Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов:

Не трябва да допуснем да се постави под съмнение стабилността на финансовата система

По повод правителственото предложение за удължаване с още три месеца на удължения вече закон на миналогодишния бюджет, финансистът Румен Гълъбинов коментира за Радио Благоевград: „Необходимо е да се приеме някакъв бюджет – дали ще бъде удължителен на предходния или ще бъде нов бюджет за 2023 година  за полугодието,  но това трябва да  се случи в рамките на този месец юни. Не е приятна ситуацията, ако трябва текущи плащания да бъдат отлагани  във времето им и графикът им да бъде променян. Може да останат хора и фирми изненадани и да не си получат  навреме дължимото от държавата“ и  подчерта,  че сме в ситуация на валутен борд, има дисциплиниращи условия, които се изпълняват от години, свързани с нивото на бюджетния дефицит, с нивото на дълга, но сега опасността е всички тези показатели да бъдат нарушени.

Мнението на Румен Гълъбинов за идеята на служебния финансов министър да бъдат разблокирани парите във Фискалния резерв и Сребърния фонд е, че  щом сега стигаме до този разговор, очевидно е, че това е нещо, което се взима като хипотеза, че би могло да се стигне  до ползване на някои от компонентите на фискалния резерв. Също е повече от видно, че ще ни се наложи да излезем на външните капиталови пазари, за да вземам пак външен заем в евро, както и вътрешни заеми срещу издаване на държавни ценни книжа“. Според експерта, разходите биха могли да се  намалят след преразглеждане на капиталовата програма, която е твърде амбициозна за оставащите само 6 месеца до края на годината. Тя би могла да бъде намалена поне на половина, което ще облекчи значително текущите разходи.

Много е важно да се мобилизираме, за да получим и втория  транш пари от Брюксел по националния план за възстановяване и устойчивост, смята още  финансистът. „Но същественото тук е да не нарушим ритъма и финансовата дисциплина,  която имаме в продължение на години и която допринесе затова да бъдем поканени в чакалнята на еврозоната. Сега по никакъв  начин не би следвало да допуснем да се постави под съмнение стабилността на българската финансова система. Ние в момента имаме известни рискове, които се крият точно в тази бюрократична неуредица с всичките тези актуализации на бюджета, отлагане на приемането на същинския бюджет. Ние сами сме си направили така, че сме изправени пред кризисна ситуация, която сами сме си я създали“.

Добре да бъде съставено редовно правителство и това Народно събрание да продължи да работи, категоричен е Румен Гълъбинов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Повишава се интересът към доброволчеството в Благоевград

16 нови доброволци вече са част от Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград. 8 от тях са жени, а отрядът вече наброява 32 души. Изборът на новите членове премина през два етапа – по документи и събеседване, след това одобрените членове бяха представени официално на общинското ръководство. Това са хора с..

публикувано на 02.10.23 в 13:44

Пряка е връзката между климатичните промени и домашното насилие

Изменението на климата все повече и по-често  води до редица физически и психични промени на индивидуално ниво. Икономическият стрес, породен от загубата на работа или финансова нестабилност отключва несигурност и гняв, увеличава риска от домашно насилие. „ Вече чрез много качествени изследвания се вижда как жени споделят, че мъжете им, останали..

публикувано на 02.10.23 в 10:25

Приключиха разкопките край село Брежани

В рамките на месец се състоя вторият етап от проучванията на едно от най-старите ранни неолитни селища в България в местността Равен край симитлийското село Брежани. Експедицията е дело на Регионалния исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова,  с участието на студенти и научни ръководители от специалност..

публикувано на 02.10.23 в 10:23

Октомври ще бъде по-топъл, есента – с наднормени валежи

Лятото на 2023 година е най-горещият сезон на Земята, поне откакто се правят метеорологични измервания, а в България - третото най-горещо лято за последните 44 години. „ Септември тази година си е типично летен месец и за много места в страната е по-топъл, отколкото беше месец юни – тоест есенният месец е по-топъл  от летния месец, което не се..

публикувано на 02.10.23 в 10:00

Българинът е в най-свободния си период

Не приемам твърденията за това, че българинът днес не е толкова свободен, колкото може да бъде. Днес имаме възможности да пътуваме в чужбина без ограничения. Не беше такова положението преди 10-ти ноември 1989 година. Тогава, за да отидеш до Петрич бе нужен открит лист. Наистина, нещата много се промениха през последните години – това заяви в..

публикувано на 02.10.23 в 09:34

Мери Бойс Бенд посреща есента с концерт

Групата Мери Бойс Бенд ще изнесе концерт "Отива си лятото, идва есента". Музикалното събитие е насрочено за 5-ти октомври в София За свойте фенове и всички меломани, Мери и момчетата от групата ще изпълнят заедно хитът "Непознати улици" - песен, която, от появата си през 2001-вагодина, до днес, е в Топ 100 на най-излъчваните български..

обновено на 01.10.23 в 14:55

"Аз съм Валентин" - първата фолклорна плоча от 30 години насам

Младият изпълнител Валентин Велчев е носител на наградите "Албум на годината 2023" за дебютния си проект "Аз съм Валентин" и "Певец на годината 2021" за дебют. На голямата сцена излиза през 2019 г. на фестивала "Пирин Фолк" в Сандански с "Пирински орли", за която получава наградата на журналистическото жури в конкурса за нова авторска песен, а след това я..

публикувано на 30.09.23 в 10:10