Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Красимира Христова:

Всеки шести хипертоник в България не знае за заболяването си!

Този месец се инициира най-голямата синхронизирана световна здравна кампания „Май, месец за мерене“ на Международната лига по хипертония. Кампанията има за цел да повиши нашата осведоменост и да подчертае важността на измерването на кръвното налягане. Темата коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград доц. д-р Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна образна диагностика и медицински директор на Центъра по сърдечцно-съдови заболявания – София.

„Артериалната хипертония е сериозен медицински, социален и икономически проблем в световен мащаб и засяга все повече млади хора. Всяка година около 7 милиона души в света умират от усложненията от артериална хипертония. Тази смъртност в България е изключително висока – около 68%, като 10% от тях са именно на хипертоничната болест. У нас болните с артериална хипертония са близо 2 милиона, което означава, че всеки шести хипертоник в България не знае за заболяването си, а всеки трети пренебрегва лечението на високото кръвно налягане. Лошото е, че възрастовата граница все повече пада, като 5% от децата и юношите са с артераилна хипертония в България“ – обобщи доц. Красимира Христова. По думите и причините са лошия контрол на кръвното налягане, пренебрегване на заболяването, защото мнозина смятат, че това е заболяване на възрастните хора, което е изключително погрешно. 1-2 пъти в месеца човек трябва да измери артериалното си налягане, за да види какво се случва. При по-високи стойности 140/90 и ако те се повтарят при измервания – задължително трябва да се направи връзка с личния лекар, с кардиолог и да се предприемат мерки за лечение. От друга страна начинът на хранене, стресът, обездвижването на хората са част от факторите, които предразполагат към развитието на артериалната хипертония.


  България е на първо място в Европа по мозъчно-съдова смъртност

По отношение на инсултите наистина е стряскаща цифррата, защото да – България е на първо място в Европа по мозъчно-съдова смъртност, което не говори добре за страната ни. Докато сърдечно-съдовите заболявания в лицето на острия миокарден инфаркт се овладяха - тези състояния,  а именно – бързото достигане на пациентите до интензивно лечение до катетаризационните, намали рисковете. Малко са строк центровете, където могат да лекуват инвазивно инсултите. Невролозите са малко скептични към прилагането на тромболитичното лечение, което може в първия час и половина-два от началото на инсулта да бъде спасяващо за мозъка. Липсата на строк центрове, които да обучат кадри да работят в тази насока е едната част. Изключително важно е да има във всеки голям град и във всяко населено място, в което има болница, да бъде ситуиран такъв център, където обучени лекари да могат прилагат тромболиза. Тъй като е много важно в първите 90 минути, до 3-тия час от началото на инсулта това да  се осъществи“.


  Предсърдното мъждене – доколко артериалната хипертония е рисков фактор

  „Имаме различен подход по отношение на предсърдното мъждене. От една страна голяма част от апаратите за кръвно налягане са снабдени с т.нар. AFIB технология, именно за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Това е възможно да се направи и в домашни услвоия. Но трябва да кажем, че този скрининг трябва да продължи след това с мониториране на сърдечния ритъм с ЕКГ, за да докажем, че това в действителност е предсърдно мъждене, а не само „прескачане“ на сърцето – това, което представляват екстрасистулите – друг тип аритмия. Пациентите, след като са установили това на тези устройства в домашни условия, също трябва да бъдат насочени към специалист, който да продължи оттук нататък диагностиката. Доколко артериалната хипертония е рисков фактор за предсърдно мъждене? Да – има доказателства в тази насока, а именно, че особено когато артериалната хипертония не е добре контролирана, води до промяна в контрактивитета на камерата и промяна в големината на лявото предсърдие, там е разположен именно този синусов възел, отговорен за нормалния синусов ритъм на пациентите“.

  Кардиологът препоръча хората с артериална хипертония задължително да правят ехокардиография поне на 2 години при добър контрол на артериалното налягане. Ако не е налице определено заболяване, веднъж на пет години е достатъчно да се прави профилактично.

  Повече движение и разходки сред природата, положителни емоции, да се намали консумацията на сол, да се измерва артериалното налягане по-често. Ако е диагностицирана артериална хипертония, да се спазва предписаното лечение.
БНР подкасти:

Галерия

Вижте още
Снимка: Иво Данчев

Снимка на кукери от Благоевград в Топ 10 на международно списание за фотография

Международното списание "Тhe Independent Photographer", с жури от един от световноизвестните фотографи - Стив Маккъри, публикува снимка на кукерска група от Благоевград в Топ 10 на категорията си за пътешествия. Българските пазители на традицията, заснети от фотографа Иво Данчев над местността Картала, са редом до снимки от световни дестинации. "Много..

публикувано на 23.09.23 в 14:03

Историята на Голешово между две корици

Голешово е едно малко селце в района на Сандански, разположено в подножието на граничната планина Славянка. В непосртедствена близост до него се намира резерватът "Алиботуш", а селото е съхранило уникална, старинна и интересна архитектура. Навремето жителите му са наброявали около 1800 души, като дори Голешово е било община. В момента там живеят около..

публикувано на 23.09.23 в 12:14

Четящият човек е красив!

Преди броени дни в Регионална библиотека "Димитър Талев" бяха представени стихосбирките "Любовна повтаряемост" и "Осъзнаване". Те са плод на творческия труд на две дами от Благоевград - Цветелина Хаджиева и Борислава Иванова.  Стихосбирката “Любовна повтаряемост” от Борислава Иванова отразява един своеобразен цикъл, винаги повтарящ се и никога..

публикувано на 23.09.23 в 11:20

Водосвет и курбан за здраве на хижа „Македония“

С водосвет и курбан за здраве, на 23 септември около обяд, ще започне тържеството, с което ще бъдат отбелязани 90 години от създаването на хижа „Македония“. Преди почти век, туристи от Горна Джумая поставят първия камък в основите на туристическия обект, стопанисван с любов и обгрижван като реликва и до днес от техните потомци. Според Иван..

публикувано на 21.09.23 в 14:09

Стартира Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“

Започва Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“, който  се провежда под патронажа на МОН. Инициативата е на Есри България, в партньорство с водещи университети, браншови и медийни организации. Той е част от събитията по повод Световния ден на географските информационни системи (ГИС) у нас. Конкурсът има за цел да насърчи..

публикувано на 21.09.23 в 11:12

Започна новата учебна година за българчетата в испанския град Памплона

Над 130 български деца се обучават в Българското културно-просветно училище „Паисий Хилендарски“ в испанския град Памплона. Училището е създадено от Асоциация на българските деца в Навара – Памплона. За своите възпитаници неделното училище предлага изучаване на български език, изкуства, култура и фолклор като извънкласни форми на обучение...

публикувано на 20.09.23 в 18:59

Плащаме висока социална цена от силната концентрация на земеделската земя

Намаляващ брой на заетите в земеделието, където човешкият труд е сведен до минимум, заради високата степен на механизация;силна концентрация на земеделска земя в малък брой хора, като фактори за обезлюдяване на цели райони в страната - на това обърна внимание в коментар за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, преподавател по финанси в..

публикувано на 20.09.23 в 09:34