Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„По първи петли“ на 18 юли 2023 г. с Мария Благоева

Как да се наслаждаваме на вековната красота на Байкушевата мура, без да застрашаваме живота на дървото? Разговор с Николина Ангелинина, експерт в дирекция в Национален парк „Пирин“.

Да вдъхнеш нов живот на изоставена или разрушена чешма. Защо фондация "Наука за природата" започна кампания „"СъЖиви чешма" разказва експертът Светла Тодорова.

Фамилия от Сенокос пази стародавна традиция за омайно имане. Историята разказва Кирил Николов, който пази под земята бурета с отлежала ракия.

Какъв сезон очакват гъбарите в Родопите, питаме Ибрахим Къдриев, един от най-опитните събирачи на горски дарове от гърменското село Рибново.

Археолози подновиха проучването на Хераклея Синтика. Какви тайни крие древният град, разказва доц.д-р Людмил Вагалински, ръководител на разкопките. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Сюжети от деня“ с Агнес Манова

„Потребителска кошница“: Фишинг измами в социалните мрежи с туроператорски фирми. За какво да следим и  как да сме предпазливи, обяснява Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“. Измамна схема с обяви онлайн за продажба на автомобили чрез изкуствения интелект. По темата Богомил Николов от Асоциация  „Активни..

публикувано на 08.05.24 в 08:30

„Аз, Буки, Веди“ с Елизабет Александрова

Учениците от ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград грабнаха призовите места в 27-я панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ в Пловдив. Гости в студиото Виктория Тонева, учител по икономически дисциплини и ученици от учебно-тренировъчните фирми. Учене и постоянство гарантират успех на зрелостниците, които ще се явят на ДЗИ. Първият е по..

публикувано на 08.05.24 в 08:15

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Колко кандидати за народни представители ще се борят за гласовете на избирателите в област Благоевград? - След изтичането на срока за регистрация на депутатските листи говори Мартин Бусаров, председател на РИК – Благоевград. Равносметката за туристическия бизнес след Великденските празници. Темата ще коментират: Румен Драганов..

публикувано на 08.05.24 в 05:00

"Сюжети от деня" с Иван Лазов

Два дни преди началото на предизборната борба преди поредните предсрочни избори - коментар на обстановката в страната на проф. д-р Марин Русев и на политолога проф. д-р Тодор Галунов. Има ли неизяснени въпроси, свързани с организацията на изборите на 9-ти юни? Разговор с Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК...

публикувано на 07.05.24 в 08:30

„Здравен компас“ с Лалка Радкова

Безплатни консултации за възпалителни чревни заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна -  ИСУЛ“ през месец май – д-р Христо Вълков от Клиниката по гастроентерология в лечебното заведение. 7 май - Световен ден за борба с астмата – д-р Надежда Таковска, специалист клинична алергология Безплатни профилактични прегледи в отделението по..

публикувано на 07.05.24 в 08:15

"Събуди деня“ с Биляна Славчева

„Актуално“ Навършват се 129 години от първото излъчване на сигнал от първия радиоапарат. Какво е радиото днес за най-верните слушатели на Радио Благоевград? Разговор с фенове на предаванията „По първи петли“ и „Ефир за приятели“, по повод 7 май - Ден на радиото и телевизията. Все повече хора „затъват“, заради хазартния..

публикувано на 07.05.24 в 04:00

"По първи петли“ с Петрана Кимчева

Връзката между религията и психологията или как двете спомагат за овладяване на човешките емоции – разговор с отец Йордан Аврамов – дипломиран психолог. Предизвикателства  на съвременното възпитание в детските градини, как се справят младите педагози? Разговор с Катя Низамова – директор на ДГ "Вечерница“ – Благоевград. Среща с..

публикувано на 07.05.24 в 02:00