Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Предпазване на младите хора от престъпления“

Дванадесетокласниците от Благоевград са включени в пилотен проект на Националната превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“. 

Инициативата за разработване на програмата е на Главната  дирекция „Национална полиция“, сектор „Контингент и превенция“.  „Целта на инициативата е предприемане на мерки от полицейските органи за гарантиране на сигурността, живота и здравето на младите хора, които се сблъскват с трудности, свързани с адаптацията им към самостоятелен живот. За реализиране на превантивната програма са предприети съвместни действия между МВР и различните институции“ – поясни за слушателите на Радио Благоевград инспектор Виржиния Лазарова, координатор на проекта.  Благоевград е избран за пилотно стартиране на програмата, а в последствие е предвидено да бъде провеждана на територията на цялата страна. Целевата група са ученици от дванадесетите класове на всички средни училища и гимназии в Благоевград, пред които се изнасят беседи. Включени са общо 775 ученици от 31 паралелки на 10 училища в Благоевград и три паралелки от две училища в гр. Банско.

Освен инспектор Виржиния Лазарова от отдел „Криминална полиция“ при Областната дирекция на МВР Благоевград, координатор на проекта, гости в студиото на Радио Благоевград бяха Магдалена Рахова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества и Любка Костадинова – секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора. В предаването чухме мнението на Светослава Чонева от 12-ти клас, ученичка в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Благоевград.

По програмата се реализират  четири теми:

1.  „Превенция на трафик на хора“ с цел сексуална експлоетация и с цел трудова експлоетация, изнасяни от Любка Костадинова, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора.

2.  „Превенция на употребата на наркотични вещества“, изнася се от експерти от Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград.

3.  „Превенция на престъпления против собствеността“, представяна от служители на сектор „Криминална полиция“ при Първо и Второ РУ Благоевград.

4.  „Превенция на престъпления и виктимизация с използване на „Информационно-компютърни технологии“, презентирана от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Полицейската статистика сочи, че около 13,4 от престъпленията  /общо 54 611/ са извършени на възраст между 18 и 25 години, като най-голям брой от тях са кражбите, управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и престъпления, свързани с наркотици.
Вижте още

Как да следим цените на храните?

foodprice.bg e адресът, на който вече е активна новата интернет платформа, на която можем да следим цените на храните в търговската мрежа. Тя ще съдържа информация за около 50 хранителни продукта от първа необходимост, но засега можем да проследим цените на около 30 хранителни продукта от „малката потребителска кошница“. „Това е началото на..

публикувано на 27.03.23 в 13:52

„Подари усмивка“ за Великден

Традиционна великденска благотворителна инициатива стартира в Брезник. Организира я местното Народно читалище „Просвещение 1870” и е под надслов „Подари усмивка”. В дните до 9 април, всеки който има желание и възможност, може да дари стари или нови дрехи, обувки, играчки, посуда, накити, аксесоари и други, вече ненужни вещи от дома, гардероба или..

публикувано на 27.03.23 в 11:32

Запазването на традициите е богатството за децата от село Долно Дряново

С огромен интерес в обединеното училище „Христо Ботев“ в село Долно Дряново, община Гърмен посрещнаха екипа на фондация „Българска памет“. Инициативата „Успешни за България хора, които са пример, от който да се учим“ среща учениците с бивши възпитаници на училището и други успели българи. “ Д-р Милен Врабевски представи седемте стъпки на успеха...

публикувано на 27.03.23 в 09:32

Читалище „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград с покана за пролетен концерт на класа по китара

Пролетен концерт на класа по китара към НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград подготвят Тодор Язовалийски и неговите ученици. В музикалното събитие участие ще вземат над 20 от възпитаниците на Язовалийски. Младите китаристи са на възраст от 7 до 17 години. Те ще представят уменията си в различни музикални жанрове на класическа, акустична..

публикувано на 26.03.23 в 16:02

Николай Петков: Човешкото влияние върху климата на планетата е недвусмислено

Междуправителствената експертна група по климатичните промени(IPCC)  е организация в рамките на ООН, която има за цел да обобщава състоянието на науката за климата и климатичните промени. На 20 март 2023 година  IPCC публикува “Синтезиран доклад – Климатични промени 2023”, който  казва, че светът има едва седем години, за да намали вредните емисии..

публикувано на 26.03.23 в 12:08

Д-р Симеон Матев: Последната най-снежна година е била преди 60 години

„ Пълно замръзване на река  Дунав не сме имали от 1985 година, а най снежната зима, с най-дебела снежна покривка на много места е измерена през 1963  година или точно преди 60 години “, припомни за Радио Благоевград д-р Симеон Матев, асистент по климатология в катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ на Софийския университет и автор в..

публикувано на 26.03.23 в 12:02

За Часа на Земята WWF призовава за създаването на нови защитени територии

Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 16-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки..

публикувано на 24.03.23 в 13:33