Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Виктор Стоянов: Отношението на Северна Македония към България е унизително

Нито един български гражданин, от пътуващите до Северна Македония, не е бил допуснат да се поклони на гроба на Гоце Делчев в Скопие и да постави цветя по повод отбелязването на 151 години от рождението му на 4 февруари. Десетки българи са получили документ, в който пише, че са заплаха за националната сигурност на Северна Македония, като по този повод им е бил отказан достъп до страната. Това потвърди за Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“, която организира пътуване на български граждани до Скопие в събота за поклонението на гроба на революционера.

„Някои от тях не са стъпвали в Северна Македония от години и е очевидно, че няма как да са заплаха за националната им сигурност, тъй като са обикновени граждани с различни професии и не са политически ангажирани“, съобщи Виктор Стоянов.

Според него, Скопие продължава системно и едностранно да нарушава двустранните отношения и да саботира съвместните чествания на нашите общи национални герои, отказвайки дори на нашия вътрешен министър Иван Демерджиев да поднесе заедно с македонската делегация цветя на гроба на Гоце Делчев. 

„Това е унижение, което Скопие се опита да нанесе на нашия народ, държава и държавност“, коментира още председателят на Фондация „Македония“.

Той съобщи, че не е била спазена предварителната договорка с македонската полиция, на гроба на Гоце Делчев да бъдат допуснати около 50 българи от Северна Македония, които са били заплашени, че ще бъдат пребити.

„Всичко, което направи Северна Македония в последните дни е нарушение на договореностите между двете държави. Не мога да нарека това отношение на Северна Македония към България добросъседско, то е враждебно отношение“ – категоричен е  Виктор Стоянов, според когото, югозападната ни съседка не спазва подписаните договорености, включително и по повод бъдещото й европейско членство.

На въпрос, дали отношението на България е прекалено толерантно към Северна Македония и е една от причините за случилото се в събота, председателят на Фондация „Македония“ отговори:

„Нашето отношение към Северна Македония не е проблемно в това, че е много добро. Нашата грешка е, че ние трябва да се намесим с всякакви инструменти в тази страна. България трябва да подкрепи, дори и финансово, тези структури от обществото на Северна Македония, които желаят добросъседство, които не изпитват омраза към българския народ и които желаят страната да бъде част от Европейския съюз“, уточни Виктор Стоянов.

Той съобщи, че продължават инициативите на фондацията в Северна Македония и една от тях е да продължат опитите за съвместни чествания на важни за двата народа дати, събития и личности. Поредният опит това да се случи ще бъде на 4 май, когато е годишнината от смъртта на Гоце Делчев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Виктор Стоянов:
БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Читалище „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград с покана за пролетен концерт на класа по китара

Пролетен концерт на класа по китара към НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград подготвят Тодор Язовалийски и неговите ученици. В музикалното събитие участие ще вземат над 20 от възпитаниците на Язовалийски. Младите китаристи са на възраст от 7 до 17 години. Те ще представят уменията си в различни музикални жанрове на класическа, акустична..

публикувано на 26.03.23 в 16:02

Николай Петков: Човешкото влияние върху климата на планетата е недвусмислено

Междуправителствената експертна група по климатичните промени(IPCC)  е организация в рамките на ООН, която има за цел да обобщава състоянието на науката за климата и климатичните промени. На 20 март 2023 година  IPCC публикува “Синтезиран доклад – Климатични промени 2023”, който  казва, че светът има едва седем години, за да намали вредните емисии..

публикувано на 26.03.23 в 12:08

Д-р Симеон Матев: Последната най-снежна година е била преди 60 години

„ Пълно замръзване на река  Дунав не сме имали от 1985 година, а най снежната зима, с най-дебела снежна покривка на много места е измерена през 1963  година или точно преди 60 години “, припомни за Радио Благоевград д-р Симеон Матев, асистент по климатология в катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ на Софийския университет и автор в..

публикувано на 26.03.23 в 12:02

За Часа на Земята WWF призовава за създаването на нови защитени територии

Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 16-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки..

публикувано на 24.03.23 в 13:33

Електронен прием и за социалните услуги в Община Благоевград

Община Благоевград се стреми непрекъснато да подобрява електронните услуги. Дигитализацията е важна за всеки един гражданин, тъй като той ще може да ползва публичните услуги на администрацията от разстояние, дори от чужбина, без да е необходимо да губи време и да идва на гише. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Дейвид Арабаджиев, секретар на..

публикувано на 24.03.23 в 12:54

„Опаковано с любов“ за хижи и заслони

Поредна година младите планинари от Петрич подаряват чаши на хижи и заслони в страната. Кампанията носи звучното наименование „Опаковано с любов“, идеята за което се роди в първото отразяване на инициативата в ефира на Радио Благоевград, преди три години. Още в началото на кампанията се създава традиция, децата от Сдружение „Млад планинар“ –..

публикувано на 23.03.23 в 13:59

Нови специалности в Лесотехническата гимназия в Банско

Прием по две нови специалности обявява Професионалната лесотехническа гимназия “Н. Вапцаров“ в Банско за новата учебна година. Това са „Интериорен дизайн“ и „Мебелно производство“.   „Общината направи една обща среща с бизнес-партньори, ние бяхме  поканили доста представители на фирми от бранша „Мебелно производство“ и фирми, които се..

публикувано на 23.03.23 в 13:28