Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилиан Стефанов: Човек може много, стига да има нужната мотивация

Ние можем много, човек е способен на много, стига да има нужната мотивация, стига наистина да пожелае нещо и наистина да го почувства като свое, като една своя истинска цел. В личен план разбрах, че тези пътувания ме правят по-силен, не само физически, но и психически“, сподели за Радио Благоевград страстният пътешественик Вилиан Стефанов. Обходил е стотици запустели  крайгранични села, прекосил е от юг на север и от запад - на изток България. Видяното и натрупаните впечатления разказва в своите книги „Пътеводител на Забравената България", „Експедиция Речен Път“, „Експедиция Железен Път“. Автор е на фотографската изложба "Застинало безвремие", поддържа блога  „Забравената България – пътеводител за приключения“ (https://forgottenbulgaria.com/profile/Vilian-Stefanov), има собствен YouTube канал. През 2018 година тръгва на  околосветско пътуване, като за 103 дни преминава през Турция, Грузия, Азербайджан, Казахстан, Тайланд, Малайзия и стига до Индонезия.

Вилиан Стефанов е роден в град Смолян, дълги години живее  в София, а днес ай-ти специалистът със съпругата си отглеждат своите две малки момченца в Благоевград, защото „Благоевград е спокоен и красив, подходящо място за отглеждане на деца“. Планира да издаде нова книга, в която да разкаже историята на пътуването си до Индонезия. Признава, че  копнее отново да се върне там и най-вече на остров Борнео. Работи и върху иновативната платформа за книги – игри за деца. „Да четем все пак, защото четенето ни прави хора. А за новото поколение четенето е истинско предизвикателство“, подчертава  Вилиан Стефанов.

Чуйте интервюто с Вилиан Стефанов в звуковия  файл.БНР подкасти:

Вижте още

Мартеници с български шевици майсторят в Белица

Сръчните ръце на майстори от Белица изработват уникални мартенички в Традиционната работилница за занаяти „Планински знаци“. Припомняме, че това е едно творческо място, в което хората създават различни сувенири. Ръчно се произвеждат артикули, които са предимно от естествени материали, с дизайн, който е по-различен от масовото предлагане. В момента..

публикувано на 27.02.24 в 16:20

Наградата е плод на целия ми труд в гимназията

Милен Златев от кв. “Ораново” на грaд Симитли е сред тримата заслужили приз “Ученик на годината” в Годишните награди за образование по икономика в средните училища за 2023. Наградите бяха раздадени преди дни, като министърът на образованието проф. Галин Цоков ги връчи. Милен Златев е ученик 12-и клас в Професионална гимназия по икономика "Иван..

публикувано на 26.02.24 в 15:02

С креативност и смелост можеш да успееш в България

Две млади дами - Виктория Андонова и Михаела Ошинова, създадоха споделено офис пространство в Благоевград. Виктория е живяла като малка в Германия и Испания, тъй като баща й работил там. След това учила в Езиковата гимназия в Благоевград. Продължава образованието си в Германия, където учи, живее и работи 10 години. Казва, че там е натрупала..

публикувано на 26.02.24 в 14:49

Зелени маршрути по пътя на Желязната завеса

Всяко приключение започва с първите две стъпки, а пешеходният туризъм е точно това – опознаване на природата, откриване на запазени от комерсиалността райони и културен обмен с местни общности, съхранили своя бит и творчество. В това е убеден Петър Ванев, координатор на новия проект на Българска фондация биоорзнообразие.   В рубриката „Живей..

публикувано на 26.02.24 в 13:45

Веселина Панайотова: Работещите майки имат нужда от гъвкави модели на заетост

Фондация „Мама има работа“ е създадена от майки за майки, за да помогне за изграждане на здравословен баланс между личния и служебния живот на работещите жени . „ Темата е много лична за мен, защото аз самата съм майка на две деца “, сподели в интервю за Радио Благоевград Веселина Панайотова - основател и изпълнителен директор на фондацията. Тя..

публикувано на 26.02.24 в 10:33

Eнергийната общност изпълнява социални, икономически и екологични задачи

Енергийните общности започват да набират популярност в Европа, все по-познати са и в България . Това са кооперативи, сдружения от хора, които се обединяват, за да произвеждат сами електроенергия от ВЕИ и така да бъдат независими от капризите на енергийния пазар. От октомври 2022 година енергийните общности вече фигурират и в българското..

публикувано на 26.02.24 в 10:22

Тютюнопроизводството е защитено за следващите две години

Европейското и българското тютюнопроизводство са защитени минимум за следващите две години – това е един от изводите, направен по време на 10-тата Конференция на Световната здравна организация/СЗО/, проведена в Панама. Форумът бе посветен на бъдещето на тютюнопроизводството в световен мащаб. В него участва и българска делегация, част от която беше..

публикувано на 26.02.24 в 09:12