Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Илчев:

НДСВ е рационална партия, с исторически опит и сериозен капацитет

Снимка: БГНЕС, архив

„НДСВ е рационална, трезва  партия, с исторически опит и капацитет, който тепърва ще се разгръща. НДСВ ще тества потенциала си и затова се явява самостоятелно на тези извънредни парламентарни избори“, поясни в интервю за Радио Благоевград Станимир Илчев, председател на НДСВ.

За кандидат-депутатските листи

„Композирането на кандидат-депутатските листи изисква доста старателно усилие. То е съпроводено с грижа за всеки  от участниците, но не просто на приятелска основа, както се получава в някои партии. И не на основата на конфликтното противопоставяне на един спрямо друг, което наблюдаваме в някои партии. При нас би трябвало този процес да е по-плавен и по-благоразумен, защото си даваме сметка, че не можем да гледаме просто като на едно състезание от спортен тип. Това е състезание, но политическо състезание, от което трябва да произтекат резултати  с проекция в следващите месеци и години.

В листите ще има хора от различни етапи  на НДСВ, министри и заместник-министри, областни  управители, знакови лица, като Христина Христова – министър на социалната политика и труда, председателят на НС – проф. Огнян Герджиков, бившият председател на партията – д-р Антония Първанова. Палитрата е много разнообразна – има икономисти, юристи, педагози, спортисти, музиканти“.

Съставът на листите ще стане ясен до края на тази седмица, а крайният срок за регистрацията  е 28 февруари.

За протокола с изборните резултати

„Виждам проблем, виждам опасност. Бих могъл дори на език на политическите знаци и образи да го нарека последен щрих върху без друго мрачния портрет на  едно действие, което започна в Парламента. Беше преднамерено  да се върнем отново съм хартиената бюлетина.  Бяха направени целенасочени стъпки  да се неглижира допълнително машинното гласуване. Сега виждаме как това неглижиране е в последна фаза“.

За емигрантския натиск

„Трябва да се промени цялостната формула на защитата на Югоизточната българска граница. Трябва да се предприемат мерки, които да се огласят пред обществото незабавно, за да се тества нагласата те да се възприемат,  защото някои от тях ще бъдат, ако не непопулярни, то поне доста специфични. 

България някак си не в положение да покани решително няколко държави, в това число Турция,  Румъния, Сърбия, Унгария и Австрия и да им предложи изграждането на консорциум на най-засегнатите държави и да осигури фонд за изграждане на мрежа или ограда, а на много ефективно съоръжение. Ние не бива да се страхуваме да го наречем стена“.

За войната в Украйна

„Посещението на американския президент в Киев е знак, че тази война ще продължи  и никой не може да каже колко, с какви темпове и мащаби. Знак за това е, че Украйна не е изоставена, което пък е знак за разбирането, че Украйна е предмостие към Европа, двустранна врата: към Изтока и Русия и към Запада и света. Тази врата не може да се остави да бъде счупена“.

Интервюто със Станимир Илчев чуйте в звуковия файл. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37