Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доайенът на българистиката проф. Джузепе Дел' Агата – гост на Югозападния университет

Професор Джузепе Дел' Агата е световноизвестен учен в областта на славистиката и българистиката, литературовед и преводач. Близо 60 години води курсове по български, чешки, руски език и литература в университета в италианския град Пиза. Сътрудничи активно на Асоциация „България – Италия“, а тези дни бе гост на  студентите и колегите си от Филологическия факултет на Югозападния университет - Благоевград в рамките на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина. Гостуването му съвпадна с новината за наградата „Букър“ на Георги Господинов, а неговият роман „Времеубежище“, както и почти всички книги на именития ни автор, на редица други български творци са преведени на италиански език от проф. Джузепе Дел' Агата и негови ученици. Сборникът му „Българистични изследвания“, излязъл у нас през 2014 година, съдържа студии и статии, посветени на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, на рецепцията на българската литература в Италия чрез преводите на Пенчо Славейков, Гео Милев, Йордан Радичков. Включени са статии и за утвърдени съвременни български писатели.

В отговор на въпроса с какво печели жури и европейската публика творчеството на Георги Господинов, проф. Дел'Агата сподели за Радио Благоевград, че това е голямата му фантазия. „Фантазия, която се упражнява на световно равнище. Георги Господинов е голям ерудит“. 

Според доайенът на българистиката и славистиката, шансът на един народ, неговият език и култура да станат по - познати и интересни за света, е да има добри литератори и учени, каквито са езиковедът и съставител на речници и енциклопедии - Владимир Георгиев, „моят близък и обичан  приятел Петър Динеков. Той е световен учен“, споделя още проф.Дел' Агата.

Да има мир и покой, да има по-нормални политически връзки“, пожела на слушателите на Радио Благоевград именитият професор, за когото „животът е да живееш спокойно, да обичаш хората, да се стремиш да има все но-голяма справедливост и равноправие“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Галерия

Вижте още

Повишава се интересът към доброволчеството в Благоевград

16 нови доброволци вече са част от Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград. 8 от тях са жени, а отрядът вече наброява 32 души. Изборът на новите членове премина през два етапа – по документи и събеседване, след това одобрените членове бяха представени официално на общинското ръководство. Това са хора с..

публикувано на 02.10.23 в 13:44

Пряка е връзката между климатичните промени и домашното насилие

Изменението на климата все повече и по-често  води до редица физически и психични промени на индивидуално ниво. Икономическият стрес, породен от загубата на работа или финансова нестабилност отключва несигурност и гняв, увеличава риска от домашно насилие. „ Вече чрез много качествени изследвания се вижда как жени споделят, че мъжете им, останали..

публикувано на 02.10.23 в 10:25

Приключиха разкопките край село Брежани

В рамките на месец се състоя вторият етап от проучванията на едно от най-старите ранни неолитни селища в България в местността Равен край симитлийското село Брежани. Експедицията е дело на Регионалния исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова,  с участието на студенти и научни ръководители от специалност..

публикувано на 02.10.23 в 10:23

Октомври ще бъде по-топъл, есента – с наднормени валежи

Лятото на 2023 година е най-горещият сезон на Земята, поне откакто се правят метеорологични измервания, а в България - третото най-горещо лято за последните 44 години. „ Септември тази година си е типично летен месец и за много места в страната е по-топъл, отколкото беше месец юни – тоест есенният месец е по-топъл  от летния месец, което не се..

публикувано на 02.10.23 в 10:00

Българинът е в най-свободния си период

Не приемам твърденията за това, че българинът днес не е толкова свободен, колкото може да бъде. Днес имаме възможности да пътуваме в чужбина без ограничения. Не беше такова положението преди 10-ти ноември 1989 година. Тогава, за да отидеш до Петрич бе нужен открит лист. Наистина, нещата много се промениха през последните години – това заяви в..

публикувано на 02.10.23 в 09:34

Мери Бойс Бенд посреща есента с концерт

Групата Мери Бойс Бенд ще изнесе концерт "Отива си лятото, идва есента". Музикалното събитие е насрочено за 5-ти октомври в София За свойте фенове и всички меломани, Мери и момчетата от групата ще изпълнят заедно хитът "Непознати улици" - песен, която, от появата си през 2001-вагодина, до днес, е в Топ 100 на най-излъчваните български..

обновено на 01.10.23 в 14:55

"Аз съм Валентин" - първата фолклорна плоча от 30 години насам

Младият изпълнител Валентин Велчев е носител на наградите "Албум на годината 2023" за дебютния си проект "Аз съм Валентин" и "Певец на годината 2021" за дебют. На голямата сцена излиза през 2019 г. на фестивала "Пирин Фолк" в Сандански с "Пирински орли", за която получава наградата на журналистическото жури в конкурса за нова авторска песен, а след това я..

публикувано на 30.09.23 в 10:10