Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Джаз вечери на открито в Благоевград

Силвия Домозетска

Продължават празничните прояви по повод 30-та годишнина на Биг Бенд – Благоевград. След впечатляващия концерт във вторник, жителите и гостите на Благоевград в три поредни вечери ще имат удоволствието да се насладят на джаз-концерти на открито. „Това е една линия на приемственост на утвърдени музиканти професионалисти с млади хора, които сега тръгват по пътя на изкуството. В тези 30 години от съществуването на Биг Бенд в Благоевград, следвайки тази линия, са се родили  доста музиканти, които след това са поели професионалния си път“, подчерта в интервю за Радио Благоевград Силвия Домозетска, директор "Култура, спорт и туризъм“ в община Благоевград.

Първата джаз вечер на открито е на 8 юни (четвъртък) с участието на Биг Бенд Благоевград със солисти - ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“. Ще се включат още вокално студио „Фа диез“ и възпитаници на музикалното училище „Престо“.  На 9 юни свирят Антони Дончев и група със солисти, студенти от специалността  „Поп и джаз пеене“ в ЮЗУ „Н. Рилски“.  На 10 юни публиката ще чуе Мишо Йосифов и новините в джаза със солист Лъчезар Кацарски. Мястото е градската градина на Благоевград, началото – 20.00 часа. При дъждовно време – концертите ще са в зала „Яворов“.

В летния културен календар на община Благоевград е включено отново лятно кино на открито в парк „Македония“. „Ще имаме през август няколко такива вечери с  най-новите български филми. На различни локации ще направим  отново и танци на открито“, съобщи още Силвия Домозетска.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Вижте още

"Аз съм Валентин" - първата фолклорна плоча от 30 години насам

Младият изпълнител Валентин Велчев е носител на наградите "Албум на годината 2023" за дебютния си проект "Аз съм Валентин" и "Певец на годината 2021" за дебют. На голямата сцена излиза през 2019 г. на фестивала "Пирин Фолк" в Сандански с "Пирински орли", за която получава наградата на журналистическото жури в конкурса за нова авторска песен, а след това я..

публикувано на 30.09.23 в 10:10

Сърцето помни какъв начин на живот сме водили в младите години

29 септември – Световен ден на сърцето През 2023-та година фокус на обединените международни действия на членуващите в Световната сърдечна федерация е силата на знанието – чрез нея можем да спрем сърдечно-съдовите заболявания. Към момента те продължават да бъдат една от водещите причини за заболяемост и предотвратима смъртност в световен..

публикувано на 29.09.23 в 11:37

Чернодробната стеатоза може да се избегне с промяна в начина на живот

Чернодробната стеатоза – същност и лечение – тема, която коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград гл.ас. д-р Климентина Герджикова дм от Клиниката по гастроентерология в „УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“.   „За съжаление това е често срещано състояние, което най-общо се дължи на натрупването на твърде много мазнини в..

публикувано на 28.09.23 в 16:32

Туристи и патриоти тръгват „По стъпките на Самуиловите воини“

След като младите планинари от Петрич изкачиха 39-те планински първенци на България, в една инициатива започнала преди година, днес те вече се готвят за следващото предизвикателство - участието им в 10-тия юбилеен Национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“, който се провежда  традиционно в първата неделя от октомври. Тази..

публикувано на 28.09.23 в 15:02

Не очакваме тежка клинична картина при новия подвариант на „Омикрон“ – „Пирола“

„Увеличават се болните с COVID-19 , а през последната седмица се наблюдава ръст от 50% на седмична база. Тази тенденция ще се запази и през следващите седмици и месеци ще има доста по-голям брой заболели “ – каза в интервю за БНР-Радио Благоевград проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите и..

публикувано на 28.09.23 в 14:39
Надя Бойчева

Надя Бойчева представя „Изгреви и залези“

След „Страхът, че някой те обича“, Надя Бойчева зарадва почитателите на поезията с нова стихосбирка, озаглавена „Изгреви и залези“. И този път Надя остава вярна на стила си. Стиховете ѝ са вдъхновени от живота и неговите многобройни нюански, възходи, спадове, нежност и сила, емоции, които оставят у читателя  сладък или пък солен привкус. В..

публикувано на 28.09.23 в 14:15

Иван Сабахлъков: „Вълкът“ няма да се съобрази с мнението на „овцата“

"Българското земеделие не е достатъчно пазарно ориентирано. И това е следствие на факта, че е в насипно състояние. И хората нямат вина за това“ , думите са на земеделския министър Кирил Вътев, изречени по време на протестите на земеделските производители миналата седмица. Въпреки масовото участие на представители на всички земеделски браншове,..

публикувано на 28.09.23 в 13:36