Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

31-та българска експедиция до Антарктида е знаменита

Като по-различна и много значима определиха 31-та българска експедиция до Антарктида част от полярниците, които вече се завърнаха на родна земя. Сред тях е д-р Атанас Пелтеков, за когото това беше пета мисия на българската база на остров Ливингстън, на която той беше и ръководител. Вече сме разказвали по Радио Благоевград за предишните четири пътувания на д-р Пелтеков до ледената земя. Припомняме, че той е родом от Благоевград, понастоящем е общопрактикуващ лекар в София, човек с определено авантюристична душа.

Според него, пътуването на първия български полярен кораб до остров Ливингстън и научноизследователската работа на екипа са сред най-значимите постиженията за България, съизмерими например със стъпването на първия човек на Луната.

„Ако изстрелването на кораба „Аполо“ към Луната е събитие в световен мащаб, то пътуването на нашия кораб до Антарктика, пристигането там, операциите в района и бъдещото му прибиране, е нещо такова за нас българите. За първи път български кораб прекосява световния океан, за да участва в изследователска мисия, това е фантастична новина за всички нас“ – коментира за Радио Благоевград д-р Атанас Пелтеков.

Ползите от този кораб са огромни за полярниците, за науката и за България. Българите на острова вече могат да използват български материали за своята работа, българско гориво, българска храна. По отношение на науката, корабът е безценен, защото в него са оборудвани модерни лаборатории за научни изследвания. На кораба има 40 места за пребиваващи хора, така че вече той може да бъде една подвижна лаборатория.

Българската база на остров Ливингстън вече е затворена. До средата на март се очаква да се прибере и последната група български полярници, а научно-изследователският кораб „Свети свети Кирил и Методий“, който също отпътува за България, би трябвало да пристигне във Варна в началото на месец май.

„Тази година една от основните ни задачи беше строежът на лабораторията на остров Ливингстън. Ние положихме основите, а строителите вече имат ангажимента за направата й, защото тя ще бъде нещо като „къщичка на крака“. Тя ще бъде на площ около 200 кв.метра, оборудвана с апаратура по световните стандарти. Ще има помещения и за учените, което ще увеличи капацитета на престой на хората на базата, който в момента е 22, до около 30 човека, което е страхотна новина, защото ще могат повече хора да се занимават с наука“ – допълни д-р Пелтеков.

По отношение на климатичните промени той сподели, че тази година на българската база е имало малко повече сняг от предходната година. Имало е и повече валежи от дъжд, което означава, че климатът става по-влажен, най-вероятно ще има валежи и през зимата, но това предстои да се установи.

„Остава намерението ми да пътувам до Антарктида винаги, когато мога или поне, докато не бъде кръстен един камък на мое име. Тази шега продължава да ни забавлява, защото кръщаването на нещо на Антарктика е наистина една добра шега. Повечето от хората, които ходим там изобщо не очакваме такова нещо, разбира се. Ние отиваме там, за да свършим някаква конкретна работа, не сме нито откриватели, нито пионери в нещо, така че освен повод за шеги и закачки, това не служи за нищо друго“ – така коментира шеговито своята мечта д-р Атанас Пелтеков.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Атанас Пелтеков:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28