Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нова година: 365 бурканчета пълни мечтания и вълшебства

Обикновено краят на годината е време за равносметка, а началото на новата стартира новите ни надежди, мечти и очаквания.

2023 вече е факт. Да си пожелаем да е здрава, щастлива и изпълнена с много осъществени мечти, които можем да започнем за сбъдваме още от днес –  като си представим всичките 365 дни в годината, като 365 бурканчета пълни с мечтания или 365 възможности пълни с усмивка! Да напълним бурканчетата с нови вълшебства, за да провокираме доброто през новата година“ – това ни посъветва  психотерапевтът от Благоевград Любомира Димитрова.

Да напълним годината с мечтания в бурканчета

„Нека мир, любов и светлина да има в пътя, живота и делата ни през новата година! Нека всичко лошо е гръмнало с шампанското в полунощ, нека всичко хубаво да бъде приветствано! Да, 365 дни с мечтания ни предстоят и ако си представим, че затваряме това вълшебство в едни бурканчета, можем много лесно да извършим този процес на целеполагане и на избиране, какво е важно за нас да свършим“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.

Празниците са „емоционална бомба“

В последно време, празниците по-скоро ни насищат с напрежение. Стресът по избирането на подаръци и пазаруването на храна за празничната трапеза често ни изморяват, след което се появява парадоксалното състояние „почивка след почивката“.

„Най-малкото, което можем  да направим след тази „емоционална бомба“ през декември месец е да отделим поне 30 минутки в ежедневието си за тишина и възможност със затворени очи да визуализираме приятни преживявания и спомени, които са се случили през изминалата година. Но е хубаво да отделим и 5 минутки на онова, което искаме да ни се случи през новата година. В този ред на мисли, техниката „бурканчета с желания“, е сред най-продуктивните, която предлагам на всички, които се допитват до мен“ – сподели още Любомира Димитрова.

Според нея, новата година е една книжка с 365 страници, върху които ние ще пишем цялата година. И колкото по-хубаво напишем тази книжка, в накрая на годината, когато я прочетем или когато отворим тези „бурканчета с мечтания“, толкова по-удовлетворени ще бъдем от себе си и това приключение, наречено живот, да бъде едно от най-хубавите, които сме преживели.

Силата на думата „благодаря“

„Искам да обърна специално внимание на думичката „благодаря“. Вече е научно доказано, че дори водата променя своята структура, когато изричаме думата „благодаря“. Ето защо, не е лошо в тези бурканчета всеки ден да слагаме по едно цветно листче, с което да ознаменуваме своята благодарност към Господ, защото сме се събудили днес и сме видяли светлината, затова, че сме срещнали добър човек и топло отношение, затова, че се радваме на нашите близки и роднини, затова, че ние сме тук и сега. Всеки ден има за какво да благодарим и в края на годината, отваряйки тези бурканчета и листчета, ние ще знаем, колко щастливи всъщност сме и колко важно е да бъдем тук и сега, а не, дали ще има нещо просто под елхата“ -  обясни още психотерапевтът.

Здравето е „монета с две страни“

Затова трябва да се грижим както за психиката, така и за физиката си, защото те са взаимно свързани. А по празниците прекаляваме с похапването, затова е добре да се погрижим за тялото си в началото на новата година и да го разтоварим. Това не означава да гладуваме, напротив, във всяко едно хранене трябва да има от всичко, но по малко и в правилната комбинация.

Психотерапевтът Любомира Димитрова, която е и експерт по спортно хранене, препоръчва в разтоварващия ни режим да включим повече плодове и зеленчуци, полезни мазнини, които можем да си набавим от ядките и маслините, например, нетлъсто месо, бобови и зърнени култури. И разбира се, да пием много вода, плюс останалите течности, които приемаме под формата на сокове или кафе.

Най-хубавият новогодишен късмет

 „Новогодишен късмет е не да изтеглиш паричката, а да има с кого да я споделиш“ – тази мисъл, която стана особено популярна в социалната мрежа през последните дни, е едно от най-хубавите пожелания, които можем да реализираме през новата година. В това е убедена и Любомира Димитрова:

„Точно така, човекът е "социално животно" и имаме нужда да бъдем обградени от други хора или от други същества, може и да са домашни любимци, с които можем дори само да си помълчим. Щастливи са тези, които имат някого до себе си, с когото да гледат в една точка, да си помълчат и да се разбират, дори и без думи. Затова, нека си пожелаем повече заедност, повече топлота, повече смиреност. Нека се опитаме да видим доброто във всеки, защото за всичко си има причина. Не трябва да класифицираме нещата на добри и лоши, защото, дори и най-лошото на пръв поглед нещо, което ни се е случило, може да се окаже впоследствие, че е било за добро. Трябва да дадем време на времето, за да преценим, че лошото е било за добро. Да търсим доброто и в лошото, защото, когато някой е постъпил лошо с нас, а ние го обезоръжим с доброта и с усмивка, тогава си мисля, че светът ще бъде с една идея по-добър“  - категорична е Любомира Димитрова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:

Любомира Димитрова 
Галерия

Вижте още

"На меНе ми пука!": Младите хора и политиката

Тази седмица в рубриката "На меНе ми пука!" поставяме акцент върху младите хора и отношението им към политическите процеси у нас - интересуват ли се младежите от политика, упражняват ли правото си на глас, има ли общ език между политиците и младите хора? Рубриката "На меНе ми пука!" е съвместен продукт на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и..

публикувано на 28.03.23 в 10:35
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото " такава е политиката на Северна Македония срещу България" . Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за..

публикувано на 27.03.23 в 15:40

Как да следим цените на храните?

foodprice.bg e адресът, на който вече е активна новата интернет платформа, на която можем да следим цените на храните в търговската мрежа. Тя ще съдържа информация за около 50 хранителни продукта от първа необходимост, но засега можем да проследим цените на около 30 хранителни продукта от „малката потребителска кошница“. „Това е началото на..

публикувано на 27.03.23 в 13:52

„Подари усмивка“ за Великден

Традиционна великденска благотворителна инициатива стартира в Брезник. Организира я местното Народно читалище „Просвещение 1870” и е под надслов „Подари усмивка”. В дните до 9 април, всеки който има желание и възможност, може да дари стари или нови дрехи, обувки, играчки, посуда, накити, аксесоари и други, вече ненужни вещи от дома, гардероба или..

публикувано на 27.03.23 в 11:32

Запазването на традициите е богатството за децата от село Долно Дряново

С огромен интерес в обединеното училище „Христо Ботев“ в село Долно Дряново, община Гърмен посрещнаха екипа на фондация „Българска памет“. Инициативата „Успешни за България хора, които са пример, от който да се учим“ среща учениците с бивши възпитаници на училището и други успели българи. “ Д-р Милен Врабевски представи седемте стъпки на успеха...

публикувано на 27.03.23 в 09:32

Читалище „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград с покана за пролетен концерт на класа по китара

Пролетен концерт на класа по китара към НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград подготвят Тодор Язовалийски и неговите ученици. В музикалното събитие участие ще вземат над 20 от възпитаниците на Язовалийски. Младите китаристи са на възраст от 7 до 17 години. Те ще представят уменията си в различни музикални жанрове на класическа, акустична..

публикувано на 26.03.23 в 16:02