Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в испанския град Памплонa почетоха Васил Левски

7
Снимка: Снежина Цветанова

С редица инициативи, Българското културно-просветно училище „Паисий Хилендарски“ в испанския град Памплона, почете 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Учениците, под ръководството на техните учители, за поредна година взеха участие в ежегодното състезание „Лъвски скок“. За отличилите се на първо, второ и трето място имаше и грамоти, както и поощрителни награди за всички участници. Дни преди официалното отбелязване на годишнината от обесването на Васил Левски, младите литератури от класа на госпожа Стела Русева, спечелиха престижна награда от Националния конкурс за есе на тема „Аз съм Левски“. Признанието е гордост за училището, тъй като то е единственото отличено, което се намира в чужбина.

„Искам да науча децата, които обучавам да се изразяват правилно, да говорят добре, да знаят български и най-важното да четат българска литература. Без книгата няма как да научим едно малко дете да има по-богат речник, по-богат лексикален фонд и да се изразява добре на родния си език. Стремим се да участваме във всеки литературен конкурс, защото това е опит, а всяка награда е мотивираща за нашите ученици да учат и да се стараят още повече“, обясни за Радио Благоевград началният учител Стела Русева.

Ученици от различните класове и подготвителни групи, под ръководството на учителите Смиленова, Кръстева, Савова, Русева, Иванова и директора на българското училище в Памплона Елица Евтимова, цитираха стихотворения, посветени на Левски, изработваха макети, писаха есета, рисуваха лика на Апостола, припомниха си славни исторически моменти, които да разкажат и на своите връстници, а финалът на емблематичния ден в българската история, българските ученици в Испания почетоха с минута мълчание и пускане на балони в небето, с послания от Дякон Левски.

Подробностите можете да чуете в репортажа на нашия сътрудник в Испания Снежина Цветанова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Таня Борисова

Помощ за българското образование в селските райони

Асоциацията на българските села започва програма „Ново възраждане за българското образование в селските райони" с „Озарена педагогика“. Идеята е да бъдат обучени в едногодишен курс учители в детски градини, като за тях ще бъдат отпуснати стипендии. Това обясни за Радио Благоевград Таня Борисова, координатор на Асоциацията на българските села...

публикувано на 29.03.24 в 11:59

Смехът като лекарство

В стресовото и динамично ежедневие все по-трудно е да внесем повече позитивни емоции, смях и радост в живота си. Но има практика, наречена йога на смеха, която може да подобри физическото здраве, да ни освободи от негативните чувства  и да ни помогне да поддържаме връзка с духовната ни природа. Помага ни да развием способността си да..

публикувано на 29.03.24 в 11:26
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22

Местна власт и бизнес ще развиват селски туризъм в село Ключ

Петричкото село Ключ има потенциал за развитието на селски туризим. В това са убедени кметът Македонка Иванова и представителите на местния туристически бизнес, които вече реализират различни идеи това да се  случи. Красивата природа, на скътаното в полите на планина Беласица населено място, богатата история на околността, свързана с цар Самуил и..

публикувано на 25.03.24 в 11:19