Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Здраве от природата и кошера

„Пчеларите, пазителите на най-полезните същества в природата – пчелите, трябва да ги има, за да имаме на трапезата си едни от най-здравословните храни в света - меда и пчелните продукти“. В това е убедена Ралица Петкова, потомствен пчелар от Благоевград, която се е посветила на каузата да опазва пчелите и да произвежда качествен мед и здравословен пчелни продукти, които могат да ни дарят здраве от природата и кошера.

Ралица и семейството й превръщат пчеларството от хоби в професия преди около 10 години. От наследените тогава около 20 кошера от нейния дядо, в момента пчеларите се грижат за около 200 кошера, разположени са в благоевградско и в петричко. 

Пчелар, гладен няма

„Има „хляб“ в тази професия. Както се казва „пчелар, гладен няма“. Затова аз апелирам, колкото се може повече млади хора да се насочат към този занаят, защото това е един дар и от природата и за природата. Стига човек да желае, има смисъл да се занимава с това нещо“ – категорична е Ралица Петкова.

Тя подчерта, че в Сектор „Пчеларство“ има огромна нужда от млади хора с иновативни идеи, защото повечето пчелари са възрастни, пчеларството е със затихващи функции, а това е във вреда за цялото ни общество.

Оригинални рецепти за здраве от кошера

Според Ралица Петкова е изключително важно хората да бъдат запознати с полезните качества на различните видове мед и пчелни продукти, а в това отношение има доста пропуски.

„Пчеличката се е постарала да посети безброй билки, цветя и храсти, за да събере този, така ценен нектар, меда. Пчелният прашец през този сезон е изключително полезен за засилване на имунната пчелният система, затова го препоръчвам горещо. Най-добрата комбинация за това е на мед и пчелен прашец. Така и самата пчела се зазимява и предпазва в кошера. Това е оригиналната рецепта за здраве от кошера. Всеки може да си я приготви у дома или да си закупи от проверен пчелар в готов вид. Една лъжичка на ден е напълно достатъчна за засилване на имунитета през зимата“, съветва дамата пчелар.

Клеевата тинктура е също универсален лек

При първите симптоми на настинка Ралица Петкова препоръчва ударно използване на клеева тинктура, разтворена в хладка вода.

„Може да се използва за пиене, жабурене, впръскване в гърлото и в носа при хрема. Отлично средство за засилване на имунната система“.

Прополисът – натурален антибиотик

„Прополисът пчелата използва в кошера, за да поддържа идеална среда на живот, като убива всякакви бактерии, плесени и микроорганизми. Така си поддържа, както се казва, къщичката чиста. Това е натуралният антибиотик, който човек може да ползва срещу всякакви вирусни инфекции. Много хора така се предпазват здрави през цялата година“, сподели още Ралица.

Търсенето на мед

Според дамата пчелар, консумацията на мед и пчелни продукти се засилва през есенно - зимния сезон. По време на ковид пандемията е имало повишено търсене, но в момента, икономическата криза оказва негативно влияние върху консумацията на тези дарове от природата и кошера.

„Хората, наистина намаляват потреблението, но ние трета година заставаме тук, на нашия щанд в центъра на Благоевград, с идеята да ги информираме, да им предлагаме качествени, натурални продукти. Имаме редовни клиенти, което ни радва, че хората не спират целогодишно да употребяват мед и пчелни продукти“, коментира още дамата пчелар.

Върни празен – вземи пълен буркан с мед

За да се задържи цената на меда и пчелните продукти в разумни граници, търговците прибягват да интересни инициативи. В момента има криза за стъклени буркани, в които се продава меда, затова Ралица Петкова приканва клиентите да върнат стар, празен буркан и да си вземат пълен, без надценка, заради поскъпването на стъклото:

„Така, хем ще пазим природата и тези ценни суровини, хем, ще се стремим да не вдигаме цената“.


На щанда с богато разнообразие от мед и пчелни продукти се предлагат и брошури с информация за тяхната полезност. Клиентите могат да научат всичко, което ги интересува и от непринуден разговор с продавача и пчелар Ралица Петкова. Оказа се, че получената информация е много полезна, защото, колкото и да говорим за меда и пчелните продукти, винаги има какво ново да научим за тях.

Чуйте повече в разговор с жители на Благоевград и с пчеларя Ралица Петкова:
 


Вижте още

"На меНе ми пука!": Младите хора и политиката

Тази седмица в рубриката "На меНе ми пука!" поставяме акцент върху младите хора и отношението им към политическите процеси у нас - интересуват ли се младежите от политика, упражняват ли правото си на глас, има ли общ език между политиците и младите хора? Рубриката "На меНе ми пука!" е съвместен продукт на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и..

публикувано на 28.03.23 в 10:35
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото " такава е политиката на Северна Македония срещу България" . Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за..

публикувано на 27.03.23 в 15:40

Как да следим цените на храните?

foodprice.bg e адресът, на който вече е активна новата интернет платформа, на която можем да следим цените на храните в търговската мрежа. Тя ще съдържа информация за около 50 хранителни продукта от първа необходимост, но засега можем да проследим цените на около 30 хранителни продукта от „малката потребителска кошница“. „Това е началото на..

публикувано на 27.03.23 в 13:52

„Подари усмивка“ за Великден

Традиционна великденска благотворителна инициатива стартира в Брезник. Организира я местното Народно читалище „Просвещение 1870” и е под надслов „Подари усмивка”. В дните до 9 април, всеки който има желание и възможност, може да дари стари или нови дрехи, обувки, играчки, посуда, накити, аксесоари и други, вече ненужни вещи от дома, гардероба или..

публикувано на 27.03.23 в 11:32

Запазването на традициите е богатството за децата от село Долно Дряново

С огромен интерес в обединеното училище „Христо Ботев“ в село Долно Дряново, община Гърмен посрещнаха екипа на фондация „Българска памет“. Инициативата „Успешни за България хора, които са пример, от който да се учим“ среща учениците с бивши възпитаници на училището и други успели българи. “ Д-р Милен Врабевски представи седемте стъпки на успеха...

публикувано на 27.03.23 в 09:32

Читалище „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград с покана за пролетен концерт на класа по китара

Пролетен концерт на класа по китара към НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград подготвят Тодор Язовалийски и неговите ученици. В музикалното събитие участие ще вземат над 20 от възпитаниците на Язовалийски. Младите китаристи са на възраст от 7 до 17 години. Те ще представят уменията си в различни музикални жанрове на класическа, акустична..

публикувано на 26.03.23 в 16:02