Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По-скъпо агнешко за Великден

Около 12 лева ще струва килограм живо тегло агнешко за предстоящите великденски празници, директно от фермата. Но, все още няма наредба, която да позволява да си купим агнешко директно от производителя. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Бойко Синапов, председател на Обединения съюз на животновъдите.

Според него, правителството трябва да защити българския производител и потребител, и най-малкото, което може да се направи, е да се сложи таван на надценките на храните.

„Малко са тези мерки, трябва да се засилят мерките, защото това тровене на българската нация, трябва да се прекрати. Ако не вземе мерки правителството ние приключваме, не само животновъдите, но и зеленчукопроизводителите и другите браншове“, категоричен е Синапов.

Животновъдът е на мнение, че няма друга подобна държава, в която производителят и потребителят да са в такова положение, „да бъдат мачкани“. Според него, причината е в политиците, които са допуснали това положение.

 „Цената на агнешкото месо за предстоящите празници ще бъде с два лева по-висока от миналогодишната, около 12 лева живо тегло. Това поскъпване се налага, заради скъпите фуражи, инфлацията и ред други причини. Оттам насетне в магазинната мрежа, ето тук трябва да се намесят контролните органи и държавата, за да не виждаме в магазините 30-35 лева агнешко месо. Представяте ли си? Не трябва да го допускаме. При живо тегло около 12 лв., максималната цена на агнешкото в магазинната мрежа не трябва да бъде повече от 24 – 25 лв. за килограм. Трябва да направим всичко възможно бедният ни потребител да бъде защитен“, коментира още Бойко Синапов.

Според търговците обаче, сметките излизат доста по-високи при формирането на цената на агнешкото в търговската мрежа. Ето калкулацията, която ни изпратиха след излъчения разговор с Бойко Сипанов, от фирмата на една известна в Благоевград търговска марка, продаваща месни изделия и месо, включително и агнешко.

Поместваме изпратената ни информация дословно:

„Цената на агнетата в момента:

Живо 20 кг. Х 12 лв.= 120 лв.

Кланица + ОДБХ/ПРОБИ/=20 лв.

ОБЩО 260 лв.

В най-добрия случай, живото тегло е 45 %, без да е нахранено.

20 кг. Х 45 лв. приблизително = 9 кг. чисто месо

260 лв.: 9 кг. чисто месо = 29.90/ кг. без ДДС при изкупна цена 120 лв. живо тегло.

Т.е. 34.66 лв/кг с ДДС“.

Толкова трябва да струва, според търговците, килограм агнешко в магазинната мрежа за предстоящите великденски празници. БНР подкасти:

Вижте още

Честито: Долна Градешница вече е на 100 години

Царството на керацудата се намира в района на Община Кресна.  Пенливото вино се произвежда от лозовите масиви край село Долна Градешница. Малкото населено място може да се похвали както с добрата си земеделска продукция, така и с притока на хора, желаещи да се установят дълготрайно там. Освен за наши сънародници, селото е притегателен център и за..

публикувано на 09.06.23 в 13:59
Деян Николов

Деян Николов: Референдум за запазването на българския лев ще има

Проверката на ГРАО е установила валидността на над 470 хил. подписи от инициираната от "Възраждане" подписка за референдум запазване на българския лев. Това каза за Радио Благоевград депутатът от „Възраждане“ Деян Николов. Припомняме, че законовото изискване да бъде един референдум задължителен, е да има минимум 400 хиляди подписа. Деян..

публикувано на 09.06.23 в 11:50
 Илко Семерджиев

Илко Семерджиев: Освобождаването на зам.-министрите не е саботаж към новото правителство

„Начинът, по който беше формирано правителството е доста необичаен и в този смисъл е трудно да се прогнозира каква ще бъде неговата устойчивост.“ Това каза за Радио Благоевград д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването. По думите му има голяма дебалансираност на представителите в кабинета „Денков-Габриел“. „Всички видяхме,..

публикувано на 09.06.23 в 11:35

Мелник посреща поети и творци за XXIV издание на „Мелнишки вечери на поезията”.

И тази година г рад Мелник ще посрещне поети и творци за XXIV издание на фестивала „Мелнишки вечери на поезията”. На 10 и 11 юни авторите ще представят своето творчество сред невероятната природа и атмосфера под Мелнишките пирамиди. Събитието ще бъде открито с изпълнение на децата от благоевградската вокална група „Усмивка“ с ръководител..

обновено на 08.06.23 в 21:57

Със 115% повече са регистрираните тютюнопроизводители тази година

Тази година вписването в Регистъра на тютюнопроизводителите беше удължавано два пъти – един път до края на месец април и втори път до края на месец май. Това е една от причините ръстът на регистрираните през 2023 г. тютюнопроизводители да е със 115 % повече, в сравнение с миналата 2022 г. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев,..

публикувано на 08.06.23 в 12:27

Историите на един таксиметров шофьор

Той е таксиметров шофьор в Благоевград. Освен това е и музикант, фотограф, педагог, земеделец. Има си и артистичен псевдоним - Васиел. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка. Зад волана на жълтата кола Васил..

публикувано на 08.06.23 в 08:00
Силвия Домозетска

Джаз вечери на открито в Благоевград

Продължават празничните прояви по повод 30-та годишнина  на Биг Бенд – Благоевград . След впечатляващия концерт във вторник, жителите и гостите на Благоевград в три поредни вечери ще имат удоволствието да се насладят на джаз-концерти на открито. „ Това е една линия на приемственост на утвърдени музиканти професионалисти с млади хора, които..

публикувано на 07.06.23 в 14:12