Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Манол Пейков: Краят на войната в Украйна ще ни изненада

Манол Пейков е пловдивски издател, преводач, зад когото стоят повечето местни дарителски кампании и инициативи в помощ на Украйна.

Още през март миналата година, дни след началото на войната, Манол Пейков приема личната мисия да помогне - първоначално със събирането на предметни дарения, а след това и с финансови средства за закупуване на лекарства от първа необходимост, храни, дрехи, обувки за войниците на фронта, турникети. За броени дни той  успява да събере над половин милион лева за генератори за Украйна. Организира и други акции в помощ на украинците.

Според него кампанията има успех, защото хората разбират, че той е ангажиран лично, че го приема лично, че опитва да умножи техните пари, вместо както повечето случаи прави държавата да ги стисне, защото за жалост институциите в България често правят именно така. Парите, които събират от данъци или от дарения дори не ги виждаш, къде отиват или отиват в някакъв проект, който впоследствие, ако трябва да го оцениш той не струва и наполовина толкова, колкото реално са уж на хартия дадени.

Кампанията "Генератори за Украйна" отвежда Манол Пейков до Одеса.

Днес 24 февруари, една година след войната в Украйна разговаряме с него за кампанията, за това има ли надежда войната скоро да приключи.

Разговорът може да чуете в звуковия файл.
БНР подкасти:

Вижте още

С критика към родителите: Първи юни на лекоатлетическата писта в Благоевград

Многобройни прояви бележат по традиция Международния ден на детето. В Благоевград също инициативите са по вкуса и на малки, и на големи. Концерти, пленери, сценични изкуства и художествени изложби – всичко това отличава специалния празник на детето. Една част от подрастващите обаче, освен с развлекателни занимания, днес се отдадоха на важни..

публикувано на 01.06.23 в 14:10

Кога един кмет престава да бъде дете?

Предаването „Приемна в ефир“ на Радио Благоевград на 1 юни бе посветено на всички малчугани, които ни вдъхновяват да бъдем по-добри и които ни учат на истинското значение на безусловната любов. Чрез разговорите и анкетите насочихме светлината на прожекторите към мечтите, стремежите и предизвикателствата, пред които са изправени децата и младежите в..

публикувано на 01.06.23 в 13:09

Акция нов дом

Акция нов дом -  това е благотворителната кампания в помощ на семейство, чиято къща е изпепелена при пожар в Гърмен. Акцията нов дом за Елена и Йорданка Щереви, събира много доброволци, които помагат и със средства и с труд. Инициативата поддемат младите и сърцати добротворци от Сдружение „Доброта“. След като получавт сигнал за бедстващото..

публикувано на 01.06.23 в 11:35

Отговорят ли цените на качеството на храните?

Отговорят ли цените на качеството на храните? Тази тема беше поставена в рубриката „Потребителска кошница“ на Радио Благоевград . Доколко цената на произведената храна, която закупуваме в търговската мрежа, отговаря на описанато и рекламирано качество?! След проведен тест в акредитирана международна лаборатория, направен и финансиран по..

публикувано на 01.06.23 в 10:59

Доайенът на българистиката проф. Джузепе Дел' Агата – гост на Югозападния университет

Професор Джузепе Дел' Агата е световноизвестен учен в областта на славистиката и българистиката,  литературовед и преводач. Близо 60 години води курсове по български, чешки, руски език и литература в университета в италианския град Пиза. Сътрудничи активно на Асоциация „България – Италия“, а тези дни бе гост на  студентите и колегите си от..

публикувано на 01.06.23 в 10:21

Сдружение „Близо до теб“ подпомага семейства

Сдружението „Близо до теб“ започна мащабна благотворителна кампания „Дари храна, дари надежда“. Продуктите са са от първа необходимост и са закупени от дарения. Сдружението разполага с база в Дупница, където става разпределянето и раздаването на продуктите на 150 семейства от общинския център Дупница и в селата от общината. Осигурен е и..

публикувано на 01.06.23 в 10:01

Не трябва да допуснем да се постави под съмнение стабилността на финансовата система

По повод правителственото предложение за удължаване с още три месеца на удължения вече закон на миналогодишния бюджет, финансистът Румен Гълъбинов коментира за Радио Благоевград : „ Необходимо е да се приеме някакъв бюджет – дали ще бъде удължителен на предходния или ще бъде нов бюджет за 2023 година  за полугодието,  но това трябва да  се случи в..

публикувано на 31.05.23 в 13:24