Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работи се по отстраняването на проблемите с водоснабдяването в Кюстендилско

Снимка: архив

Липсата на вода се оказва сериозен проблем в това горещо време за хората, които по една или друга причина, имат проблеми с водоснабдяването. Това се отнася до жителите на три кюстендилски села, които в момента са на воден режим, нарушено е подаването на питейна вода и в отделни махали или къщи в други населени места.

„Воден режим има в селата Делян и Крайни дол в Дупнишко и в село Катрище в Кюстендилско. В останалите селища имаме временни проблеми, които се явяват вследствие на проблеми и аварии в мрежата, и на злоупотреба от някой от нашите клиенти. Важното е, че по всички тях се работи и се търси максимално бързо отстраняване. В момента там няма вода, заради прекъсването на Рилския водопровод, който аварира миналата седмица. Бяха отстранени проблемите, но вчера отново имаше авария. Очакваме, че днес водата ще стигне до тези три населени места, които останаха без вода“, съобщи за Радио Благоевград Александър Пандурски, областен управител на Кюстендилска област.

По думите му, служителите на „Кюстендирска вода“ реагират адекватно на ситуацията и работят поетапно за отстраняването на проблемите.

Основните причини за тези аварии са остарялата водопроводна мрежа и недобросъвестното използане на водата за поливане и напояване на земеделските площи.

„Няколко кметове на общини вече са пуснали свои заповеди, с които са забранили използването на питейната вода за такива цели. Предстои ни среща с полицията, имаме обекти, които са нерегламентирано свързани с ВиК мрежата, ползват питейна вода за промишлени нужди, изхвърлят в канализацията отпадъци, които не трябва да бъдат там и така нататък. Предстои ни една по-широка кампания в това отношение, за да можем да вземем мерки. Ние непрекъснато апелираме нашите съграждани да пестят водата, защото това е един ресурс, който е толкова ценен, че ние не можем да разберем, защо трябва да го похабяваме, понякога за килограм домати. Да, важни са за хората, но в други части на света, хора остават без възможност да се докоснат до вода, даже за пиене, а не за нормални козметични нужди“, коментира още областният управител на Кюстендил.

Александър Пандурски благодари на служителите на водното дружество, които в тези горещи дни, работят неуморно за отстраняването на авариите, дължащи се най-вече на остарялата водопреносна мрежа.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Александър Пандурски:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Празник на буквите с Дивата азбука

Любознателните малчугани от 1 г клас на 8 СУ „Арсени Костенцев“ вече имат богати познания за буквите, но и за дивата природата.  Още в началото на учебната година първокласниците обещават на своя начален учител Гергана Баркова, че искат и ще бъдат природни изследователи. В студиото на Радио Благоевград Коци, Ники, Лени и Ангел разказаха какво са..

публикувано на 23.05.24 в 16:45

100 години читалищна дейност в село Огняново

С поредица от събития жителите и гостите на гърменското село Огняново ще отбележат 100 години от създаването на Народно читалище „Асен Златаров-1924“. Началото на честванията ще бъде даден през месец юли с „Първи фестивал на самодейните състави“. „С кмета на селото Иван Ижбехов решихме да организираме този двудневен фолклорен фестивал, който ще..

публикувано на 23.05.24 в 14:44

НМД търси защитниците на децата в следващото Народно събрание и в Европарламента

Национална мрежа за децата отново стартира кампания “Гласувам за децата!”, с която търси следващите политици, готови да се присъединят към неформалното обединение “Парламентарната група за децата“. Кандидатите за народни представители за 50-то Народно събрание и тези за Европейския парламент вече могат да се запознаят с Декларациите от сайта на НМД...

публикувано на 23.05.24 в 12:44

Езиковата дигитална платформа БЕРОН помага да знаем и пазим родния български език

В Интернет вече е  БЕРОН - езиковата платформа, информационен ресурс за задължителните книжовни норми за правопис, правоговор и граматика на българския книжовен език. „ БЕРОН е дигитализиран вариант на официалния правописен речник, но включва много повече информация в четири направления – правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране...

публикувано на 23.05.24 в 11:24

Темата за донорството е важна и трябва да присъства в дневния ред на обществото

Темата за донорството е изключително важна и тя трябва да присъства в дневния ред на обществото. Това е и една от нашите цели – да даваме гласност чрез спортни събития, информационни кампании и срещи очи в очи. По този начин ще привлечем вниманието на хората към темата. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Иванка Динева, изпълнителен директор на..

публикувано на 22.05.24 в 11:24

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21