Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не се гаси туй, що не гасне" - ансамбъл "Веселие" празнува четвърт век

| обновено на 07.05.23 в 15:20

На 7 май, в зала „Скаптопара“ – Благоевград с грандиозен концерт фолклорен ансамбъл „Веселие“ - Симитли празнува четвърт юбилей. Любомир и Калина Марянски създават формацията преди 25 години, ансамбълът привлича стотици млади хора към красотата на танцовото изкуство и печели престижни национални и международни награди и отличия.

За цялостния си творчески път и двамата ръководители са носители на специалната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Сребърна лира“.

Ансамбъл Веселие е носител на най-голямата награда на „Малешево пее и танцува, гран при „Българска роза „ – Приморско, шест пъти печели Сребърна пафта в Кюстендил, печели десетки престижни награди от фестивали в България и чужбина.

Но най-голямата награда за семейството- хореографи Калина и Любомир Марянски са младите хора, които  двамата ръководители с апостолски труд променят. Ансамбъл „Веселие“ се превръща в ковачница на характери. То е училище по родолюбие, в което 25 години се изгражда любов към фолклора, традициите, родния край, България.

В този смисъл, този празник не е само на хората, създали ансамбъл „Веселие“ – Калина и Любомир Марянски, и с къртовски труд отстоявайки достойно името му 25 години. Този празник е на всички, които помагат – на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, на председателя на Общински съвет Вилимир Александров,  който продължава да танцува за ансамбъл „Веселие“, на всички родители и танцьори, на дарителите.

Този празник е на всички, които милеят за българското, за родното, за онова, в сърцето, което не се гаси...

На 7 май, от 18 часа, зала „Скаптопара“- Благоевград очаква всички, които искат да усетят магията на таланта на ансамбъл „Веселие“!

Какво още разкзва Любомир Мариянски може да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Зоя Караджова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Първан Дангов

Първан Дангов: Политическата класа е длъжник на хората

Въртим се в омагьосан кръг,  ние българите се спъваме в един и същи камък много пъти, не сме си научили урока – така коментира в интервю за Радио Благоевград отминалите избори на 9 юни Първан Дангов, кмет на община Дупница. Според него  избирател, който няколко поредни пъти не е гласувал на избори, трябва да бъде изключен от избирателните..

публикувано на 19.06.24 в 14:59

Доц. Наталия Киселова: Нужна е сериозна парламентарна дипломация

Полагането на клетва от новоизбраните народни представители слага край на предишното Народно събрание , поясни в интервю за Радио Благоевград доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.  Юристът прогнозира, че представител на ГЕРБ ще бъде избран за председател на Народното събрание,  който обаче може и да не се казва Рая Назарян,..

публикувано на 19.06.24 в 14:21

Банско почита Паисий

19 юни е денят на Паисий Хилендарски . Отбелязваме паметта на този забележителен българин, духовник и светец, автор на „История славянобългарска“ с която пробужда националното самосъзнание на българския народ в тежките и тъмни години на робството.   В родното му Банско ревниво пазят спомена за живота и тачат делото на Паисий. Денят днес започна..

публикувано на 19.06.24 в 13:51

Има интерес от немски инвеститор за три предприятия в Благоевград

Резултатите от последните парламентарни избори показаха умора у хората. Избирателят очаква политиците да решават проблемите в държавата. По-голяма част от хората бойкотираха последния парламентарен вот и смятам, че този цикъл от избори натежа много и партиите трябва много сериозно да помислят и да се фокусират върху това да направят стабилно..

публикувано на 18.06.24 в 10:50

Трънското село Бусинци - домакин на „Фестивала на сръчните ръце“

За втора поредна година проявата в село Бусинци ще представи ръчни занаяти и традиции в нашата страна. В трите последни дни от месец юни „Фестивала на сръчните ръце“ ще представи около 15 занаята и умения. Сред тях е малко познатия „Тъкане на колани на кори“, което в момента се практикува само от трима души в България. Това информира за..

публикувано на 17.06.24 в 14:24

Бъдещето е в ръцете на младите хора

Гости на предаването „Неделя у дома“ бяха Елена Цушко, Йорданка Терзиева и Десислава Тасева, и трите възпитаници на природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - гр. Благоевград.  Момичетата са зрелостнисци от випуск 2024, целеустремени, позитивни със светъл поглед към бъдещето. Говорихме за средното образование в България, неговите..

публикувано на 16.06.24 в 15:55

Поли Генова посвещава на децата, които не спират да мечтаят

Поли Генова представя най-новата си песен – „We Only Have Today“ . Като национален посланик на УНИЦЕФ за България Поли посвещава тази песен на каузата за най-добър старт в живота на всяко дете на Детския фонд на ООН. Новият й сингъл не само ни вдъхновява, но и ни кара да подкрепяме децата да не спират да мечтаят, да вярват в себе си и да..

обновено на 16.06.24 в 15:48