Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българското кисело мляко“ – защитена марка за произход и качество

Уникалният със своите качества и вкус български продукт, киселото мляко, вече получи европейско признание за качество и произход. След 5 години тежки бюрократични процедури, Европейската комисия одобри включването на „Българското кисело мляко“ в Регистъра като защитено наименование за произход от България. Това е вторият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво след „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“.

Според Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите и на Сдружение „Български традиционни млечни продукти“, които са инициатори за получаването на този сертификат и собственик на наименованието, това признание се равнява по защита и обхват, на защитата на сиренето Фета от страна на Гърция, която 10 години води битки за тази защита. По думите му, това е най-тежката възможна защита за целия Европейски съюз.

„И най-важното за българските животновъди, които в момента са в нокдаун, е това, че тези продукти трябва да бъдат произведени само и единствено от българско сурово мляко, а млякото трябва да бъде произведено при използването на български фуражи. Тосет, насърчава се българското производство“, уточни за Радио Благоевград Димитър Зоров.

Преработвателите, които ще искат да правят кисело мляко по този стандарт трябва да знаят, че контролът ще бъде много тежък, както от страна на самото българско Сдружение „Български традиционни млечни продукти“, така и от страна на другите контролни органи, сред които е и допълнителен контролиращ частен орган, така както е при биопроизводителите. 

„Както и биопродуктите имат отличителен знак, така ще имат и тези наши продукти. Всички предприятия, които към момента са защитили тези стандарти, ще носят това лого, за да може потребителят да ги отличи. И още нещо важно за потребителите, не трябва да се подават на спекулата, че тези продукти ще бъдат по-скъпи. Не, това ще са продуктите, които досега част от тези предприятия правят за българския пазар и без да носят това лого, защото все още има предприятия с морал. Характеристиките на тези продукти не са по-различни от това, което нашата държава е правила през последните 100 години като кисело мляко -  с българските закваски, с българското мляко, с характеристиката и вкуса, който са познавали дедите ни. Ние сме направили така, че всички характеристики на Българския държавен стандарт да са включени в характеристиките на това защитено географско наименование“, допълни Димитър Зоров.

Той е категоричен, че „Българско кисело мляко“ не може да се произвежда в друга страна. Този защита на наименованието ще гарантира конкурентното предимство на българските производители на територията на България, на българските животновъди и на българските земеделски производители, които произвеждат фуражите за това мляко.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Зоров:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На 1 юни: Деца бяха водещи в ефира на Радио Благоевград

Днешното издание на предаването "С усмивка в събота" бе по-цветно, по-весело и по-истинско от всякога, защото негови специални водещи бяха учениците от 5 "А"  клас на  9 ОУ "Пейо Яворов" Павлина Маринова и Изабела Василева. Те представиха анкетите на възпитаниците на училището Веселин Весков, Ана-Мария Стоилова и Адриана Златкова, които се превъплътиха..

публикувано на 01.06.24 в 09:18

Кампания за спасяване на читалището в село Извор

Сградата на читалището в радомирското село Извор е в окаяно състояние. П окривът тече и се рушат мазилките, като външните стени представляват опасност за преминаващите около сградата, която е почти на 100 години. И ако преди повече от четири десетилетия салонът на читалището е събирал 240 зрители, то днес е неизползваем за творчески изяви...

публикувано на 30.05.24 в 11:13
Георги Динев

Георги Динев: Търсим бързи решения за облекчаване на трафика към "Кулата"

Провеждането на прозрачни и честни избори на 9 юни, облекчаване на пътния трафик към Гърция и спазване на всички срокове за изграждането на ГКПП "Струмяни-Берово". Това са част от приоритетите в работата на областния управител на Благоевград Георги Динев. Подготовката на изборния процес върви нормално и в диалог с Районната избирателна комисия...

публикувано на 30.05.24 в 11:00

Едни и същи стоки с различни цени в онлайн магазините

Защо едни и същи стоки имат различни цени в едни и същи сайтове?  Въпросът задават потребителите, които в търсене на най-добрата цена за дадена стока, попадат на едни и същи продукти, с различни цени, дори и в едни и същи онлайн магазини. „Причините могат да бъдат най-различни и една от тях е, че тези търговци не плащат мито. Това им..

публикувано на 29.05.24 в 14:24

Наредбата за управление на прилежащите площи в кварталите няма да реши проблеми, а ще създаде нови

Проектът на Наредба за определяне на прилежащите територии в режим на етажна собственост за кварталите с комплексно застрояване в Благоевград може да създаде повече проблеми, вместо да реши проблеми. Сама по себе си идеята на общинска администрация да даде възможност на гражданите, ако имат желание, да се грижат да прилежащите територии е хубава, но не..

публикувано на 29.05.24 в 13:51

Наредба предвижда електронен прием на деца в първи клас в община Благоевград

Проект на Наредба за прием на ученици в първи клас в община Благоевград цели да синхронизира всички подзаконови нормативни актове, като въведе ясни правила и прозрачност при приема на деца в първи клас. Автор на проекта е Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет, която я представи в ефира..

публикувано на 29.05.24 в 12:32

Експериментът няма да се повтори

В последния почивен ден, в неделя, на 26- ти май движението на леките и лекотоварните автомобили в посока София бе отклонено по общинския път между Симитли и село Железница. Целта бе да се избегнат задръстванията на входа на Симитли, където се срещат автомагистрала „Струма“ и първокласния път София-Кулата. Какво се получи на практика? Наистина,..

публикувано на 29.05.24 в 09:40