Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пореден опит за саморазправа между бракониери и горски служители

Снимка: БГНЕС


По време на дежурство в местността „Вангелова чешма“ в района на участък „Хайдушка чешма“, на територията на ТП ДГС Дупница, горски служители попадат в капан, организиран от жители на „Гиздова махала“. По данни на служителите на ДГС Дупница, инцидентът става около 23:00 часа на 30.01.2023 г. Горските служители В.Б. И В.В. дежурят в района на разклона за сметището на град Дупница, когато забелязват фарове на приближаващи се автомобили. Автомобилите, идващи от „Гиздова махала“, спират на около 500 метра от служителите. Група лица с челници и без автомобили, се насочва към автомобила, в който са двамата служители. Приближавайки на около 100-150 метра, става ясно, че групата е от над 50 души. Разделя се на две като едната част от хората започват да тичат към служебния горски автомобил, а другата група прави опит да препречи пътя на автомобила в посока ж.к. „Бистрица“ . Двамата служители успяват да се измъкнат от направения капан и да сигнализират компетентните органи. Районът е с висока концентрация на нарушения по Закона за горите. Имало е и предишни случаи на отправени заплахи за саморазправа с горски стражари в района. Такива ситуации пречат на служителите да изпълняват задълженията си. В тази връзка на 11. 01.2023 година в писмо до РУП Дупница е предоставен списък с имена на системни нарушители, многократно залавяни в момент на незаконна сеч на дървесина и е поискано съдействие за предотвратяване на подобни опити за саморазправа.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев
Вижте още

СПО в Сандански, Кресна и Струмяни

В хода на специализираната полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и опазването на обществения ред, както и противодействие на престъпленията, свързани с нарушаване на изборните права на гражданите, полицейските служители са проверили 94 лица и 45 МПС. Задържани са 8 лица. Проверени са също 3 заложни къщи, 3 пункта за..

публикувано на 30.03.23 в 18:25

Общинският съвет в Кюстендил против добив на подземни богатства

Общинският съвет в Кюстендил прие декларация, с която се обявява срещу обнародвано в „Държавен вестник“ решение  за откриване на производство по предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в площ "Здравков дол", разположена на територията на общините Кюстендил и Трекляно, област Кюстендил. В декларацията на Общинския..

публикувано на 30.03.23 в 17:08

Домашен арест за мъж, купувал гласове

Районният съд в Дупница е определил мярка за неотклонение „домашен арест“ на обвиняем, предлагал имотна облага с цел да склони двама души да упражнят избирателните си права в полза на определен кандидат на изборите в неделя. Съдът не е уважил искането на Районната прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“...

публикувано на 30.03.23 в 16:46

Откриха изложбата „С душа на птица“ в ЮЗУ

40 рисунки на отличени в световни и национални конкурси детски творби озариха фоайето на Учебен корпус № 8 на Югозападния университет „Неофит Рилски“ . „Изложбата е замислена отдавна, тя е свързана с пролетта и затова се казва „С душа на птица“. Както пролетта идва и светът се променя, и ние да си спомним, че можем да летим. Искаме..

публикувано на 30.03.23 в 16:38

Нов храм в Дупница

Първа копка на нов православен храм "Свети Мина" беше направена днес в Дупница. Първият опит за създаването на храма е отпреди 29 години. Идеята за изграждането на храм в най-големия жилищен квартал на града ж.к. „Бистрица“ е в процес на реализация отпреди пет години, когато се извършваха ремонтните дейности по надземната и подземната инфраструктура..

публикувано на 30.03.23 в 16:28

В благоевградската "Предел" махала не помнят арестувания в Белгия Сергей Радков

В ромския квартал в Благоевград никой не си спомни за Сергей Радков - 20-годишния българин, арестуван в Белгия по подозрение за подготвян атентат.  На адреса, на който е регистриран младежът, се оказа, че живеят други хора. По наша информация момчето е заминало за европейската страна още през 2016 година, заедно с майка си и останалите си..

публикувано на 30.03.23 в 15:40

Земеделски производители протестират в Перник

Земеделски производители протестират в Перник. Недоволството им е свързано с вноса на селскостопанска продукция от Украйна и политиките в сектора като цяло през последните години. В сутрешните часове земеделските производители от региона се събраха пред спортна зала „Борис Гюдеров” в Перник. Оттам на бавен ход машините, ескортирани от полиция, поеха по..

публикувано на 30.03.23 в 14:20