Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-скъпо агнешко за Великден

Около 12 лева ще струва килограм живо тегло агнешко за предстоящите великденски празници, директно от фермата. Но, все още няма наредба, която да позволява да си купим агнешко директно от производителя. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Бойко Синапов, председател на Обединения съюз на животновъдите.

Според него, правителството трябва да защити българския производител и потребител, и най-малкото, което може да се направи, е да се сложи таван на надценките на храните.

„Малко са тези мерки, трябва да се засилят мерките, защото това тровене на българската нация, трябва да се прекрати. Ако не вземе мерки правителството ние приключваме, не само животновъдите, но и зеленчукопроизводителите и другите браншове“, категоричен е Синапов.

Животновъдът е на мнение, че няма друга подобна държава, в която производителят и потребителят да са в такова положение, „да бъдат мачкани“. Според него, причината е в политиците, които са допуснали това положение.

 „Цената на агнешкото месо за предстоящите празници ще бъде с два лева по-висока от миналогодишната, около 12 лева живо тегло. Това поскъпване се налага, заради скъпите фуражи, инфлацията и ред други причини. Оттам насетне в магазинната мрежа, ето тук трябва да се намесят контролните органи и държавата, за да не виждаме в магазините 30-35 лева агнешко месо. Представяте ли си? Не трябва да го допускаме. При живо тегло около 12 лв., максималната цена на агнешкото в магазинната мрежа не трябва да бъде повече от 24 – 25 лв. за килограм. Трябва да направим всичко възможно бедният ни потребител да бъде защитен“, коментира още Бойко Синапов.

Според търговците обаче, сметките излизат доста по-високи при формирането на цената на агнешкото в търговската мрежа. Ето калкулацията, която ни изпратиха след излъчения разговор с Бойко Сипанов, от фирмата на една известна в Благоевград търговска марка, продаваща месни изделия и месо, включително и агнешко.

Поместваме изпратената ни информация дословно:

„Цената на агнетата в момента:

Живо 20 кг. Х 12 лв.= 120 лв.

Кланица + ОДБХ/ПРОБИ/=20 лв.

ОБЩО 260 лв.

В най-добрия случай, живото тегло е 45 %, без да е нахранено.

20 кг. Х 45 лв. приблизително = 9 кг. чисто месо

260 лв.: 9 кг. чисто месо = 29.90/ кг. без ДДС при изкупна цена 120 лв. живо тегло.

Т.е. 34.66 лв/кг с ДДС“.

Толкова трябва да струва, според търговците, килограм агнешко в магазинната мрежа за предстоящите великденски празници. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28