Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Паркът за мечки – модерен образователен център

Снимка: Парк за мечки

От днес, 10 април, Паркът за мечки край Белица отваря врати за посетителите. Тази година стартът на новия сезон е отложен с 10 дни, заради започналите ремонти дейности в мечото селище.

„Ремонтите дейности са само в посетителската част и те ще продължат и след отварянето на парка. С тези ремонти се надяваме да осигурим едно по-незабравимо изживяване на посетителите“, съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на мечото селище.

Ремонтните дейности ще бъдат извършени на няколко етапа. Първият етап включва обновяване на инфраструктурата в така наречената „зона за почивка“. Там ще бъдат ремонтирани алеите, които са на близо 20 години. След това ще бъдат създадени нови кътове, които ще бъдат обвързани с образователна цел, като идеята е, да бъде постигната една изцяло нова визия на мечото селище, с цел образование.

„Надявам се, до 2025 г. да приведем всички наши идеи в оперативен вид, защото 2027 година е една много важна година за нас. Тогава ще се навършат 20 години, откакто в България вече няма танцуващи мечки. Както занаете, миналата година сменихме името на парка, той вече не се нарича Парк за танцуващи мечки, защото паркът се отвори и за други цели. Един от основните пилони, около който се формира дейността, е образователната част. Затова правим и основните ремонти, като се надяваме в бъдеще да постигнем един уникален образователен център, който да се посещава от много хора. В него те ще научават любопитни подробности както за мечките, така и за съжителството ни с тях“, допълни Димитър Иванов.

Той съобщи, че всички 18 мечки в парка, вече са активни. Засега не се очаква да има нови обитатели през новия сезон.

До 1 юли работното време на мечото селище ще бъде от 12 до 18 ч. Юли и август паркът ще бъде отворен за посетителите от 10 до 18ч. От септември до ноември, работното време ще бъде от 12 до 18 ч.

„Не се знае кога ще бъде затворен паркът, заради строителните дейности и ако се наложи, той може да бъде затворен и по-рано“ - уточни управителят на мечото селище.

Димитър Иванов допълни, че посетителската част, в която се разхождат и си почиват посетителите, е затворена. В момента достъпът до парка се извършва по една от алеите. Надеждите са, до 75 дни, първият етап от ремонта да бъде завършен.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Иванов:Вижте още
Снимка: Иво Данчев

Снимка на кукери от Благоевград в Топ 10 на международно списание за фотография

Международното списание "Тhe Independent Photographer", с жури от един от световноизвестните фотографи - Стив Маккъри, публикува снимка на кукерска група от Благоевград в Топ 10 на категорията си за пътешествия. Българските пазители на традицията, заснети от фотографа Иво Данчев над местността Картала, са редом до снимки от световни дестинации. "Много..

публикувано на 23.09.23 в 14:03

Историята на Голешово между две корици

Голешово е едно малко селце в района на Сандански, разположено в подножието на граничната планина Славянка. В непосртедствена близост до него се намира резерватът "Алиботуш", а селото е съхранило уникална, старинна и интересна архитектура. Навремето жителите му са наброявали около 1800 души, като дори Голешово е било община. В момента там живеят около..

публикувано на 23.09.23 в 12:14

Четящият човек е красив!

Преди броени дни в Регионална библиотека "Димитър Талев" бяха представени стихосбирките "Любовна повтаряемост" и "Осъзнаване". Те са плод на творческия труд на две дами от Благоевград - Цветелина Хаджиева и Борислава Иванова.  Стихосбирката “Любовна повтаряемост” от Борислава Иванова отразява един своеобразен цикъл, винаги повтарящ се и никога..

публикувано на 23.09.23 в 11:20

Водосвет и курбан за здраве на хижа „Македония“

С водосвет и курбан за здраве, на 23 септември около обяд, ще започне тържеството, с което ще бъдат отбелязани 90 години от създаването на хижа „Македония“. Преди почти век, туристи от Горна Джумая поставят първия камък в основите на туристическия обект, стопанисван с любов и обгрижван като реликва и до днес от техните потомци. Според Иван..

публикувано на 21.09.23 в 14:09

Стартира Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“

Започва Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“, който  се провежда под патронажа на МОН. Инициативата е на Есри България, в партньорство с водещи университети, браншови и медийни организации. Той е част от събитията по повод Световния ден на географските информационни системи (ГИС) у нас. Конкурсът има за цел да насърчи..

публикувано на 21.09.23 в 11:12

Започна новата учебна година за българчетата в испанския град Памплона

Над 130 български деца се обучават в Българското културно-просветно училище „Паисий Хилендарски“ в испанския град Памплона. Училището е създадено от Асоциация на българските деца в Навара – Памплона. За своите възпитаници неделното училище предлага изучаване на български език, изкуства, култура и фолклор като извънкласни форми на обучение...

публикувано на 20.09.23 в 18:59

Плащаме висока социална цена от силната концентрация на земеделската земя

Намаляващ брой на заетите в земеделието, където човешкият труд е сведен до минимум, заради високата степен на механизация;силна концентрация на земеделска земя в малък брой хора, като фактори за обезлюдяване на цели райони в страната - на това обърна внимание в коментар за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, преподавател по финанси в..

публикувано на 20.09.23 в 09:34