Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зорница Спасова: Студените вълни носят риск за човешкото здраве

Най-уязвими на студа са възрастните хора; хронично болните от сърдечно – съдови, респираторни заболявания и диабет; бездомни хора; хора, които злоупотребяват с алкохол, наркотици. Особено внимание трябва да се обърне на тези, които работят навън, да се „нагоди“  режимът им спрямо ниските температури“, подчерта за Радио Благоевград Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването, с докторска степен по климатология и активен член на авторския екип на платформата “Климатека“. „Студът увеличава риска от инфаркти, от инсулти. Да не забравяме травматизма, заради заледяванията и снежната покривка; пътно-транспортните произшествия са риск в такова студено време; податливост към настинки, вирусни заболявания, измръзвания, особено ако има вятър. В САЩ е забелязано, че риенето на сняг е много опасно, често се свързва с инфаркти. Освен това може да има проблеми с доставките на стоки от първа необходимост, прекъсване на електропроводи, на водопроводи“, посочи още младият учен и препоръча да се ограничи престоят на открито, защото дългият престой е рисков; да се ограничат излизанията сред природата, туризмът, особено във високите планини; да се обличаме добре, да пазим крайниците от измръзване, на всяка цена да носим шапка. 

За глобалното затопляне и студените вълни

Седмицата започна с така наречените ледени дни. Това означава, че температурата не са качва над нулата, дори и максималната температура е отрицателна. По прогноза това време ще се задържи 3-4 дни, след което отново минималните температури ще са доста ниски. В момента  може да се каже, че температурите са под нормалните, така че имаме значително студено време, дори и за месец февруари. Интересното е, че именно през февруари се наблюдават  най-често така наречените студени вълни или няколко дневно задържане на студеното време“.

За промените на климата и все по-често срещаните екстремни метеорологични явления

На пръв поглед звучи парадоксално, че имаме по-студено време. Особено, новините от САЩ са, че от вчера има невероятен рекорд от минус 77 градуса по Целзий, което някои сравняват с условията подобни на Марс.

Специален за там, изследванията на американските метеоролози е, че причината е влошаването на така наречения стратосферен полярен вихър. Това е традиционен метеорологичен модел, който е станал силно нестабилен, именно защото Арктика се затопля три пъти по-бързо,  отколкото останалия свят и това го прави силно нестабилен. Арктическият въздух не се задържа в рамките до 60 градуса географска ширина, а се разтича в южна посока, причинявайки екстремни студове.  С промяната на климата се наблюдава увеличаване на екстремните метеорологични явления, а студената вълна е едно от тези екстремни метеорологични явления“.

Интервюто със Зорница Спасова чуйте в звуковия файл.
БНР подкасти:

Вижте още

Народни носии "оживяха" в музея в Благоевград

Изложбата от висококачествени фотоси на носии е подредена в етнографската част от експозицията на музея в Благоевград. Тя е финалната публична изява на дейностите по проекта „Наследството на българите бежанци – дигитални образи, форми и багри“, по който музейните специалисти работят от миналата година. Проектът е реализиран от РИМ Благоевград с..

публикувано на 30.03.23 в 16:18

Литературният клуб „Порив“ и опитите за летене

Поезия, проза, сатира, за приятелството, вдъхновението, за непрекъснато търсене на по-високото стъпало, за опитите за летене, за живота и неговите нюанси говорихме в студиото на Радио Благоевград с одухотворените представители на благоевградския литературен клуб „Порив“. Инициатор за създаването на „Порив“ е авторът и преподавател Спасимир..

публикувано на 30.03.23 в 13:33

Община Дупница обновява спортната база

Почти е завършен ремонтът на спортното игрище до стадион „Бончук“ в Дупница. От години хората в района го наричат „Шмиргело“. Остава да порасте и тревата. Това означава, че детските отбори на „Марек“ вече ще тренират не по селските стадиони в общината, а на тренировъчното игрище. Финансирането на ремонта е със средства, осигурени от общината...

публикувано на 29.03.23 в 09:52

"На меНе ми пука!": Младите хора и политиката

Тази седмица в рубриката "На меНе ми пука!" поставяме акцент върху младите хора и отношението им към политическите процеси у нас - интересуват ли се младежите от политика, упражняват ли правото си на глас, има ли общ език между политиците и младите хора? Рубриката "На меНе ми пука!" е съвместен продукт на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и..

публикувано на 28.03.23 в 10:35
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото " такава е политиката на Северна Македония срещу България" . Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за..

публикувано на 27.03.23 в 15:40

Как да следим цените на храните?

foodprice.bg e адресът, на който вече е активна новата интернет платформа, на която можем да следим цените на храните в търговската мрежа. Тя ще съдържа информация за около 50 хранителни продукта от първа необходимост, но засега можем да проследим цените на около 30 хранителни продукта от „малката потребителска кошница“. „Това е началото на..

публикувано на 27.03.23 в 13:52