Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Въглищната реформа в България – необходимост и последствия

В края на миналата седмица народните представители гласуваха предложението на Комисията по енергетика, парламентът да задължи служебният кабинет да започне преговори с Европейския съюз за предоговаряне на Планът за възстановяване и устойчивост на България в частта „Енергетика“. Основната цел е запазване на въглищните централи в Маришкия басейн. По принцип, искането е за удължаване работата на ТЕЦ-овете до 2038 г, а не до 2025-а, както предвижда Планът за възстановяване и устойчивост на България.

Според Апостол Дянков, ръководител на програма „Климат и енергия към  WWF България и един от участниците в Коалицията за климата, това предложение не е нещо ново, както се представя в медиите, а план за затваряне на конкретни мощности с конкретни дати, каквото е и искането на Европейската комисия към България.

„Според данните, които имам, за да не бъдат жертвани част от въглищните централи, макар че някой от тях, заради замърсяването на въздуха и околната среда би трябвало да бъдат затворени по мое мнение, се прие един половинчат ангажимент да се ангажираме с цел, която да не доведе до задължително затваряне на които и да е въглищни мощности. Тук трябва да отчетем изключителния натиск на тази индустрия от протестиращи, от един голям бранш в България, който действително е най-важният за тази реформа – коментира за Радио Благоевград Апостол Дянков.

Според него, по време на война, въглищните мощности се оказват особено ценни за обществото, но войната няма да продължи вечно, а възобновяемата енергия навлиза доста бързо, така че това няма да доведе до добър резултат, дори за работещите във въглищните централи, защото нямат хоризонт за затваряне. Експертът смята, че решението за предоговаряне на въглищната реформа в България е „политическо и популистко“.

„Ние от Коалиция за климата дори предложихме варианти за декарбонизация, а те наистина включват затваряне на някои въглищни мощности, трябва това да се случи до 2030 г. Но е възможен и алтернативен вариант за сезонна работа на заетите в бранша, възможно е доходите на хората във въглищната индустрия да бъдат подкрепени без задължително да се увеличава производството и всичко това ще дойде отново на дневен ред, когато приключи войната, защото търсенето на енергия ще намалее в един момент, когато в съседните държави се изградят нови огромни мощности на възобновяема енергия“, допълни експертът.

Според него не е ясно, дали е възможно да бъдат удължени мощностите на централите след 2030 г., но  сега е моментът да завършим прехода. В противен случай е възможно да загубим и доста средства от Европейския съюз.

Апостол Дянков е на мнение, че някой от централите могат да продължат да работя сезонно, според нуждите от енергия.

„Но, тези, които трябва да бъдат затворени, заради новите правила, които влизат в сила в Европейския съюз след 3 години, са най-мръсните. Това са тези централи, за които сега се водят процедури в евросъюза, заради нарушаването правата на хората за чистота на въздуха. Ще назова само една „Брикел“, с която имаше сериозни проблеми миналата година. За нея все още не е намерено решение тя да работи в синхрон екологичните норми, така че тези централи, които са най-старите, няма как да бъде продължена работата им без сериозна модернизация, за която няма средства“, коментира още експертът от WWF България.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Апостол Дянков:
БНР подкасти:

Вижте още

Красимир Герчев: Искам община Разлог да се развива

Красимир Герчев е кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Разлог в предстоящите избори на 29 октомври 2023 година. В интервю за Радио Благоевград и за първи път пред медия той коментира предсрочното  прекратяване на кметските му пълномощия този мандат, заради конфликт на интереси. „ В нито един момент не съжалявам, че съм работил по този..

публикувано на 26.09.23 в 14:45

Добре изградената велосипедна инфраструктура е от полза за всички

С онлайн петиция и два специални клипа, екологичното сдружение „За Земята“ започна мащабна инициатива за граждански натиск върху отговорните институции. Целта е да се привлече вниманието към проблемите на недомислената и недовършена велосипедна инфраструктура на столицата. „ На първо място инициативата започва не от тревожност, а от радостта и..

публикувано на 25.09.23 в 10:07

До 15 ноември продължава гласуването за „Хижа на годината“ 2023

Кампанията  “Хижа на годината” обръща внимание на  най-добрите хижи и заслони в България. Номинациите са направени от 10 организации, които използват и добре познават хижите в България. „ Става въпрос за планински водачи, за асоциацията на природните паркове, зелени организации, планински колоездачи. Те направиха номинациите, отличиха тези хижи,..

публикувано на 25.09.23 в 09:57

Балканите могат да бъдат зона на сигурност

Международната конференция „Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство“ под патронажа на президента Румен Радев и с участието на вицепрезидента Илияна Йотова и бившия премиер на Северна Македония Владо Бучковски събра в столицата представители на осем балкански държави. Отсъстваха прадставители на неправителствени организации от..

публикувано на 25.09.23 в 09:37
с. Рибник

Историята на петричкото село Рибник през погледа на Стоянка Хаджиева

На 23 септември 2023 година се навършвиха сто години от заселването на населението от село ХАДЖИ БЕЙЛИК, днешна Гърция, в петричкото село Рибник. Прелиствайки многопластовата книга „Живи светлосенки“, с авторът ѝ Стоянка Хаджиева се връщаме назад във времето, за да припомним историята на прокудените от бащин край. „Живи светлосенки“ е..

публикувано на 24.09.23 в 11:59
Снимка: Иво Данчев

Снимка на кукери от Благоевград в Топ 10 на международно списание за фотография

Международното списание "Тhe Independent Photographer", с жури от един от световноизвестните фотографи - Стив Маккъри, публикува снимка на кукерска група от Благоевград в Топ 10 на категорията си за пътешествия. Българските пазители на традицията, заснети от фотографа Иво Данчев над местността Картала, са редом до снимки от световни дестинации. "Много..

публикувано на 23.09.23 в 14:03

Историята на Голешово между две корици

Голешово е едно малко селце в района на Сандански, разположено в подножието на граничната планина Славянка. В непосртедствена близост до него се намира резерватът "Алиботуш", а селото е съхранило уникална, старинна и интересна архитектура. Навремето жителите му са наброявали около 1800 души, като дори Голешово е било община. В момента там живеят около..

публикувано на 23.09.23 в 12:14