Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Областният управител Стоян Христов:

Жителите на Сандански да се запознаят с аргументите за решението ми за парка

Снимка: Областна администрация Благоевград

Основният аргумент за връщане решението на Общинския съвет в Сандански за парк „Свети Врач“ е, че абсолютно незаконно и нелогично в самия Подробен устройствен план е включен имот публична държавна собственост, а това е именно река Санданска Бистрица. Не може имот, който е публична държавна собственост, да бъде включен в урогулиран поземлен имот в урбанизираната част на Сандански, заяви за Радио Благоевград Стоян Христов, областен управител на Благоевград.

Той припомни, че същият аргумент е използвал и министърът на околната среда и водите в писмо до Община Сандански, в което указва, че река не може да бъде включена в чертите на парка.

„И с оглед защитата на държавната собственост връщаме за преразглеждане на сесия решението на съветниците“, подчерта Христов.

Според него Общинският съвет може да отмени своето решение, с което одобрява Подробния устройствен план, да върне документа на фирмата, която го е изготвила, за отстраняване на нередностите и след това да го внесе за ново разглеждане.

„Бих призовал жителите на Сандански, преди да предприемат каквито и да е крайни действия, да се запознаят с аргументите за връщане на решението. С незаконни действия нама как да бъде защитен обществения интерес. Още повече, че и сега съществуващите паркови зони имат одобрен и влязъл в сила ПУП“, допълни областният управител.
Вижте още

С критика към родителите: Първи юни на лекоатлетическата писта в Благоевград

Многобройни прояви бележат по традиция Международния ден на детето. В Благоевград също инициативите са по вкуса и на малки, и на големи. Концерти, пленери, сценични изкуства и художествени изложби – всичко това отличава специалния празник на детето. Една част от подрастващите обаче, освен с развлекателни занимания, днес се отдадоха на важни..

публикувано на 01.06.23 в 14:10

Кога един кмет престава да бъде дете?

Предаването „Приемна в ефир“ на Радио Благоевград на 1 юни бе посветено на всички малчугани, които ни вдъхновяват да бъдем по-добри и които ни учат на истинското значение на безусловната любов. Чрез разговорите и анкетите насочихме светлината на прожекторите към мечтите, стремежите и предизвикателствата, пред които са изправени децата и младежите в..

публикувано на 01.06.23 в 13:09

Акция нов дом

Акция нов дом -  това е благотворителната кампания в помощ на семейство, чиято къща е изпепелена при пожар в Гърмен. Акцията нов дом за Елена и Йорданка Щереви, събира много доброволци, които помагат и със средства и с труд. Инициативата поддемат младите и сърцати добротворци от Сдружение „Доброта“. След като получавт сигнал за бедстващото..

публикувано на 01.06.23 в 11:35

Отговорят ли цените на качеството на храните?

Отговорят ли цените на качеството на храните? Тази тема беше поставена в рубриката „Потребителска кошница“ на Радио Благоевград . Доколко цената на произведената храна, която закупуваме в търговската мрежа, отговаря на описанато и рекламирано качество?! След проведен тест в акредитирана международна лаборатория, направен и финансиран по..

публикувано на 01.06.23 в 10:59

Доайенът на българистиката проф. Джузепе Дел' Агата – гост на Югозападния университет

Професор Джузепе Дел' Агата е световноизвестен учен в областта на славистиката и българистиката,  литературовед и преводач. Близо 60 години води курсове по български, чешки, руски език и литература в университета в италианския град Пиза. Сътрудничи активно на Асоциация „България – Италия“, а тези дни бе гост на  студентите и колегите си от..

публикувано на 01.06.23 в 10:21

Сдружение „Близо до теб“ подпомага семейства

Сдружението „Близо до теб“ започна мащабна благотворителна кампания „Дари храна, дари надежда“. Продуктите са са от първа необходимост и са закупени от дарения. Сдружението разполага с база в Дупница, където става разпределянето и раздаването на продуктите на 150 семейства от общинския център Дупница и в селата от общината. Осигурен е и..

публикувано на 01.06.23 в 10:01

Не трябва да допуснем да се постави под съмнение стабилността на финансовата система

По повод правителственото предложение за удължаване с още три месеца на удължения вече закон на миналогодишния бюджет, финансистът Румен Гълъбинов коментира за Радио Благоевград : „ Необходимо е да се приеме някакъв бюджет – дали ще бъде удължителен на предходния или ще бъде нов бюджет за 2023 година  за полугодието,  но това трябва да  се случи в..

публикувано на 31.05.23 в 13:24