Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доброволчеството е мисия и кауза

От 1 май до 30 юли, всеки, които иска да помага на другите в трудни моменти, бедствия и аварии, може да стане част от Доброволно формирование „Георги Измирлиев - Македончето“ към Община Благоевград. За целта, кандидатите трябва да подадат документи за кандидатстване в сградата на общинска администрация.

„Според критериите, желаещите да се включат в доброволния отряд трябва да са лица навършили 18 години, да са клинично здрави, да не страдат от психично заболяване и да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, освен ако са реабилитирани. Служители от Министерството на вътрешните работи и военнослужещи от Министерството на отбраната, не могат да членуват в доброволните формирования”, коментира за Радио Благоевград Явор Хаджиев, координатор в Доброволно формирование „Георги Измирлиев - Македончето“ към Община Благоевград. Той съобщи, че скоро ще бъде създадено и младежко доброволно формирование към Община Благоевград.

Бъдещите доброволци ще участват в обучения, тренировки, състезания и учения, като поддържат постоянна готовност за явяване и изпълнение на задачи, а основната им ще бъде да подпомагат дейността на пожарникарите при възникнали бедствия, аварии и катастрофи. Членовете на доброволното формирование ще бъдат екипирани и снабдени с лични предпазни средства, ще бъдат записани и в Регистъра на доброволците в Република България. След като бъде одобрен, всеки доброволец ще сключи с кмета на общината Граждански договор, с който ще бъде ангажиран при бедствия и аварии.

„Важно е да се знае, че доброволците ще получават възнаграждение само при участие в учение и обучение. Получават една минимална часова ставка от минималната работна заплата, а при ликвидиране на последствия от бедствия, получават две минимални часови ставки от минималната работна заплата. Но, това се формира само след издаване на заповед от кмета на общината и след като бъде изпълнена дейност, свързана с доброволното формирование“, уточни Явор Хаджиев, който е  първият доброволец в Доброволно формирование „Георги Измирлиев - Македончето“, което съществува от 2015 г. 

И, ако тогава доброволците са били 26-ма, то в момента са 16, четирима от които жени. Според населението на община Благоевград, по наредба, доброволците трябва да бъдат до 30 човека, тоест, в момента се търсят още 14 доброволци.

„Доброволчеството е мисия и кауза, това не е просто професия. На всяка една организация са нужни хора с големи сърца, с достатъчно свободно време, за да се отдадат пълноценно на тази дейност, да помагат на хората. Участваме по международни проекти, както и в обучения. За мен, доброволчеството е много интересна мисия и кауза. Аз съм доброволец от ранна детска възраст, това ми носи едно удоволствие и радост, че мога да помогна на хора, които наистина имат нужда от моята помощ. Това е едно лично удовлетворение“, сподели още Явор Хаджиев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Явор Хаджиев:
Галерия

Вижте още
Снимка: Иво Данчев

Снимка на кукери от Благоевград в Топ 10 на международно списание за фотография

Международното списание "Тhe Independent Photographer", с жури от един от световноизвестните фотографи - Стив Маккъри, публикува снимка на кукерска група от Благоевград в Топ 10 на категорията си за пътешествия. Българските пазители на традицията, заснети от фотографа Иво Данчев над местността Картала, са редом до снимки от световни дестинации. "Много..

публикувано на 23.09.23 в 14:03

Историята на Голешово между две корици

Голешово е едно малко селце в района на Сандански, разположено в подножието на граничната планина Славянка. В непосртедствена близост до него се намира резерватът "Алиботуш", а селото е съхранило уникална, старинна и интересна архитектура. Навремето жителите му са наброявали около 1800 души, като дори Голешово е било община. В момента там живеят около..

публикувано на 23.09.23 в 12:14

Четящият човек е красив!

Преди броени дни в Регионална библиотека "Димитър Талев" бяха представени стихосбирките "Любовна повтаряемост" и "Осъзнаване". Те са плод на творческия труд на две дами от Благоевград - Цветелина Хаджиева и Борислава Иванова.  Стихосбирката “Любовна повтаряемост” от Борислава Иванова отразява един своеобразен цикъл, винаги повтарящ се и никога..

публикувано на 23.09.23 в 11:20

Водосвет и курбан за здраве на хижа „Македония“

С водосвет и курбан за здраве, на 23 септември около обяд, ще започне тържеството, с което ще бъдат отбелязани 90 години от създаването на хижа „Македония“. Преди почти век, туристи от Горна Джумая поставят първия камък в основите на туристическия обект, стопанисван с любов и обгрижван като реликва и до днес от техните потомци. Според Иван..

публикувано на 21.09.23 в 14:09

Стартира Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“

Започва Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“, който  се провежда под патронажа на МОН. Инициативата е на Есри България, в партньорство с водещи университети, браншови и медийни организации. Той е част от събитията по повод Световния ден на географските информационни системи (ГИС) у нас. Конкурсът има за цел да насърчи..

публикувано на 21.09.23 в 11:12

Започна новата учебна година за българчетата в испанския град Памплона

Над 130 български деца се обучават в Българското културно-просветно училище „Паисий Хилендарски“ в испанския град Памплона. Училището е създадено от Асоциация на българските деца в Навара – Памплона. За своите възпитаници неделното училище предлага изучаване на български език, изкуства, култура и фолклор като извънкласни форми на обучение...

публикувано на 20.09.23 в 18:59

Плащаме висока социална цена от силната концентрация на земеделската земя

Намаляващ брой на заетите в земеделието, където човешкият труд е сведен до минимум, заради високата степен на механизация;силна концентрация на земеделска земя в малък брой хора, като фактори за обезлюдяване на цели райони в страната - на това обърна внимание в коментар за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, преподавател по финанси в..

публикувано на 20.09.23 в 09:34