12-и клас в Професионална гимназия по икономика "Иван..

публикувано на 26.02.24 в 15:02