Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводителите ще получат средства по пакета Украйна 2

Важни новини за тютюнопроизводителите съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, НАТ 2010 и президент на Европейската организация в сферата на суровия тютюн, ELTI. Те са свързани с новите условия за получаване на Преходната национална помощ за тютюна за периода 2023-2027 г., сроковете за кандидатстване и другите мерки за подпомагане на тютюнопроизводителите.

Всички тютюнопроизводители, които не са регистрирани в Регистъра на тютюнопроизводителя за новите референтни години, които са 2016, 2017 и 2018, трябва да се регистрират до 1 март. За целта, трябва да са законни или „активни“ тютюнопроизводители, да имат необходимите документи за това и да са отглеждали тютюн през тези години. Само така, могат да станат бенефициенти по тази схема.

„Едното от новите условия за кандидатстване по тази схема, което касае всички сектори, имащи право да получават тази помощ за новия програмен период, е всеки кандидатстващ да бъде „активен фермер“. За тютюна, това нещо може да се постигне по два начина – или трябва да бъдат регистрирани по Наредба 3 като земеделски производители, или да са вписани в Регистъра на тютюнопроизводителя за съответната година, като това трябва да се случи преди подаването на заявлението по самата схема“, коментира Цветан Филев.

Той уточни, че до 31 март е срокът, в който тютюнопроизводителите трябва да се впишат в Регистъра за 2023 г. Това става с прилагането на три важни документа: правно основание за ползване на земеделската земя, върху която ще разсаждат тютюн; договор, сключен с търговски оператор с предварително договорирани количества, които ще произведат и реализират и документ, който доказва количествата предадена суровина, ако са отглеждали тютюн и в предходния стопански цикъл.

„От 1 март до 15 май тази година, регистрираните като „активни фермери“ тютюнопроизводители трябва да подадат заявление за кандидатстване по схемата Преходна национална помощ за тютюна с новите условия. Те включват и това, че старият период 2007, 2008, 2009 г., е заменен с новите референтни години 2016, 2017, 2018 г. и забележителното тук е, че тютюнопроизводителите отглеждали и през трите нови години тютюн, имат възможност да посочат една от тези три години, която да им стане референтна. Тя ще им бъде такава до 2027 г.“, допълни Цветан Филев.

Подалите заявления по тази схема за 2023 г. ще получат парите през 2024 г.

Председателят на НАТ, 2010 съобщи и новината, че през месец май тази година, тютюнопроизводителите, които са вписани в Регистъра могат да получат и средства по пакета Украйна 2, които вече са договорени със земеделското министерство. След като стане ясно колко точно са регистрираните декари тютюн, ще станат ясни и ставките за подпомагане, но се очаква те да бъдат като миналогодишните, около 140-150 лева на декар. Вторият транш ще бъде преведен по-късно през годината, може би през есента.

По отношение на помощта по de minimis, Цветан Филев съобщи, че се водят преговори със земеделското министерство за получаване на средства и по тази схема.

„Всичко е въпрос на бюджет. Ако се подсигури бюджет не само по тази мярка, а и за всички други, ще направим всичко възможно и необходимо, тютюнът да бъде равнопоставен на останалите браншове, ако има такава работеща схема и през тази година“, уточни още председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28