Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Станка Узунова: Синдромът на сухото око е сред модерните болести

Синдром на сухото око причини

Синдромът на сухото око е сред модерните болести предвид това, че съвременните хора работят непрекъснато с електронни устройства, в повечето случаи на изкуствена светлина. Темата коментира д-р Станка Узунова – офталмолог, в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград.

„Принципно това е точно така. Синдромът на сухото око се появява, когато има промени в количеството или качеството на сълзите, което води до сухота и дразнене в очите. Като имаме предвид какви фактори допринасят за да се развие синдромът на сухото око – това са прах, пушек, работа на компютър, централно отопление, също така възрастта, различна козметика, някои лекарства – съвсем спокойно можем да кажем, че това е състояние, свързано с нашия начин на живот,  със съвремието. Тъй като особено често от този синдром страдат тези, които работят  продължително на компютър“.

Клинични симптоми

„Оплакванията на пациентите са много разнообразни, те са изразени в различна степен. Понякога чувстват дискомфорт, много често имат усещане за сухота, но е възможно и да нямат. Възможно е да има лек сърбеж, усещане за чуждо тяло. Много често има дразнене от светлина, особено тези, които не само работят на компютър, но използват в свободното си време електронни устройства. Усеща се един общ дискомфорт – дразнене, понякога и сълзене. И колкото и парадоксално да звучи, тъй като сълзите не се задържат правилно в окото, те изтичат навън, а окото остава сухо и има усещане за  дразнене и дискомфорт“.

Сухото око е състояние, предизвикано от промени в количеството и качеството на сълзите. Какво може да промени това състояние?

„Причините могат да бъдат най-различни, а също и някои заболявания, не само очни, водят до такава промяна. Разбира се, по-редки са аномалиите и такива от травми. Примерно изгаряне или други подобни. Много честа причина може да бъде диабета. Доказано е, че повече от 1/3 от хората, които имат диабет, страдат от сухо око. Различни хормонални причини – например жените в менопауза често страдат от сухо око. Използването на контрацептивни медикаменти и още – свързани с възрастта причини поради намаляване продукцията на сълзи след 50-годишна възраст, използването на антиалергични лекарства, антидепресанти. И най-различни разнообразни други причини могат да допринасят за развитие на сухо око. Но тъй като това състояние го наблюдавам и при деца, които са напълно здрави – това определено може да се свърже с употребата на електронни устройства. Работещите с компютър 5-6 часа  и повече, които стоят без да се отделят от екрана, се получава това: научно доказан факт  е, че започваме да мигаме 70% по-рядко, т.е. остават едни отворени очи, които се взират в екрана, което съответно спомага сълзата по-лесно да се изпарява и да става некачествена. Рядкото мигане води до задълбочаване на синдрома и съответно до появата на най-разнообразни оплаквания“.


Диагностика на синдрома на сухото око

„За съжаление пациентите доста късно идват на преглед, когато оплакванията станат доста по-чести и по-сериозни. Включително могат да се оплакват и от болка, когато е засегната роговицата и нейните повърхностни слоеве. Диагностиката не е трудна, има различни тестове. Аз лично предпочитам един тест, при който се оцветява сълзата с едно багрило и на съответна синя светлина веднага се вижда между две мигания дали има сухота, каква е нейната степен. Тестът е абсолютно безболезнен и бърз. Вижда се дали има сухи петна между две мигания и съответно дали има засягане на предната очна повърхност, по-специално на роговицата. И ако има такова засягане, то тогава оплакванията са доста по-сериозни. В този смисъл диагностиката е лесна и бърза. Прави ми добро впечатление, че работещите на компютър, особено IT специалистите, доста добре се грижат за очите си и често правят профилактични прегледи, дори без никакви оплаквания, което е много хубаво“.

Лечение на сухо око

„Проблемът се преодолява, особено в по-млада възраст. След 55-60-годишна възраст той съпътства нашето ежедневие. Предписват се поддържащи капки, които се слагат периодично, но като цяло се преодоляват оплакванията, стига да не е засегната роговицата, макар че това също е преодолимо, но тогава се изискват малко по-различни капки и медикаменти. Като цяло лечението е с изкуствени сълзи и овлажняващи гелове. Има вече на пазара и такива, които са под формата на спрей. Много са разнообразни капките, но всичко зависи от степента на оплакванията. Има с витамини, без витамини, с консервант и без. Една голяма част от пациентите посещават аптеката, взимат си изкуствени сълзи, но те е възможно да не са подходящи за техния случай. Има по-леки, има действащи по-дълго време. Като цяло се назначава лечение за около 2 седмици в стандартния  случай, след което се слагат капки при нужда и проблемът се преодолява“.


