Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Агнешкото скача, но в тавата“

Заради непродадените български агнета по Великден, фермерите няма да вдигат цената на агнешкото месо за предстоящия Гергьовден. Напротив, очаква се то да се продава по-евтино, съобщи за Радио Благоевград Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

На въпрос: Скача ли агнешкото, той отговори:

„Агнешкото скача, но в тавата. Няма да има покачване на цената на агнешкото повече от тази по Великден, напротив, дори ще има на места и намаление на тази цена. Очаква се потреблението по Гергьовден да бъде наполовина по-малко от това по време на великденските празници, виждате вноса какви бели направи по Великден, така че сега овцевъдите ще искат по-скоро да се освободят от всички налични животни. Това до голяма степен определя и по-ниската цена, на която те ще продават“, коментира Симеон Караколев.

Очакванията му са цената на живото тегло на едро да бъде около 8 лева, на дребно - около 10 лева за килограм. В търговската мрежа цените в момента са около 20-24 лева за килограм, възможно е да се запазят и за Гергьовден. Според животновъда, засиленият граничен контрол на вносно агнешко по Великден, не е бил ефективен. Той коментира и изявление на представител на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, направено в нашия ефир преди великденските празници, че няма засечени македонски агнета с български печат.

„Аз твърдя, че тогава имаше десетки хиляди виртуални животни. От Агенцията по храните излизат и оборват твърденията ми, че било грешка. В един момент се оказва, че не е грешка, в резултат на множеството проверки. Аз казвам, че македонско агнешко залива пазара и става българско, излиза Агенцията и казва, че няма такова нещо, а излиза, че има такова нещо. Докато не се налагат „солени глоби“ за подобни нарушения, този проблем няма да бъде решен“, категоричен е председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Според Симеон Караколев, това е и една от причините в България да няма производство и ако не спре тази тенденция, фалитите на фермерите ще продължат, а ние ще се превърнем в „консуматорска нация“.

От 6 до 8 май, на Петропавловските поляни край Арбанаси, ще се проведе поредният Национален събор на овцевъдите, който се превръща в най-голямото животновъдно събитие на открито в България. Очаква се, посетителите тази година да бъдат над 200 хиляди. Новото тази година е подготвената специалната изложба, в която ще бъдат показани всички аспекти на животновъдството в творчеството на поети, художници, музиканти и изпълнители.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Симеон Караколев:
БНР подкасти:

Вижте още
Снимка: Иво Данчев

Снимка на кукери от Благоевград в Топ 10 на международно списание за фотография

Международното списание "Тhe Independent Photographer", с жури от един от световноизвестните фотографи - Стив Маккъри, публикува снимка на кукерска група от Благоевград в Топ 10 на категорията си за пътешествия. Българските пазители на традицията, заснети от фотографа Иво Данчев над местността Картала, са редом до снимки от световни дестинации. "Много..

публикувано на 23.09.23 в 14:03

Историята на Голешово между две корици

Голешово е едно малко селце в района на Сандански, разположено в подножието на граничната планина Славянка. В непосртедствена близост до него се намира резерватът "Алиботуш", а селото е съхранило уникална, старинна и интересна архитектура. Навремето жителите му са наброявали около 1800 души, като дори Голешово е било община. В момента там живеят около..

публикувано на 23.09.23 в 12:14

Четящият човек е красив!

Преди броени дни в Регионална библиотека "Димитър Талев" бяха представени стихосбирките "Любовна повтаряемост" и "Осъзнаване". Те са плод на творческия труд на две дами от Благоевград - Цветелина Хаджиева и Борислава Иванова.  Стихосбирката “Любовна повтаряемост” от Борислава Иванова отразява един своеобразен цикъл, винаги повтарящ се и никога..

публикувано на 23.09.23 в 11:20

Водосвет и курбан за здраве на хижа „Македония“

С водосвет и курбан за здраве, на 23 септември около обяд, ще започне тържеството, с което ще бъдат отбелязани 90 години от създаването на хижа „Македония“. Преди почти век, туристи от Горна Джумая поставят първия камък в основите на туристическия обект, стопанисван с любов и обгрижван като реликва и до днес от техните потомци. Според Иван..

публикувано на 21.09.23 в 14:09

Стартира Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“

Започва Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“, който  се провежда под патронажа на МОН. Инициативата е на Есри България, в партньорство с водещи университети, браншови и медийни организации. Той е част от събитията по повод Световния ден на географските информационни системи (ГИС) у нас. Конкурсът има за цел да насърчи..

публикувано на 21.09.23 в 11:12

Започна новата учебна година за българчетата в испанския град Памплона

Над 130 български деца се обучават в Българското културно-просветно училище „Паисий Хилендарски“ в испанския град Памплона. Училището е създадено от Асоциация на българските деца в Навара – Памплона. За своите възпитаници неделното училище предлага изучаване на български език, изкуства, култура и фолклор като извънкласни форми на обучение...

публикувано на 20.09.23 в 18:59

Плащаме висока социална цена от силната концентрация на земеделската земя

Намаляващ брой на заетите в земеделието, където човешкият труд е сведен до минимум, заради високата степен на механизация;силна концентрация на земеделска земя в малък брой хора, като фактори за обезлюдяване на цели райони в страната - на това обърна внимание в коментар за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, преподавател по финанси в..

публикувано на 20.09.23 в 09:34