Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Европейска практика за бъдещи икономисти“ в ПГИ Благоевград

Общо 28 ученици от 11 и 12 клас на ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград, обучаващи се в специалностите „Оперативно счетоводство“ и „Икономическа информатика“ посетиха Малага, Испания по проекта „Европейска практика за бъдещи икономисти“.

В Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев“ в Благоевград се състоя среща, на която бяха отчетени резултатите от проекта „Европейска практика за бъдещи икономисти“ по програма „Еразъм +“. Гости на събитието бяха Ивайло Златанов, началник на РУО в Благоевград, директори и учители от други училища в Благоевград и общината, много ученици, родители, представители на училищното настоятелство и на обществения съвет, представители на бизнеса. Проектът е за реализиране на образователни мобилности в Малага, Испания с продължителност 14 дни. Гимназистите са организирани в два потока, включващи по 14 ученици.


Йордана Стамберова, заместник-директор по учебната дейност, координатор на проекта сподели, че през 2021 г. екип от училището решава да защити проект, с който да получат акредитация по програма "Еразъм". Подготвят допълнителните документи - Стратегия за интернационализация, пишат самия проект и печелят акредитацията със срок до 2027 г.. В проекта е разписано, че училището ще кандидатства всяка година с едно проектно предложение. „Европейска практика за бъдещи икономисти“ е първият акредитиран проект. „Нашите ученици получават една изключително стабилна основа. Имаме достатъчно теоретични часове. Имаме и достатъчно часове по учебна практика. Нашата цел беше знанията, които учениците имат по икономическите дисциплини – по счетоводство, по информационни технологии, да опитаме да ги надградим, да научат нещо ново. Вече в чужбина говорим за една чужда бизнес среда. Т.е. да видим как учениците ще се държат там, какво ще научат, дали това ще им бъде полезно в бъдеще. Основната цел беше точно тази – да надградят професионалните теоретични и практически знания в чужда среда. Смятаме, че целите, които си поставихме, бяха постигнати на 100%“, обобщи Стамберова.

Общо 28 ученици от 11 и 12 клас на ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград, обучаващи се в специалностите „Оперативно счетоводство“ и „Икономическа информатика“ посетиха Малага, Испания. Пред репортер на Радио Благоевград своите впечатления споделиха  Виктор Бахов, Георги Яновски и Денис Златков. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Бъдещето е в ръцете на младите хора

Гости на предаването „Неделя у дома“ бяха Елена Цушко, Йорданка Терзиева и Десислава Тасева, и трите възпитаници на природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - гр. Благоевград.  Момичетата са зрелостнисци от випуск 2024, целеустремени, позитивни със светъл поглед към бъдещето. Говорихме за средното образование в България, неговите..

публикувано на 16.06.24 в 15:55

Поли Генова посвещава на децата, които не спират да мечтаят

Поли Генова представя най-новата си песен – „We Only Have Today“ . Като национален посланик на УНИЦЕФ за България Поли посвещава тази песен на каузата за най-добър старт в живота на всяко дете на Детския фонд на ООН. Новият й сингъл не само ни вдъхновява, но и ни кара да подкрепяме децата да не спират да мечтаят, да вярват в себе си и да..

обновено на 16.06.24 в 15:48

Д-р Силвия Петрова: Експертността е ключова за пазара на труда във времето на изкуствения интелект

„Добрата експертна подготовка, съчетаваща теория и практика са от особена важност за студентите, излизайки на пазара на труда, където вече трябва да се „състезават“ с изкуствения интелект“. Това коментира в интервю за Радио Благоевград гл.ас. д-р Силвия Петрова от катедрата „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград...

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Васил Софин представя втора детска книга - „Дребосъчета“

Самоковският автор Васил Софин представя втора детска книга със заглавие „Дребосъчета“. На страниците на четивото са поместени стихове с различна тематика. Красивите илюстрации към тях са дело на Ваня Попйорданова, която подсказва и заглавивто на Васил Софин. За втората си детска книга авторът черпи вдъхновение от своята 5-годишна внучка..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53

Правят модерни СТЕМ и производствен център в бившето Помощно училище в Благоевград

В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия,  кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..

публикувано на 14.06.24 в 09:27

Марияна Кукушева: Технологиите изместват все повече хлебарите от професията

На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..

публикувано на 13.06.24 в 11:53