Профилактика

„Работещите на компютър трябва да знаят, че мониторът трябва да е разположен под нивото на погледа – т.е.  да не го гледаме с широко отворени очи нагоре. По този начин ще намалим взирането, очите ще бъдат по-малко отворени, това ще позволи да не се уморяват клепачите и съответно откритата площ на окото да бъде по-малка.  Много е трудно човек да увеличи миганията – това е нещо, което ние правим неволево. При по-малките пациенти, при хората, които работата им не е свързана 8 часа да са на компютър, е препоръчителна хигиена на зрението – чести почивки. Хубаво е правилото 20-20-20, което помага не само за правилното овлажняване на окото, но помага и да релаксират очните мускули. На всеки 20 минути да се погледне надалече за 20 секунди. Това няма да наруши работния процес. И, разбира се, ако имат възможност пациентите да посетят очен лекар, за да им препоръча средство, с което при необходимост да си помогнат“.
БНР подкасти:

Галерия

Вижте още
Силвия Домозетска

Джаз вечери на открито в Благоевград

Продължават празничните прояви по повод 30-та годишнина  на Биг Бенд – Благоевград . След впечатляващия концерт във вторник, жителите и гостите на Благоевград в три поредни вечери ще имат удоволствието да се насладят на джаз-концерти на открито. „ Това е една линия на приемственост на утвърдени музиканти професионалисти с млади хора, които..

публикувано на 07.06.23 в 14:12

Ангел Джамбазки: Скопие опитва натиск върху Европейския парламент

Българският евродепутат и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки предупреди за координирана атака, организирана от властите в Скопие във връзка с информация, че Европейският парламент започва преразглеждане на доклада за Република Северна Македония. „Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в..

публикувано на 07.06.23 в 12:22

„Денков-Габриел“ – кабинет на надеждата или на недоверието?

Вчера парламентът гласува и одобри за министър-председател акад. Николай Денков. "За" гласуваха 132, "против" - 69, без "въздържал се". Денков получи подкрепа от ГЕРБ-СДС (един "против"), ПП-ДБ, както и от двама народни представители от ДПС. Структурата на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС също беше подкрепена от 132 депутати, против бяха 69, нямаше..

публикувано на 07.06.23 в 11:51

Доц. Елена Ставрова: Държавата няма да има финансови проблеми

Държавата няма да има финансови проблеми, тъй като икономиката се успокоява, трендът е възходящ – това прогнозира за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, ръководител на катедра „Финанси“ в Стопанския факултет на Югозападния университет – Благоевград. „ Държавата винаги има резерв и възможност да емитира държавни ценни книжа, тъй като нашият..

публикувано на 07.06.23 в 10:03

20 години сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ – град Разлог

Разложкото сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ е национален координатор на Евро-средиземноморската фондация „Анна Линд". Неправителствената организация има зад гърба си десетки инициативи, проекти, решени проблеми, утвърдени партньорства. „ Създаване на мостове между култури, поколения, етноси, ценности – това е нашата марка “,..

публикувано на 07.06.23 в 09:49

ЮЗУ – Благоевград посреща директорите на българските неделни училища в Европа

От 7 до 10 юни, Югозападният университет е домакин на семинар за директорите на  българските неделни училища в Европа.  На поканата са се отзовали директори и учители от Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Германия, Гърция, Франция, Австрия, Турция. „ Това е обучителен семинар, който се провежда по програма „Еразъм+“ и е първият такъв, който се..

публикувано на 07.06.23 в 09:23

Продължаваме да работим по настоящия рамков договор, но няма перспектива

Заплахи няма, продължаваме да работим по настоящия рамков договор, но няма перспектива , защото не може да се планират медицинските услуги – сподели за Радио Благоевград д-р Дафина Тачова, заместник-председател на Регионалната лекарска колегия и изпълнителен директор на дружеството на общопрактикуващите лекари – Благоевград. „ За първи  път,..

публикувано на 06.06.23 в 14:38