Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вилиан Стефанов: Човек може много, стига да има нужната мотивация

Ние можем много, човек е способен на много, стига да има нужната мотивация, стига наистина да пожелае нещо и наистина да го почувства като свое, като една своя истинска цел. В личен план разбрах, че тези пътувания ме правят по-силен, не само физически, но и психически“, сподели за Радио Благоевград страстният пътешественик Вилиан Стефанов. Обходил е стотици запустели  крайгранични села, прекосил е от юг на север и от запад - на изток България. Видяното и натрупаните впечатления разказва в своите книги „Пътеводител на Забравената България", „Експедиция Речен Път“, „Експедиция Железен Път“. Автор е на фотографската изложба "Застинало безвремие", поддържа блога  „Забравената България – пътеводител за приключения“ (https://forgottenbulgaria.com/profile/Vilian-Stefanov), има собствен YouTube канал. През 2018 година тръгва на  околосветско пътуване, като за 103 дни преминава през Турция, Грузия, Азербайджан, Казахстан, Тайланд, Малайзия и стига до Индонезия.

Вилиан Стефанов е роден в град Смолян, дълги години живее  в София, а днес ай-ти специалистът със съпругата си отглеждат своите две малки момченца в Благоевград, защото „Благоевград е спокоен и красив, подходящо място за отглеждане на деца“. Планира да издаде нова книга, в която да разкаже историята на пътуването си до Индонезия. Признава, че  копнее отново да се върне там и най-вече на остров Борнео. Работи и върху иновативната платформа за книги – игри за деца. „Да четем все пак, защото четенето ни прави хора. А за новото поколение четенето е истинско предизвикателство“, подчертава  Вилиан Стефанов.

Чуйте интервюто с Вилиан Стефанов в звуковия  файл.Вижте още

За Часа на Земята WWF призовава за създаването на нови защитени територии

Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 16-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки..

публикувано на 24.03.23 в 13:33

Електронен прием и за социалните услуги в Община Благоевград

Община Благоевград се стреми непрекъснато да подобрява електронните услуги. Дигитализацията е важна за всеки един гражданин, тъй като той ще може да ползва публичните услуги на администрацията от разстояние, дори от чужбина, без да е необходимо да губи време и да идва на гише. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Дейвид Арабаджиев, секретар на..

публикувано на 24.03.23 в 12:54

„Опаковано с любов“ за хижи и заслони

Поредна година младите планинари от Петрич подаряват чаши на хижи и заслони в страната. Кампанията носи звучното наименование „Опаковано с любов“, идеята за което се роди в първото отразяване на инициативата в ефира на Радио Благоевград, преди три години. Още в началото на кампанията се създава традиция, децата от Сдружение „Млад планинар“ –..

публикувано на 23.03.23 в 13:59

Нови специалности в Лесотехническата гимназия в Банско

Прием по две нови специалности обявява Професионалната лесотехническа гимназия “Н. Вапцаров“ в Банско за новата учебна година. Това са „Интериорен дизайн“ и „Мебелно производство“.   „Общината направи една обща среща с бизнес-партньори, ние бяхме  поканили доста представители на фирми от бранша „Мебелно производство“ и фирми, които се..

публикувано на 23.03.23 в 13:28

Колективно закупуване на климатици

Асоциацията „Активни потребители“ организира първата по рода си в България Кампания за колективно пазаруване. Пилотната акция е за Колективно закупуване на климатици . Това е един модел, който в западноевропейските пазари започна да се практикува преди години. Инициативата се осъществява по проект, който се реализира в Кипър, Словения и..

публикувано на 23.03.23 в 12:44

В Благоевград ще се проведе конференция Digital4Blagoevgrad

На 22 април доказали се професионалисти в сферата на дигиталното предприемачество  пристигат  в Благоевград ,  за да споделят своя опит . Всичко това ще се случи  на конференцията  Digital4Blagoevgrad – Нови дигитални възможности 2023.  Събитието е част от мащабния проект Digital4Bulgaria, който тази година ще се проведе общо в 10 града в..

публикувано на 23.03.23 в 11:39

Клуб „Бродуей“ в АУБ представя нов мюзикъл на благоевградска сцена

Клуб ,,Бродуей” към Американския университет в България съвсем скоро ще представи нов мюзикъл на българската сцена. Тази година клубът, съставен и ръководен изцяло от студенти, подготвя за своите зрители продукцията ,,Професия блондинка“ – мюзикъл на английски с български субтитри, под съпровода на оркестър с диригент Христо Павлов...

публикувано на 22.03.23 в 16:21