Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Да обезопасим щъркеловите гнезда“ – съвместна инициатива на Радио Благоевград и БЗДП-Гоце Делчев

Броени дни преди завръщането на щъркелите от юг, стартираме инициативата „Да обезопасим щъркеловите гнезда“, с цел осигуряване на безопасен дом за крилатите ни съседи и безопасни електрически стълбове за хората.

„Искам най-напред да благодаря на Вас и на Вашето Радио, че ставате част от тази инициатива, защото е много важнто щъркеловите гнезда да бъдат обезопасени, като по този начин да се предотврати рискът от къси съединения, от изгаряне на самите гнезда, от пряко засягане на малките и възрастните птици, както и предотвратяване на изгаряне на електродомакински уреди, защото при едно късо съединение и това се случва“, коментира за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на БДЗП-Гоце Делчев.

Той уточни, че всяка година дружеството провежда проучване на състоянието на всички щъркелови гнезда със съдействие на местните хора и електроразпределителното дружество. Миналата година бяха обезопасени щъркеловите гнезда в общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, където щъркеловите двойки при последното преброяване са били 29 на брой. Част от гнездата там са били доста натежали, над 300 кг, което е предизвикало тревогата на местните хора. Но те вече са обезопасени. Кметът на село Борово също е алармирал за доста натежало щъркелово гнездо, поради което е установено повреждане на щъркеловата платформа.

„Изработването на една щъркелова платформа в момента е доста скъпо и струва около 200 лева. Всеки, който има желание да помогне може да го направи като дари средства за закупуването на такива платформи или като изработи сам такава. Имами примери на хора, които сами са изработили щъркелови платформи, макар и непрофесионални, въшат работа и щъркелите ги използват. Такъв пример има от село Вълкосел“, уточни Димитър Попов.

Той съобщи, че предстои поставянето на нова щъркелова платформа  в село Долно Борово, където старата е счупена. След това ще бъде обезопасено и едно от гнездата в село Баничан, където само за един сезон двойките са се увеличили двойно. Причина за това е и кампанията „Осинови щъркелово гнездо“. Още в първото й издание, Радио Благоевград също осинови щъркелово гнездо, което за момента е в отлично състояние и не се нуждае от поправка. 

"Тази година за втори път ще очакваме първите щъркели, защото някой от тях се върнаха още през януари, а след това отново отлетяха на юг.  Очакваме в началото намесец март да започнат по-интензивните прелети. В Гоце Делчев щъркелите пристигат малко по-късно, може би около 10 март. Ще бъде динамично и се надяваме че това ще ни даде повече поводи да бъдем навън и да се любуваме на природата и на пролетта“, допълни Димитър Попов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мирена Станева: Опазването на културното наследство е мисия

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага на държавите да изграждат своите политики по отношение на опазването на живото наследство. „ Това е признание за нашата дългогодишна културна политика, която подкрепя и опазва наследството  ни и по..

публикувано на 17.05.24 в 10:15

Държавите в ЕС харчат милиарди за дейности, вредящи на природата

Нов доклад на WWF разкрива, че държавите-членки насочват между 34 и 48 милиарда евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. Макар че тези вредни субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях произхожда от селското стопанство. Според ново изследване до 60% от..

публикувано на 16.05.24 в 10:45

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си. Това каза в интервю за Радио Благоевград  Марио Нинов, председател на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“. Информацията идва на фона на новините, че в ТЕЦ „Марица Изток 3“ са започнали съкращения на специалисти. 80 души в края на миналата седмица са получили своите..

публикувано на 15.05.24 в 12:47

Директорът на ПМГ „Яне Сандански“ с наградата „Св.Иван Рилски“

Наградата „Свети Иван Рилски“ се връчва ежегодно от Министерството на науката и образованието  на директори на училища  за високи постижения и принос в развитието на образователното дело.По традиция церемонията по награждаване е в Рилския манастир  в Деня на светите равноапостолни Кирил и Методий  – 11 май.  През тази година голямата награда..

публикувано на 15.05.24 в 09:36

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата..

публикувано на 13.05.24 в 14:07

2024 година - повратна точка за съдебните дела, свързани с климата

На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата" * . Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина..

публикувано на 13.05.24 в 10:29

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема..

публикувано на 13.05.24 в 09:30