Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бъдеще за село Раждавица

Регионът на кюстендилското село Раждавица съчетава в себе си различни  природни дадености: има водопад, река Струма тече наблизо, има скални образования около каньона Шегава, пещерата на Свети Иван Рилски над село Гърбино, което  пак е в района на Раждавица“,  припомни в интервю за Радио Благоевград Анатолий Костов, оператор от Телевизионния център в Благоевград. Той активно рекламира природното, историческо, културно богатството на Кюстендил и региона, проявява постоянен интерес към възможностите за развитие на съвременния туризъм.

 „И идеята ми е, заедно с Етноцентъра в село Раждавица, да отправим покана към филмови продуценти, които да снимат тук свои бъдещи продукции – било то игрални или документални“. За идеята ги подсеща сниман през миналата година филм в района между селата Шишковци и Раждавица, както и на над 100-годишната гара Раждавица. „Филмът е сниман за американския пазар и Раждавица ще се види в Америка“, пояснява Анатолий Костов и споделя още идеите за детски филмов лагер през лятото, както и за филмов фестивал.

 „Филмовият фестивал е в процес на организация, защото е малко по-сложно. Бих искал да използвам трибуната на Радио Благоевград, за да се обърна към режисьори, сценаристи, продуценти да се свържат с нас и да ни помогнат“, покани творците Анатолий Костов.

Интервюто с Анатолий Костов чуйте в звуковия файл.