Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Благоевградска област има два сезона

Преди няколко дни от Турция се завърна групата от 16 пожарникари, които помагаха в спасителната акция след земетресението в Турция и Сирия. Този модул /названието е по европейските изисквания/ включваше 16 пожарникари от различни дирекции в страната, осем от тях бяха от благоевградската Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

В студиото на Радио Благоевград новият директор на дирекцията комисар Валентин Василев разказа за трудностите в планинския район, близо до град Адана, в които са били благоевградчани.

На височина 1500 метра в зимни условия, при ниски температури са спасили четири души за няколкото дни на турска земя.

Комисар Василев обобщи информацията за противопожарната обстановка в Благоевградска област. В момента доста сухо е в района на юг от Кресненското дефиле и в района на град Гоце Делчев. Там ежедневно в последните дни стават по 10-20 пожара. Горят основно сухи треви и храсти, но заради високите температури е сухо, хората са вече по полето и работят. Те почистват нивите и запалват сухите треви и това причинява пожарите.

Можем да направим извода, че в тези райони вече е истинска пролет, за разлика от северните райони на областта, където сме в почти зимна обстановка. Нужно е повече внимание и спазване на противопожарните правила, особено в петъчните дни и в събота, и неделя. Това заяви комисар Василев в интервюто на Иван Лазов. Останалите подробности можете да научите от разговора:
БНР подкасти:

Вижте още

С критика към родителите: Първи юни на лекоатлетическата писта в Благоевград

Многобройни прояви бележат по традиция Международния ден на детето. В Благоевград също инициативите са по вкуса и на малки, и на големи. Концерти, пленери, сценични изкуства и художествени изложби – всичко това отличава специалния празник на детето. Една част от подрастващите обаче, освен с развлекателни занимания, днес се отдадоха на важни..

публикувано на 01.06.23 в 14:10

Кога един кмет престава да бъде дете?

Предаването „Приемна в ефир“ на Радио Благоевград на 1 юни бе посветено на всички малчугани, които ни вдъхновяват да бъдем по-добри и които ни учат на истинското значение на безусловната любов. Чрез разговорите и анкетите насочихме светлината на прожекторите към мечтите, стремежите и предизвикателствата, пред които са изправени децата и младежите в..

публикувано на 01.06.23 в 13:09

Акция нов дом

Акция нов дом -  това е благотворителната кампания в помощ на семейство, чиято къща е изпепелена при пожар в Гърмен. Акцията нов дом за Елена и Йорданка Щереви, събира много доброволци, които помагат и със средства и с труд. Инициативата поддемат младите и сърцати добротворци от Сдружение „Доброта“. След като получавт сигнал за бедстващото..

публикувано на 01.06.23 в 11:35

Отговорят ли цените на качеството на храните?

Отговорят ли цените на качеството на храните? Тази тема беше поставена в рубриката „Потребителска кошница“ на Радио Благоевград . Доколко цената на произведената храна, която закупуваме в търговската мрежа, отговаря на описанато и рекламирано качество?! След проведен тест в акредитирана международна лаборатория, направен и финансиран по..

публикувано на 01.06.23 в 10:59

Доайенът на българистиката проф. Джузепе Дел' Агата – гост на Югозападния университет

Професор Джузепе Дел' Агата е световноизвестен учен в областта на славистиката и българистиката,  литературовед и преводач. Близо 60 години води курсове по български, чешки, руски език и литература в университета в италианския град Пиза. Сътрудничи активно на Асоциация „България – Италия“, а тези дни бе гост на  студентите и колегите си от..

публикувано на 01.06.23 в 10:21

Сдружение „Близо до теб“ подпомага семейства

Сдружението „Близо до теб“ започна мащабна благотворителна кампания „Дари храна, дари надежда“. Продуктите са са от първа необходимост и са закупени от дарения. Сдружението разполага с база в Дупница, където става разпределянето и раздаването на продуктите на 150 семейства от общинския център Дупница и в селата от общината. Осигурен е и..

публикувано на 01.06.23 в 10:01

Не трябва да допуснем да се постави под съмнение стабилността на финансовата система

По повод правителственото предложение за удължаване с още три месеца на удължения вече закон на миналогодишния бюджет, финансистът Румен Гълъбинов коментира за Радио Благоевград : „ Необходимо е да се приеме някакъв бюджет – дали ще бъде удължителен на предходния или ще бъде нов бюджет за 2023 година  за полугодието,  но това трябва да  се случи в..

публикувано на 31.05.23 в 13:24