Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

HRISI преплита реалност и въображение в нов сингъл - “Mars”

| обновено на 22.02.23 в 22:04
7
HRISI

“Mars” е втората от общо 9 песни в предстоящия дебютен албум „Humanity“ на 17-годишната Христина Йосифова – HRISI. Песента представя връзката между реалния и въображаемия свят, налагането на стереотипите на модерното време, следствието от тях. “Mars” е един илюзорен свят, в който всеки може да бъде това, което в реалността не е. Правилата се диктуват от чуждото мнение, от социалните мрежи, отвън. Стремежът на човек да се впише в средата, да бъде приет, чут, разбран, често води до загуба на посока, на смисъл, до обезличаване, до скъсване с реалността. Затова, независимо през какво преминава човек, трябва да остане верен на себе си, да не попада в капана на чуждите разбирания, очаквания и думи. С песента HRISI иска да покаже сериозните теми и послания през комичното, самоиронията, с намигване към това кои сме, какво мислим, в какво вярваме, кой е до нас, накъде вървим.

„Пред екипа ни стоеше сериозната задача да вплете цялостната идея във видеото и в звученето на “Mars”. Резултатът е точно такъв, какъвто исках за тази песен – да представи сериозни въпроси с елементи на хумор и в същото време да има яркия почерк във звученето, което Ангел Дюлгеров създаде и посланието да е разбираемо във видеото чрез режисьорската и кинематографична гледна точка на Орлин и Веселин Менкаджиеви, кактои на целия екип, който работи по проекта. Изключително благодарна съм на всички.“- споделя HRISI.

Снимките за видеото се реализират през лятото на 2022 година в 2 снимачни дни - студийните в „Про 1 Студио“ на фотографа Любо Сергеев, а външните – в ранчо „Ел Пасо“. Творческата концепция и облик на музикалния клип на “Mars” са поверени отново на тандема Орлин и Веселин Менкаджиеви, които стоят зад успеха на видеото на първия сингъл на HRISI Still Green“. Арт директор в “Mars” е Теодора Стоилова, която близо 12 часа рисува върху тялото на Христина, декора зад нея и анимацията във видеото. Дизайнът на синия костюм е дело на Сърджан Кръстевски.


За творческия процес по създаването на клипа на “Mars” режисьорът Орлин Менкаджиев разказва, че е бил изпълнен с предизвикателства. „Опитах се да създам и представя визуално това, което песента носи вътре в себе си – а то е динамика, мечтателност, цвят, въображение, екстаз… Радвам се, че бях част от този проект, защото ме предизвика да създам един разказ в експериментална форма, в който да се опитам не просто да илюстрирам музиката, но да й принеса и допълнително значение и усещане. Все пак ролята ми на режисьор не е просто технически да визуализирам смисъла на песента, но и да разгърна моята гледна точка през способите на кинематографията, монтажа и изобразителното изкуство.“

Музикалният продуцент на албума „Humanity“ Ангел Дюлгеров споделя за песента: „Щастлив съм, че имам възможност да работя с HRISI и да развивам нейните идеи. “Mars”е едно от парчетата, които се получиха на един дъх като аранжимент. Мисля, че стана доста актуално осемдесетарско, електро - поп звучене, което през последната година доминира на световния музикален пазар. Клипът също стана страхотен, за което поздравявам целия екип.“

 Христина Йосифова – HRISI може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Караджова

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Информационната платформа „Климатека“ търси нови автори

„Климатека“ е информационна платформа за отразяване на климатичните промени , която вече три години работи с авторски екип от учени и експерти, за да „превеждат“ науката на достъпен език. „ С времето започнахме да разширяване темите, защото климатичните промени са една много широка и  всеобхватна, сама по себе си, тема, която засяга различни..

публикувано на 29.05.23 в 09:50

Над 200 организации са преминали през програмата „Предприемачество за нестопански организации“

Българският център за нестопанско право вече 12 години  развива програмата „Предприемачество за нестопански организации “. Центърът  помага на други неправителствени организации идеите им да се превърнат в бизнес планове и социалните каузи да се реализират чрез работещи социални предприятия. „ През тези години увереност и вдъхновение ни дават..

публикувано на 29.05.23 в 09:29
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща лятото с нова песен - "Усмихни се"

Вяра Панталеева посреща лятото с нова песен! Само преди няколко месеца Вяра подели песен със заглавието “Вярвам”, която можете да гледате в нейния YouTube канал - Vyara Pantaleeva. Днес новата и песен се казва “Усмихни се” и е написана от Чавдар Цолов.  Песента е с много положително и ведро звучене. С тази песен Вяра се стреми да..

публикувано на 28.05.23 в 15:14

Фестивал „Кулинарни съкровища от близо и далеч“

„Кулинарни съкровища от близо и далеч“ е темата на третото издание на Фермерски фестивал София 2023. Събитието е двудневно, започна на 27 май пред пилоните на НДК, продължава и днес в неделя. През двата фестивални дни посетителите могат да намерят богато разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, билки и подправки, месни и млечни..

публикувано на 28.05.23 в 13:05

Всеки шести хипертоник в България не знае за заболяването си!

Този месец се инициира най-голямата синхронизирана световна здравна кампания „Май, месец за мерене“ на Международната лига по хипертония. Кампанията има за цел да повиши нашата осведоменост и да подчертае важността на измерването на кръвното налягане. Темата коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград доц. д-р Красимира..

публикувано на 26.05.23 в 10:54

При тревожните разстройства медикаментите са на втори план

От 22 до 28 май се проведе Европейската седмица на психичното здраве. Темата тази година беше „Психично здрави общности“. Водещият психиатър д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Ив. Рилски“ коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград най-често срещаните психични проблеми на българина...

публикувано на 26.05.23 в 09:09

Майка от Благоевград със сигнал за грубо отношение на лекар

Сигнал за грубо отношение на лекар от Спешно отделение в държавната болница в Благоевград към дете подаде в Радио Благоевград Бойка Павлова. 3-годишната й дъщеричка пада с тротинетка на плочките пред Община Благоевград. Момиченцето започва да плаче, да пищи, че не може да стане и семейството отива в болницата. Лекарят, който е на смяна,..

публикувано на 25.05.23 в 10:40