Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

WWF се стреми да върне риса обратно в българската гора

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята Кампания „Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дивите животни в България. Фокусът на нейното тазгодишно издание е възстановяването на местообитания, осигуряващи дом и храна на различни  популации на ключови за екосистемата видове. Чрез нея, WWF се стреми да спомогне за изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели. 

„В случая сме се фокусирали върху риса, който е изчезнал в България преди доста години, през 1941 г. е бил убит последният балкански рис у нас. От известно време се опитват да се върнат в България животни, които идват от Карпатите през Сърбия, най-вероятно“, сподели за Радио Благоевград Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ във WWF.

Едрите хищници са животни, които имат нужда от големи територии, за да оцеляват и когато местообитанията им се загубят, те няма къде да отидат, няма как да се размножават или да търсят храна. Затова, целта на кампанията е увеличаване на защитените зони, чрез внасяне на предложения за нови такива и оценка на „коридорния ефект“. Това е европейска стратегия, която следва да бъде осъществена и в България, защото за животните държавните граници не съществуват.

Опазването на есетрите е също във фокуса на WWF.

„Знаете, че се осъществи една защитена зона „Ветрен“, която цели опазване на местообитанията, в които есетрите си хвърлят хайвера. Те са наистина динозаври. Свръх улова и коритата на реките, както и черпенето на инертен материал са причините, поради които вече не ги срещаме почти никъде. Така че, усилията за тяхното връщане в Дунава и в Черноморието продължават и мисля, че са успешни“, уточни експертът.

Популациите на диви животни – бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби – са отбелязали катастрофален спад в числеността си, намалявайки средно с 69% от 1970 г. насам, сочи докладът на WWF „Жива планета“.

Данните показват, че основните двигатели за намаляването на популациите на диви животни по света са: загубата на местообитания, свръхексплоатацията на земята, нелегалният дърводобив, въвеждането на инвазивни видове, замърсяването, изменението на климата и болестите. Тези фактори влияят и на природата у нас.

„Нашата кампания е да намалим това негативно въздействие, да накараме хората да живеят по-устойчиво и по-възможност, да развиват инфраструктура във вече урбанизираните територии без да навлизат в други природни територии, тъй като ефектът от това е като „камък хвърлен във вода“, коментира още Александър Дуцов.

Той съобщи още, че и тази година ще бъде отбелязан Часът на Земята. А ако сте в София, можете да се включите в специално благотворително събитие. На 25 март от 20:30 до 21:30 ч. WWF призовава хората, бизнесите и институциите да изключат осветлението и да прекарат 60 минути в положителни за нашата планета дейности.

Кампанията „Общ дом. Общо Бъдеще“ на WWF се реализира с медийната подкрепа на БНР и Радио Благоевград.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Александър Дуцов:
БНР подкасти:

Вижте още

Честито: Долна Градешница вече е на 100 години

Царството на керацудата се намира в района на Община Кресна.  Пенливото вино се произвежда от лозовите масиви край село Долна Градешница. Малкото населено място може да се похвали както с добрата си земеделска продукция, така и с притока на хора, желаещи да се установят дълготрайно там. Освен за наши сънародници, селото е притегателен център и за..

публикувано на 09.06.23 в 13:59
Деян Николов

Деян Николов: Референдум за запазването на българския лев ще има

Проверката на ГРАО е установила валидността на над 470 хил. подписи от инициираната от "Възраждане" подписка за референдум запазване на българския лев. Това каза за Радио Благоевград депутатът от „Възраждане“ Деян Николов. Припомняме, че законовото изискване да бъде един референдум задължителен, е да има минимум 400 хиляди подписа. Деян..

публикувано на 09.06.23 в 11:50
 Илко Семерджиев

Илко Семерджиев: Освобождаването на зам.-министрите не е саботаж към новото правителство

„Начинът, по който беше формирано правителството е доста необичаен и в този смисъл е трудно да се прогнозира каква ще бъде неговата устойчивост.“ Това каза за Радио Благоевград д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването. По думите му има голяма дебалансираност на представителите в кабинета „Денков-Габриел“. „Всички видяхме,..

публикувано на 09.06.23 в 11:35

Мелник посреща поети и творци за XXIV издание на „Мелнишки вечери на поезията”.

И тази година г рад Мелник ще посрещне поети и творци за XXIV издание на фестивала „Мелнишки вечери на поезията”. На 10 и 11 юни авторите ще представят своето творчество сред невероятната природа и атмосфера под Мелнишките пирамиди. Събитието ще бъде открито с изпълнение на децата от благоевградската вокална група „Усмивка“ с ръководител..

обновено на 08.06.23 в 21:57

Със 115% повече са регистрираните тютюнопроизводители тази година

Тази година вписването в Регистъра на тютюнопроизводителите беше удължавано два пъти – един път до края на месец април и втори път до края на месец май. Това е една от причините ръстът на регистрираните през 2023 г. тютюнопроизводители да е със 115 % повече, в сравнение с миналата 2022 г. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев,..

публикувано на 08.06.23 в 12:27

Историите на един таксиметров шофьор

Той е таксиметров шофьор в Благоевград. Освен това е и музикант, фотограф, педагог, земеделец. Има си и артистичен псевдоним - Васиел. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка. Зад волана на жълтата кола Васил..

публикувано на 08.06.23 в 08:00
Силвия Домозетска

Джаз вечери на открито в Благоевград

Продължават празничните прояви по повод 30-та годишнина  на Биг Бенд – Благоевград . След впечатляващия концерт във вторник, жителите и гостите на Благоевград в три поредни вечери ще имат удоволствието да се насладят на джаз-концерти на открито. „ Това е една линия на приемственост на утвърдени музиканти професионалисти с млади хора, които..

публикувано на 07.06.23 в 14:12