Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите трябва да бъдат и просветители

6
Снимка: Ралица Петкова

Колко малко му трябва на човек, за да сбъдне една своя мечта?! Трябват му добра идея, усилия и желание. Всичко това и още много притежава пчеларят от Благоевград Ралица Петкова, за която вече сме разказвали по Радио Благоевград. Припомняме, че тя е потомствен пчелар, а 10 години за нея и семейството й, пчеларството е хоби и професия. Мечтата на Ралица е, освен да произвежда и предлага качествен мед и пчелни продукти, да организира информационни кампании сред подрастващите, за да им разкаже повече за полезността на пчелите,  пчелните продукти и пчеларската професия, като по този начин формира у тях и по-отговорно отношение към здравословния начин на живот. Тази мечта вече се осъществява, защото от днес 15 май, Ралица Петкова влиза в клас. Информационните й семинари ще се провеждат в дните до петък, в четири благоевградски училища, в петите класове.

“Изключително съм щастлива да се похваля с тази инициатива, която е посветена на 20 май, Международният ден на пчелата, който предстои. Това е една наша мечта и амбиция от доста дълги години, защото е много важно да се работи с подрастващите, при които се поставят основите за една добра образователна система, формираща техните навици и умения. Идеята е да ги запознаем с естествените опрашители на нашата планета, пчелите, колко са важни продуктите, които те произвеждат и не на последно място, да се стремим да ги опазим, защото без тях е немислим животът на Земята”, коментира Ралица Петкова.

Според нея, както децата, така и възрастните, не са достатъчно информирани за полезността на пчелите и пчелните продукти. Затова е важно да има повече подобни инициативи. Настоящата се осъществява с подкрепата на Регионалния инспекторат на образованието - Благоевград и неговия началник Ивайло Златанов. Семинарите ще се провеждат в Пето СОУ, Шесто СУ, Второ ОУ и СУИЧЕ в Благоевград. Ралица Петкова ще посещава учениците в петите класове през дните от понеделник до петък, от 9 до 11 ч.

Първият урок е посветен на пчелата.

“Ще им разкажем какъв малък съвършен био робот е една малка пчеличка, колко ефективни и полезни неща дава за природата и хората. Това, на което ще наблегна е опрашването и важността на този процес. Защото, както е казал Айнщайн: “Изчезнат ли пчелите, на хората не им остават повече от четири години живот”. Не бива да допускаме това и това е нашата цел”, допълни Ралица Петкова.

По думите й, за съжаление тази нейна инициатива засега не намира подкрепата на колегите й от благоевградското пчеларско сдружение, което не е така обединено, както би трябвало да бъде, а и членовете в него са повечето възрастни хора, които може би нямат сили и желание да се занимават с такава дейност. Въпреки това, Ралица Петкова се надява, че в бъдеще ще се намерят съмишленици пчелари, които ще се включат в подобни информационни кампании сред подрастващите.

Подробностите  можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Ралица Петкова:

“Пчеларите, освен производители на мед и пазители на пчелите, трябва да бъдат и просветители, за да разказват на хората, особено на по-младите, защо е важно да ги има пчелите, колко полезни са пчелните продукти и колко отговорна е пчеларската професия”, категоричен инж.Михаил Михайлов, председател на Обединения пчеларски съюз, който коментира за Радио Благоевград инициативата на пчеларя Ралица Петкова.

По думите му, подобни информационни кампании са много полезни и трябва да се провеждат в повече населени места.

“Поздравявам г-жа Петкова, че се е заела с тази инициатива. Но, това не е новост, има и други места, където се провеждат подобни кампании. Има голяма нужда децата да знаят повече за пчелните продукти, но и да се провокира интересът към пчеларската професия. Затова, ефектът от подобни инициативи е двояк. Единственият проблем при децата е, когато се организират практически занимания и посещения на пчелините, защото е опасно за здравето на им. Там трябва да се внимава”, предупреди инж. Михаил Михайлов.

Той още веднъж изрази подкрепата си за подобни начинания и необходимостта от подобна просветителска дейност на пчеларите сред подрастващите.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Михаил Михайлов:

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, в която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37