Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден опит за саморазправа между бракониери и горски служители

Снимка: БГНЕС


По време на дежурство в местността „Вангелова чешма“ в района на участък „Хайдушка чешма“, на територията на ТП ДГС Дупница, горски служители попадат в капан, организиран от жители на „Гиздова махала“. По данни на служителите на ДГС Дупница, инцидентът става около 23:00 часа на 30.01.2023 г. Горските служители В.Б. И В.В. дежурят в района на разклона за сметището на град Дупница, когато забелязват фарове на приближаващи се автомобили. Автомобилите, идващи от „Гиздова махала“, спират на около 500 метра от служителите. Група лица с челници и без автомобили, се насочва към автомобила, в който са двамата служители. Приближавайки на около 100-150 метра, става ясно, че групата е от над 50 души. Разделя се на две като едната част от хората започват да тичат към служебния горски автомобил, а другата група прави опит да препречи пътя на автомобила в посока ж.к. „Бистрица“ . Двамата служители успяват да се измъкнат от направения капан и да сигнализират компетентните органи. Районът е с висока концентрация на нарушения по Закона за горите. Имало е и предишни случаи на отправени заплахи за саморазправа с горски стражари в района. Такива ситуации пречат на служителите да изпълняват задълженията си. В тази връзка на 11. 01.2023 година в писмо до РУП Дупница е предоставен списък с имена на системни нарушители, многократно залавяни в момент на незаконна сеч на дървесина и е поискано съдействие за предотвратяване на подобни опити за саморазправа.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев
Вижте още

Учители вдъхновиха със спомен за Васил Левски и героизма на българския воин

Димитър Гилев и Стефан Стефанов днес гостуваха в Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. Те изнесоха лекции, посветени на Васил Левски и Балканската война. И двамата са преподаватели по история, които от няколко години обикалят страната, за да запознават хората с малко известни и ненаписани в учебниците факти от българската история...

публикувано на 21.02.24 в 18:24

Кметът Байкушев подписа споразумения за 8 000 000 лева финансиране от МРРБ

Днес кметът на Благоевград подписа първите 7 споразумения за финансиране на инфраструктурни проекти от държавния бюджет на стойности 8 000 000 лева. Средствата са за цялостно обновяване на съответната инфаструктура.  Осигурените средства са за: -   Ремонт и реконструкция на ВиК на ул. „Иван Вазов“ за 928 508 лева. -   Ремонт..

публикувано на 21.02.24 в 15:50

Изградиха младежки център в Перник

Пред приключване е строителството на сградата на Международния младежки център в Перник. Официалното откриване е насрочено за 25 април, а на следващия ден Перник ще бъде домакин на национална конференция с участието на останалите седем младежки центрове в страната.  Макар че все още няма собствена сграда Международният младежки център в Перник развива..

публикувано на 21.02.24 в 15:04

Благотворителен концерт и базар за мартеници в Благоевград

Възпитаници на школите към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще изнесат благотворителен концерт в подкрепа на благоевградчанката Радка Йончева, която страда от онкологично заболяване и Цветина Грамова, диагностицирана с множествена склероза. Той ще се проведе на 28 февруари от 17.30 часа на пл. „Македония“. На място..

публикувано на 21.02.24 в 14:20

Ремонтират най-старото учебно заведение в Перник

В ход са ремонтните дейности по сградите на най-старото учебно заведение в Перник - VI СУ "Св. св. Кирил и Методий" и ДГ №15 "Райна Княгиня", съобщават от общината. С тях се цели подобряване на енергийните характеристики на двете учебни заведения чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност и трансформацията им в сгради с близко до нулево..

публикувано на 21.02.24 в 14:14

Кметът Методи Байкушев се срещна с директори на детски градини

Кметът Методи Байкушев се срещна с директори на детски градини в Благоевград. "Имате пълната свобода и носите отговорността за създаване на възможно най-добрите условия за развитие децата на Благоевград.  Община Благоевград няма да се намесва в кадровата политика на детските градини, а целта е да се създадат възможно най-добрите условия за..

публикувано на 21.02.24 в 11:51

ГЕРБ оттегли законопроекта си за личните документи

В началото на заседанието председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи, че е оттеглен законопроектът за изменение на Закона за българските лични документи, внесен на 14-и февруари от депутати от ГЕРБ-СДС. Оттеглено е и предложението за удължаване на срока на временната комисия за проучване на факти и обстоятелства, свързани с протеста..

публикувано на 21.02.24 в 11:42