Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за подаване на заявленията за гласуване в чужбина

Автор:
Снимка: БНР

Близо 39 хиляди са вече подадените и потвърдените заявления за гласуване в чужбина през електронната форма на сайта на ЦИК. В полунощ българско време изтича срокът за подаване на заявленията. На базата на данните ще бъдат окончателно определени местата и броят на секциите зад граница , в които ще се гласува на изборите на втори април.

Изборният кодекс посочва, че секция зад граница се разкрива при минимум 40 подадени заявления за едно място, посочено от сънародниците ни с избирателни права.

Данните сочат, че заявленията подадени от Турция са над 24 хиляди, тези от Великобритания и Германия - по над 2200, тези от САЩ над 1700. Активно се заявява гласуване от Испания и Нидерландия.

Хората, подали заявления, ще бъдат вписани в избирателните списъци по места и ще бъдат заличени от секциите по постоянния си адрес в България. В разкрита секция може да гласува всеки, който се намира зад граница в деня на вота, като ще бъде дописван в списъците и ще попълва декларация, че няма да гласува на друго място.

ЦИК очаква от външното ни министерство и информация дали всички приемащи държави са дали съгласие за провеждане на изборите, към момента се знае, че в Чехия има разрешение за гласуване само в посолството ни.

Ще се преценява и дали секции ще има в част от курортите на Гърция и на Турция. Те би трябвало да се разкрият служебно, тъй като на предходни избори там гласувалите са повече от 100 избиратели, но сега се проверява дали към 2 април там ще има български туристи.

До края на тази седмица би трябвало да има яснота за местата и броя на секциите зад граница и да се пристъпи към разкриването им и попълване съставите на секционните комисии, за което в ЦИК ще има консултации с парламентарно представените сили от 48-ото народно събрание.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безплатен предизборен диспут по Радио Благоевград

Радио Благоевград провежда и излъчва безплатен предизборен диспут с представители на политическите формации, участници в изборите за Народно събрание на 2 април. Диспутът ще бъде излъчен на 29 март, сряда, от 9.00 до 11.00 часа в ефира на Радио Благоевград и с видеострийм на интернет страницата и фейсбук профила на радиото. Темата на..

публикувано на 28.03.23 в 12:49

Изцяло хартиен вот в община Ковачевци

В 101 секции на територията на област Перник ще се гласува само с хартиени бюлетини на 2 април. Изцяло хартиен ще бъде вотът в най-малката община Ковачевци. 156 са секциите в региона, в които избирателите ще могат да избират дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина.136 от тях са в община Перник. В останалитеобщини е по-голям броят на секциите,..

публикувано на 27.03.23 в 14:05

В област Кюстендил доставиха бюлетините за предсрочния вот

Областната администрация в Кюстендил получи днес изборните материали за предсрочния вот  на 2 април. „Определеният тираж на хартиените бюлетини от Централната избирателна комисия е 129 000 бр., както получаваме и бюлетини за електронно гласуване. Всички те ще се съхраняват в определено със заповед на областния управител помещение, отговарящо на..

публикувано на 24.03.23 в 15:20

Подвижни секции за хора с увреждания в област Перник

Четири подвижни избирателни секции и 9 секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването са образувани на територията на област Перник за предстоящите на 2 април парламентарни избори, съобщиха от РИК. Общият брой на секциите в региона е 257. Най-много – 136 са те в община Перник. Най-малко, само 10, са секциите в..

публикувано на 24.03.23 в 13:47

Важно за гласуващите в чужбина! Ето адресите на секциите за вота

Министерството на външните работи (МВнР) публикува  адресите на избирателните секции, както и избирателните списъци за гласуване  извън страната за парламентарните избори на 2 април 2023 г. на сайта си.  Списъците и адресите на секциите се намират в секция "Избори за Народно събрание на 2 април 2023 г.". От Външно съобщават още, че избирателните..

публикувано на 23.03.23 в 09:14

Сигнал за оказан натиск върху избиратели в Якоруда

Първи сигнал за натиск върху избиратели как да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 2 април е получен в Районната избирателна комисия в Благоевград. В него се твърди, че възрастни хора от община Якоруда, които получават социалната услуга „Топъл обяд“, са били убеждавани да гласуват за определена партия. Информацията потвърди пред..

публикувано на 22.03.23 в 17:28

ЦИК назначи СИК зад граница

Централната избирателна комисия назначи съставите на секционните избирателни комисии извън страната за вота на втори април  и обявява незаетите места.  От публикуваното приложение към решението е видно, че в немалко СИК в чужбина остават незаети позиции въпреки направените от партиите и коалициите предложения.  През следващите дни външното ни..

публикувано на 21.03.23 в 16:40