Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Благороден жест за абитуриент

3
Снимка: Явор Хаджиев

Благороден жест за абитуриент от Благоевград в неравностойно положение предлагат доброволците от благоевградския отряд на Съюза на българските спасители. Наскоро, техният координатор Явор Хаджиев, публикува в социалната мрежа съобщение до директорите на местните училища и класните ръководители с абитуриенти през 2023 г.

„Както и в предишни години, така и през тази, Съюзът на българските спасители - отряд Благоевград ще предостави при нужда един от автомобилите си, напълно безплатно, за предстоящите абитуриентски балове в гр. Благоевград, на абитуриент в неравностойно положение. Нека направим още едно младежко сърце щастливо!“

Такава е надеждата на доброволците, които за поредна година организират този благороден жест. Оказва се, че мисията им е да помагат не само при неприятни инциденти, но и когато хората имат нужда от подкрепа  при хубави поводи, като абитуриентския бал, например.

„Идеята се роди преди няколко години, когато пак в социалната мрежа бе публикувана историята на абитуриент, който не е могъл да стигне до абитуриентския си бал, защото е нямал такава възможност. От тогава се роди тази идея на нашия отряд от Благоевград, към Съюза на българските спасители, да подкрепяме, ако се наложи такъв абитуриент, за да може да бъде част от своя абитуриентски бал“, разказа за Радио Благоевград Явор Хаджиев, ръководител на благоевградския доброволчески отряд.

Надеждата му е, тази идея да стигне до повече хора, за да се помогне на повече младежи, които нямат възможност да пристигнат на бала си с автомобил.

„Обърнахме се към директорите и класните ръководители, защото те по-детайлно си познават учениците. Иначе, могат да ни се обаждат и родители и близки на абитуриенти, които биха искали да се възползват от нашия благороден жест“ – допълни г-н Хаджиев.

Той уточни, че при желание, ще бъде направена организация за използването на автомобила в самия празничен за абитуриента ден. Единственото изискване е той трябва да бъде от Благоевград.

Към момента в благоевградския отряд към Съюза на българските спасители има 8 спасители и един доброволец. Те разполагат с два автомобила за пожарогасителна и спасителна помощ, и един за първа долекарска помощ.

„Правим това само и единствено, за да помагаме на хората, които действително имат нужда от помощ. Знаем, че в Благоевград и областта, има достатъчно служби, които могат да реагират при бедствия и аварии, но ние искаме да помагаме конкретно на хората и на службите, когато те имат нужда“, заяви още Явор Хаджиев, координатор на благоевградския отряд към Съюза на българските спасители.

За контакти с него, можете да позвъните на тел: 0877 39 77 87

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Явор Хаджиев:Галерия

Вижте още
Снимка: Иво Данчев

Снимка на кукери от Благоевград в Топ 10 на международно списание за фотография

Международното списание "Тhe Independent Photographer", с жури от един от световноизвестните фотографи - Стив Маккъри, публикува снимка на кукерска група от Благоевград в Топ 10 на категорията си за пътешествия. Българските пазители на традицията, заснети от фотографа Иво Данчев над местността Картала, са редом до снимки от световни дестинации. "Много..

публикувано на 23.09.23 в 14:03

Историята на Голешово между две корици

Голешово е едно малко селце в района на Сандански, разположено в подножието на граничната планина Славянка. В непосртедствена близост до него се намира резерватът "Алиботуш", а селото е съхранило уникална, старинна и интересна архитектура. Навремето жителите му са наброявали около 1800 души, като дори Голешово е било община. В момента там живеят около..

публикувано на 23.09.23 в 12:14

Четящият човек е красив!

Преди броени дни в Регионална библиотека "Димитър Талев" бяха представени стихосбирките "Любовна повтаряемост" и "Осъзнаване". Те са плод на творческия труд на две дами от Благоевград - Цветелина Хаджиева и Борислава Иванова.  Стихосбирката “Любовна повтаряемост” от Борислава Иванова отразява един своеобразен цикъл, винаги повтарящ се и никога..

публикувано на 23.09.23 в 11:20

Водосвет и курбан за здраве на хижа „Македония“

С водосвет и курбан за здраве, на 23 септември около обяд, ще започне тържеството, с което ще бъдат отбелязани 90 години от създаването на хижа „Македония“. Преди почти век, туристи от Горна Джумая поставят първия камък в основите на туристическия обект, стопанисван с любов и обгрижван като реликва и до днес от техните потомци. Според Иван..

публикувано на 21.09.23 в 14:09

Стартира Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“

Започва Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“, който  се провежда под патронажа на МОН. Инициативата е на Есри България, в партньорство с водещи университети, браншови и медийни организации. Той е част от събитията по повод Световния ден на географските информационни системи (ГИС) у нас. Конкурсът има за цел да насърчи..

публикувано на 21.09.23 в 11:12

Започна новата учебна година за българчетата в испанския град Памплона

Над 130 български деца се обучават в Българското културно-просветно училище „Паисий Хилендарски“ в испанския град Памплона. Училището е създадено от Асоциация на българските деца в Навара – Памплона. За своите възпитаници неделното училище предлага изучаване на български език, изкуства, култура и фолклор като извънкласни форми на обучение...

публикувано на 20.09.23 в 18:59

Плащаме висока социална цена от силната концентрация на земеделската земя

Намаляващ брой на заетите в земеделието, където човешкият труд е сведен до минимум, заради високата степен на механизация;силна концентрация на земеделска земя в малък брой хора, като фактори за обезлюдяване на цели райони в страната - на това обърна внимание в коментар за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, преподавател по финанси в..

публикувано на 20.09.23 в 09:34