Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Само „активни фермери“ ще получават Преходна национална помощ

През новия програмен период 2023-2027 г., само „активните фермери“ ще могат да кандидатстват и да получават Преходна национална помощ, включително и за тютюн. Новината съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюна – ELTI.

По думите му, заседанието е било най-важното от много години насам, не само защото е била отчетена една много добра стопанска 2022 г., но и защото са били начертани основните насоки за развитието на Сектор „Тютюн“ за следващите пет години.

„Новите щрихи са свързани с новите условия, на които трябва да отговарят бъдещите бенефициенти по няколкото финансови схеми, които предстоят. Най-важната е Преходна национална помощ, която както вече стана ясно, е с нова референтна рамка – годините 2016, 2017 и 2018. Най-голямата новост за тютюнопроизводителите е, че за да могат да кандидатстват по тази Схема и буквално от 1 март тази година да подават заявления, те трябва да бъдат „активни фермери“, според дефиницията на Европейската комисия. За да са “активни фермери”, българските тютюнопроизводители трябва да изпълнят едно от двете важни условия – да бъдат регистрирани по Наредба 3 (като регистриран земеделски производител) или  да бъдат регистрирани по Наредба 2 (регистрация в регистъра на тютюнопроизводителите). Това означава, че за да получат помощта, тютюнопроизводителите трябва да са регистрирани по един от тези два начина за всяка една година от 2023 до 2027 г.” – обясни Цветан Филев.

Експертът информира и за още една новост, а именно, че съгласно промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, всички нерегистрирани през 2016, 2017 и 2018 г. тютюнопроизводители, могат да го направят след деклариране на целия набор от документи до 1 март тази година. Така, те ще станат законни земеделски стопани, отглеждали тютюн през упоменатите три години. 

„Всички, които са се регистрирали коректно в Регистъра на тютюнопроизводителите през тези три години, но не напълно, а сега са им установени фактически грешки в процеса на регистрация, може да отидат и да ги поправят до 1 март тази година. След тази дата, тютюнопроизводителят трябва да направи още две неща – първо да се регистрира като тютюнопроизводител за 2023 г. и второто – да подаде заявление за участие в Схемата Преходна национална помощ за новите години от 2016 до 2018. Тютюнопроизводителят има право да посочи една от трите години, която да му стане референтна рамка и актуална за целия програмен период до 2027 г.”, уточни още председателят на НАТ-2010.

Цветан Филев коментира и още една важна тема – ставките за различните сортове тютюна в новата Обща селскостопанска политика до 2027г.

„Ставките, които ще получат след месец и половина тютюнопроизводителите по старите условия за последен път, остават същите както през последните две години. След 2023г., Европейската комисия е фиксирала средства в размер на 40 милиона евро, с които ще започне 2023г. Тази сума ще намалява с 5% на годишна база, съответно и ставките ще падат с 5% надолу. Смятам, че от 15 до 20 хиляди тона тютюн ще бъдат референтните количества общо върху трите референтни години. Логиката говори, че сегашната ставка може би ще нарасне. Не знаем колко точно ще бъде, защото е правилно такива ставки да се калкулират след датата 1 март, когато всички тютюнопроизводители ще си актуализират данните за количества. Тогава вече, като се знаят общите количества, а и тези по сортовите групи, може да се смятат и единичните ставки. Тогава и тютюнопроизводителите ще получат ориентир коя година да определят като референтна, за да могат да се възползват от най-добрите условия“, сподели още Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:Галерия

Вижте още

Васиел - музикантът, който кара такси

Музикант, фотограф, педагог, земеделец, шофьор на такси. Всичко това е  благоевградчанинът Васил Янкулски с артистичен псевдоним Васиел. От 6-годишен се занимава с музика. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка...

публикувано на 20.03.23 в 16:04

WWF се стреми да върне риса обратно в българската гора

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята Кампания „Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дивите животни в България. Фокусът на нейното тазгодишно издание е възстановяването на местообитания, осигуряващи дом и храна на различни  популации на ключови за екосистемата видове. Чрез нея, WWF се стреми да спомогне за..

публикувано на 20.03.23 в 13:28

По-скъпо агнешко за Великден

Около 12 лева ще струва килограм живо тегло агнешко за предстоящите великденски празници, директно от фермата. Но, все още няма наредба, която да позволява да си купим агнешко директно от производителя. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Бойко Синапов, председател на Обединения съюз на животновъдите. Според него, правителството трябва..

публикувано на 20.03.23 в 13:16

Диана Радославова: Миграционният натиск е отдавна

Групи от Африка и Азия доста отдавна атакуват границите на България. Основно от Афганистан и Либия. В тези страни отдавна има инциденти. Там на практика войната не е спряла, само че нашето внимание е насочено напоследък към Украйна и то е обяснимо, но конфликтите и в тези страни не спират. И пак за съжаление направената ограда на границата към..

публикувано на 20.03.23 в 10:45

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков.Това е предложението на Инициативен комитет, който събира подписи в петиция в интернет. Става дума за безименния връх, който е четвърти по височина в Рила планина и е съвсем близо до връх Мусала. Височината е 2792 метра. Това е скалист връх, достъпен е за изкачване от хора със средни..

публикувано на 20.03.23 в 10:14

Държавата не е във фалит

Държавата не е във фалит. Докторът по икономика доц. Йосиф Аврамов заяви в интервю за Радо Благоевград , че икономическите показатели на страната ни доказват, че България има много по-добри данни от онова, което заяви служебният министър на финансите Росица Велкова. Това е и една от причините за заявеното пак от нея на следващия ден, което..

публикувано на 20.03.23 в 09:30

Проф. Магдалена Панайотова: Филологическият факултет изпраща 122 възпитаници, 15 от тях са отличници

Тържествената церемония за дипломирането на абсолвентите, завършили Филологическия факултет на ЮЗУ-Благоевград, е насрочена за 24 март (петък) от 11.00 часа в Аулата на висшето училище. „ Филологическият факултет изпраща тази година 122 възпитаници, като 15 души от тях са отличници, т.с. малко над 10 - 12% са отличниците, които ще получат и..

публикувано на 19.03.23 в 15:21