Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Искрен Иванов: Основната заплаха за националната сигурност е поляризацията в обществото

За мен основната заплаха за националната ни сигурност не е пряко военна. Една друга заплаха много ме притеснява и която е основната заплаха за българската национална сигурност. И това е поляризацията в българското общество. В момента то е крайно разединено, не само на ниво граждани, но и на ниво политици, ако щете  - на ниво анализатори“, коментира за Радио Благоевград доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти, преподавател в Софийския университет. Експертът посочи, че има разлика между това да си русофил или мечка. „Едно е да обичаш руската култура, руската история, което ти е право, дадено от Конституцията,  друго е да всяваш дезинформация в полза на Русия. По същия начин стоят нещата в западния лагер. Едно е да си евроатлантик, да обичаш американската култура, да обичаш европейската култура,  да слушаш американска музика и така нататък, друго е да си ястреб, да настояваш страната ти да влезе във война с Русия, да настояваш тука да се разполагат ядрени оръжия. Това не е българският национален интерес. Русофили и евроатлантици все могат да намерят пресечни точки, но мечки и  ястреби – не!

За войната в Украйна

В Украйна в момента се сблъскват две стратегии. Първата е на ген. Валерий Герасимов, който е новият командваш руските сили. И тази стратегия може да наречем най-общо хибридна, която съчетава настъпление в Украйна с огромни човешки маси, сухопътна сила, съчетано с дронове и технологии, които Русия   взема от държави, които и ги предоставят.  Другата стратегия в Украйна е американската стратегия, която можем да наречем „стратегия на сивата зона“, което представлява обособяване на определен регион, където да се водят бойните действия. Стремежът на Пентагона е тази зона да не се разраства, защото може да въвлече НАТО във войната  и по тази логика САЩ  също ще трябва да влезе във войната.  Разивтието на конфликта много зависи от това в каква посока ще поемат политическото статукво в двете държави“. 
Вижте още

Читалище „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград с покана за пролетен концерт на класа по китара

Пролетен концерт на класа по китара към НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград подготвят Тодор Язовалийски и неговите ученици. В музикалното събитие участие ще вземат над 20 от възпитаниците на Язовалийски. Младите китаристи са на възраст от 7 до 17 години. Те ще представят уменията си в различни музикални жанрове на класическа, акустична..

публикувано на 26.03.23 в 16:02

Николай Петков: Човешкото влияние върху климата на планетата е недвусмислено

Междуправителствената експертна група по климатичните промени(IPCC)  е организация в рамките на ООН, която има за цел да обобщава състоянието на науката за климата и климатичните промени. На 20 март 2023 година  IPCC публикува “Синтезиран доклад – Климатични промени 2023”, който  казва, че светът има едва седем години, за да намали вредните емисии..

публикувано на 26.03.23 в 12:08

Д-р Симеон Матев: Последната най-снежна година е била преди 60 години

„ Пълно замръзване на река  Дунав не сме имали от 1985 година, а най снежната зима, с най-дебела снежна покривка на много места е измерена през 1963  година или точно преди 60 години “, припомни за Радио Благоевград д-р Симеон Матев, асистент по климатология в катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ на Софийския университет и автор в..

публикувано на 26.03.23 в 12:02

За Часа на Земята WWF призовава за създаването на нови защитени територии

Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 16-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки..

публикувано на 24.03.23 в 13:33

Електронен прием и за социалните услуги в Община Благоевград

Община Благоевград се стреми непрекъснато да подобрява електронните услуги. Дигитализацията е важна за всеки един гражданин, тъй като той ще може да ползва публичните услуги на администрацията от разстояние, дори от чужбина, без да е необходимо да губи време и да идва на гише. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Дейвид Арабаджиев, секретар на..

публикувано на 24.03.23 в 12:54

„Опаковано с любов“ за хижи и заслони

Поредна година младите планинари от Петрич подаряват чаши на хижи и заслони в страната. Кампанията носи звучното наименование „Опаковано с любов“, идеята за което се роди в първото отразяване на инициативата в ефира на Радио Благоевград, преди три години. Още в началото на кампанията се създава традиция, децата от Сдружение „Млад планинар“ –..

публикувано на 23.03.23 в 13:59

Нови специалности в Лесотехническата гимназия в Банско

Прием по две нови специалности обявява Професионалната лесотехническа гимназия “Н. Вапцаров“ в Банско за новата учебна година. Това са „Интериорен дизайн“ и „Мебелно производство“.   „Общината направи една обща среща с бизнес-партньори, ние бяхме  поканили доста представители на фирми от бранша „Мебелно производство“ и фирми, които се..

публикувано на 23.03.23 в 13:28