Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храната, която ни прави здрави, красиви и щастливи

Факт е, че храните, които хората консумираме, влияят пряко на нашето психично благополучие. Това се отнася особено за дамите, които искат да изглеждат добре, не само в месеца на жената. И понеже, външният вид е отражение на вътрешното ни здравословно състояние, важно е да знаем с кои храни можем да си осигурим баланса – физически, психически и емоционален. Как да го постигнем? Потърсихме съветите на Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене.

Здравето е монета с две страни: психическа и физическа

„Това, което чувстваме отвътре, това, което вътрешно ни изпълва с благодат и с любов, това се проявява и в нашия материален свят около нас. Неведнъж сме коментирали, че не е важно какво консумираме, а в каква обстановка го правим. Чудесно е да имаме приятна компания, да запалим ароматна свещ и да пуснем любима, успокояваща  мелодия“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.

Тя посъветва дамите да включват в менюто си повече плодове и зеленчуци, които могат да се приготвят по различни здравословни начини, а самата декорация да радва окото. Сладките изкушения са един от инструментите, с които можем да повишим настроението си, но те също могат да бъдат приготвени по здравословен начин.

„Меко авокадо с котидж сирене например, става един чудесен шоко крем. Лешников тахан с кокос и мед е лесен и бърз вариант да си приготвим течен шоколад върху бананови палачинки. Ядки с мед и кисело мляко са също чудесен и много балансиран вариант, с настъргани лимонови или портокалови корички, се получава чудесен десерт. Поднесени в подходящи купички с декорация от домашни целувки например, това би зарадвало небцето и на най-изтънчените кулинарни специалисти“, препоръча експертът по спортно хранене.

Психологията на храненето като начин на живот

Според психотерапевта Любомира Димитрова не бива да забравяме, че храната често свързваме с преживяно в детството ни. Затова и проблемите с храненето нерядко са свързани именно с този период от живота ни. Все повече хора търсят съветите на психолозите и психотерапевтите, за да се справят с определени хранителни проблеми.

„При мен идват хора за помощ, които се чувстват незначими. Те се опитват, колкото и грозно да звучи, чрез храната, буквално тъпчейки се с храна, да изглеждат по-значими, така че думата им да бъде чута. Но всъщност, проблемът се корени някъде в миналото и е хубаво да глътнем не просто хапчето, както се казва, а да намерим причината за проблема и да я изкореним“, сподели още психотерапевтът Любомира Димитрова.

Според нея, има и друг вид хора, които изпитват апатия към живота. Тогава се появяват паническите атаки, които ни сигнализират, че нещо не е наред. Като авто агресивна мярка идва и отказът от храна, което също е израз на тежък психически проблем. Затова, за тези неща трябва да се говори и с децата още от ранна детска възраст, за да ги предпазим в бъдеще от подобни хранителни разстройства и психически проблеми.

Пролетта е подходяща за диети

Любомира Димитрова е категорична, че наближаващата пролет е подходящ сезон за разтоварване на организма от натрупаните килограми през зимните месеци.

„Думата „диета“ като цяло, трябва да се превърне в един наш постоянен хранителен режим, в балансирано хранене. Нека го направим още днес, да не чакаме утре, вдругиден или другия месец. Винаги можем да поднесем  вкусно приготвени ястия, а пролетта дава богат избор на плодове и зеленчуци. Хубаво е да избираме сезонните, но можем да консумираме и тези, които обичаме. Защото, важно е да овкусим живота, сетивата си и само по този начин, усмивката никога няма да слиза от нашите лица, а това е един кръговрат, който завърти ли се, няма как да не повлияе и върху нашата телесна структура“, допълни Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28