Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Горчев:

При рака на маточната шийка най-важна е ранната диагностика

Ракът  на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените и в България. Причините са свързани с късното диагностициране и подценяване на профилактиката. В предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград темата коментира чл.кор. проф. д-р Григор Горчев-дмн, акушер-гинеколог, онколог, хирург. По  думите му се наблюдава скок в честотата на заболяване от рак на маточната шийка, най-вече при млади жени.

  „Пикът се наблюдава през последните 1-2 години. Причината е ясна и се отчита от всички здравни институции – в годините на пандемия жените масово неглижираха своите оплаквания, заети с мисълта за COVID-19 и след 2 години фактите са налице – всеки ден диагностицираме по няколко случая. Програмата е запълнена месеци напред за оперативните процедури. Нещата са много серирозни“ – каза проф. Горчев. По думите му много деликатна е темата за рисковите групи за предракови изменения и рака на шийката на матката и времето за превръщане на предраковите лезии в рак. „През последните години имаше един бум с HPV-инфекцията, но се оказа, че не само тя е причината. В началото се смяташе като една от причините за рак на шийката на матката, но има и други причини, които все още  не са изяснени, така че не е основния фактор HPV инфекцията, убедени сме, не е основен. Важното за нас е да наблягаме на превенцията, на профилактиката, най-вече на ранната диагностика. Това става от опитни онколози, които притежават знания и умения и най-вече способности по отношение ранната диагностика на рак на маточната шийка, колпоскопски контрол. Когато се хване навреме, ние имаме успехи, но когато е в напреднала фаза – тогава вече е проблем.“


   Всяка жена може да установи дали е носител на човешкия папилома вирус с тестове. „НPV-тестове, които определят типизирането на НPV вируса и онкогените. При наличието на такива жените изпадат в паника,  но трябва да се знае много добре, че това не означава, че ще развият раково заболяване. Подчертавам, че наличието на онкогенни вируси не значи задължително раково заболяване. Жените трябва да бъдат спокойни, да се наблюдават от опитни онколози и във всеки един момент да се реагира, за да може да се коригира състоянието им.“

  Ако тестът е положителен проф. Горчев препоръчва жената да отиде непременно при опитен онколог, който да направи колпоскопски контрол на маточната шийка. По думите му това е един много надежден метод по отношение ранната диагностика на заболяването, което е изключително важно. Проф. Горчев е категоричен, че  колпоскопският  контрол е най-важен, но за съжаление пренебрегван от негови колеги, или не го владеят, което  е в минус на пациентите.


  Специалистът коментира и препоръката на Световната здравна организация за ваксинация срещу човешкия папилома вирус при момичета между 9 и 13-годишна възраст.

  „Светът е разделен  между „за“ и „против“ профилактиката чрез тази ваксина. Има страни, в които е задължителна, както в Австралия, в САЩ е препоръчителна, в някои страни от Западна Европа е задължителна, в други препоръчителна, но все пак се върви към ваксинотерапия. Но тя се прави при определени условия - само при момичета, които не водят полов живот, в противен случай се обезсмисля. Защото виждам, че понякога се поставя и на жени, които с в активна продуктивна възраст, които не са  HPV контаминирани, а се поставя  ваксината. При тях тази ваксина няма терапевтичен ефект, което трябва да се знае много добре. Трябва да  се спазват много добре имунизационните условия, но принципно  приветствам по отношение контролът на това заболяване.

   Според проф. Григор Горчев смисълът при рака на маточната шийта  е да не се стига до оперативна активност и даде конкретен пример. „Преди 8-9 години имах контакти с италиански екип от болница „Джемели“ в Рим -  на разменни начала -  те оперираха тук, след което аз отидох там. При нас за 4 дни имаше 12-13 жени, а когато аз отидох в Рим не можем да намерим 1 жена с такова заболяване, което говори за една стабилна профилакткика. Ние нямаме национална скринингова програма не  само за рак. Обществото е болно, да не пренасяме на политическа основа проблемът, но всичко оказва влияние. Хората са демотивирани, не мислят за себе си, а трябва да се обръща внимание на популационниня индекс на хората, защото те са важни и са  капиталът на държавата. Капиталът на България е българската жена, тя е високоинтелигентна, голяма част от жените имат високо кариерно развитие и трябва да обръщат внимание на личното си здраве, което е най-съществено и най- важно“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проф. д-р Людмил Вагалински: Находката от Хераклея Синтика е уникална

Екипът от археолози на проф. д-р Людмил Вагалински, които работят на подновените разкопки в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко, откриха цяла мраморна скулптура в човешки ръст. Статуята е открита още на третия ден от подновяването на разкопкитие на 3 юли 2024 година. Археолозите попаднали на нея в големия канал на античния град...

публикувано на 06.07.24 в 09:00

Инж. Валентин Чамбов: Стабилизирахме финансово ЮЗДП

„Преди една година поех отговорната задача да ръководя най-голямото горско предприятие в страната с най-много териториални поделения. Бях наясно със ситуацията, но бях изненадан от няколко предизвикателства, които се наложи бързо да преодолея. На първо място това бе тежкото финансово състояние на предприятието. На второ - организационната структура...

публикувано на 05.07.24 в 14:08

Баня празнува с видео послания и нова песен за селото

Баня ще отбележи своя празник на 6 юли. Видео-послания са изпратили десетки жители от селото, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. Това е инициативата ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която се прави за първи път.   “Кратките послания от мястото, на което се намират, ще докосне всички, за да бъдeм заедно и да обединим..

публикувано на 05.07.24 в 12:02

Перспективите след неуспеха на първия мандат

Какви са политическите перспективи пред страната, след като не бе избрано правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС? Има ли възможност 50-то юбилейно Народно събрание да излъчи редовен кабинет?  Какви са причините и последиците от трусовете в някои от парламентарнопредставените партии – ДПС, БСП и “Величие”?  Какви са актуалните законодателни инициативи..

публикувано на 05.07.24 в 11:23

Непознатите планини на Краище

Краище е сравнително непознат район за повечето българи. 70% от тази физикогеографска и историко-географска област е на българска територия,  друга част е в Сърбия и съвсем малка - в Северна Македония.  „ И след като видях колко много красоти,  след като се запознах с толкова много археологически находки от древни и средновековни времена, реших да..

публикувано на 03.07.24 в 10:37

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38